Ο Κώστας Σημίτης έφυγε από τη ζωή χθες Κυριακή (05/01) σε ηλικία 88 ετών. Η Ελλάδα είναι σε 4ημερο Εθνικό Πένθος σε ένδειξη τιμής στο πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού (και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ) και του πολιτικού που συνέβαλε ώστε η Ελλάδα να μπει στο Euro… Λάτρης των Κυκλάδων, ουκ ολίγα καλοκαίρια βρέθηκε εδώ στο Νομό μας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και επιλέγοντας τα μη … κοσμοπολίτικα νησιά..
Ελλάδα – Κ. Σημίτης: Τετραήμερο εθνικό πένθος, δημοσία δαπάνη η κηδεία
Ο Νίκος Λεβογιάννης μέσα από τη προσωπική του σελίδα γράφει για τη σχέση του Σημίτη με τις Κυκλάδες και τη συμβολή του για την κατασκευή του Νοσοκομείου στη Νάξο..
Τίτλος του άρθρου “Αγάπησε ιδιαίτερα τις Κυκλάδες – το Νοσοκομείο Νάξου φέρει την προσωπική του σφραγίδα”
“Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, Αγάπησε ιδιαίτερα τις Κυκλάδες – το Νοσοκομείο Νάξου φέρει την προσωπική του σφραγίδα
Ο Κώστας Σημίτης, έφυγε σήμερα 5 Ιανουαρίου από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, η οποία είναι και ο τελικός κριτής κάθε δημόσιου προσώπου.
Ήταν γιος του Γεωργίου Σημίτη, Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αντιπρόσωπου του Πειραιά στο Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ στους Κορυσχάδες, γενικός Διοικητής της Ρούμελης και Υπουργός της κυβέρνησης του Βουνού του ΕΑΜ την κατοχή.
Πανεπιστημιακός, πολέμιος της χούντας, ο Κώστας Σημίτης, Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.
Πρωθυπουργός για δύο τετραετίες (1996- 2004), οραματιστής της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, θεωρείται αρχιτέκτονας του εκσυγχρονισμού.
Στα θετικά του έργα είναι η ένταξη της Ελλάδας στον «σκληρό πυρήνα» του Ευρώ, η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε., η σπουδαία συνταγματική μεταρρύθμιση του 2001, τα μεγάλα έργα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. «Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι` αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε» είχε δηλώσει.
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στη 2η οκταετία διακυβέρνησης της χώρας, με Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, ως εκλεγμένος Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για δύο χρόνια (2002-2004) αξιοποίησα τη συνεργασία που είχα με τον ίδιο και τους συνεργάτες του, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη του για τις Κυκλάδες- (η Σίφνος ήταν το αγαπημένο του νησί, που τον είχε ανακηρύξει το 1999 επίτιμο δημότη)- για να προωθηθούν και να λυθούν μεγάλα και δύσκολα προβλήματα των Κυκλάδων.
Ένα από αυτά ήταν η ίδρυση του Νοσοκομείου Νάξου πολύχρονο αίτημα των νησιών μας.
Στις 6 Ιουνίου 1999, ο Κώστας Σημίτης επισκέφτηκε τη Νάξο και σε συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης ανακοίνωσε την Ίδρυση του Νοσοκομείου «Εδώ στη Νάξο, το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στην μετατροπή του Κέντρου Υγείας σε Νοσοκομείο. Έτσι η Νάξος και τα γειτονικά νησιά θα έχουν τη συστηματική κάλυψη μιας νοσοκομειακής μονάδας» είπε στην ομιλία του.
Σε τέσσερις μήνες μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου 1999, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Νοσοκομείου (ΦΕΚ τ. Α΄ 200/29.9.1999) και στις 30 Νοεμβρίου 1999 διορίστηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.
Τον Δεκέμβριο του 2003 δημοπρατήθηκε το νέο κτίριο του Νοσοκομείου, αφού προηγουμένως είχε ενταχθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός του στο Γ΄ ΚΠΣ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, είχε εγκριθεί και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ ο νέος εσωτερικός οργανισμός του.
Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η μελέτη «κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου Ανάπτυξης του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου» και παραδόθηκε τον Οκτώβριου του 2002, η οποία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν από το 2004 και μετά. Η μελέτη εκείνη προέβλεπε πλήρη ανάπτυξη του Νοσοκομείου, ώστε αυτό να αναβαθμιστεί σε επίπεδο Νομαρχιακού Νοσοκομείου (νέες κλινικές, νέα τμήματα, 62 κλίνες κ.λπ.).
Έτσι για την ιστορία, η οποία είναι ο τελικός κριτής όλων και κατά τη λαϊκή κρίση «ο καθείς και τα έργα του».