Αλληγορίες, πειραματισμοί και τα νούμερα τηλεθέασης
Μαχητές και διάσημοι. Πανελλήνιος πανζουρλισμός. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και γούστα. Όπως λέμε πλούσιοι και φτωχοί. Αφεντικά και υπηρέτες. Και το ερώτημα παραμένει πάντα το ίδιο. Γιατί τόση ανταπόκριση την ώρα που για ακόμη μια φορά ο υπόλοιπος κόσμος φλέγεται?
Υποτιθέμενοι διάσημοι που ξεκίνησαν με την αυτοπεποίθηση της περίσσειας ντόπιας προβολής έναντι απλών ανθρώπων που όλοι όμως πέρασαν τα σωματικά και ψυχικά τεστ της επιβίωσης με λιγοστό φαγητό, εκούσια απομόνωση από φίλους και γνωστούς και άγνωστοι μεταξύ αγνώστων.
Για κάποιο διαστρεβλωμένο κοινωνικά λόγο, και με μια παράξενη ηθική του δικαίου, θέλεις να δεις να κερδίσουν αυτοί με την καλύτερη διαγωγή, αντοχή στις κακουχίες και προπάντων αυτοί που κατάφεραν να κρατήσουν χαρακτήρα. Διότι μια παλαιά λαϊκή παροιμία λέει, ότι εάν δώσουμε σε έναν άνθρωπο πολλά πλούτη ή αντιστοίχως εάν του τα πάρουμε όλα, τότε και μόνο τότε θα μάθουμε ποιος πραγματικά είναι. Και είναι άκρως ενδιαφέρον για πολλούς να ξετυλίγονται χαρακτήρες ανάλογα με τις συνθήκες που θα επιβάλλει η Αρχή. Η όποια αρχή. Κάτι σαν το πείραμα του Στάνφορντ, θυμάσαι?
Οι σχέσεις των ανθρώπων πάντα ήταν ένα άλυτο μυστήριο και με μεγάλη περιέργεια τις βλέπουμε να εξελίσσονται και να μεταλλάσσονται καθώς ανεβαίνει ο πήχης δυσκολίας και ανταγωνισμού, στις οθόνες μας.
Κάποιοι μιλούν για απάνθρωπες συνθήκες, για κακομεταχείριση του ανθρώπου για λανθασμένα πρότυπα που περνούν στις μικρότερες ηλικίες, για εγκληματικές ενέργειες εκμετάλλευσης των ανθρώπων προκειμένου να ανέβουν τα νούμερα τηλεθέασης.
Πάραυτα, το συγκεκριμένο παιχνίδι υπάρχει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και ουδέποτε δεν είχε τόση απήχηση. Γιατί τώρα?
Διότι είναι ο αντικατοπτρισμός της υπάρχουσας σαθρής κοινωνίας. Ο δυνατός θα φάει τον αδύναμο. Ο εξυπνότερος θα επιβληθεί του λιγότερο έξυπνου και ο πιο προσαρμοστικός στις εκάστοτε συνθήκες θα υπερισχύσει εναντίον όλων.
Σε ένα κράτος όπου δεν υπάρχει οργάνωση, κοινωνική φροντίδα και μέριμνα, όπου οι φόροι πιέζουν τις όποιες οικονομίες αυτός που θα κερδίσει θα είναι ο προσαρμοστικότερος στις όποιες συνθήκες.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή και «μιλάει» στις ψυχές των ανθρώπων. Πόσο θα αντέξεις? Θα σε «φάνε» ή θα βγεις κερδισμένος? Πόσο «απάνθρωπη» και «άδικη» θεωρείς τη ζωή σου εδώ? Υπάρχει τελικά φιλότιμο? Έχουν παραμείνει οι ίδιοι φίλοι στο πλευρό σου όπως παλιά? Ομαδικότητα? Συντροφικότητα?
Ή ταν ή επί τας. Διότι η δειλία είναι πλέον μια άγνωστη λέξη.