Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΗ στρατηγική κατάληψη των Κυκλάδων και η στάση της ΠNAI, μέσα από...

Η στρατηγική κατάληψη των Κυκλάδων και η στάση της ΠNAI, μέσα από την περίπτωση του Σαρακήνικου Μήλου

|

Με αφορμή τις ευθύνες για τη δόμηση του Σαρακήνικου Μήλου, η Περιφερειακή Αρχή (ΠΑ) του Νοτίου Αιγαίου στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) αρνήθηκε την σχέση της με αρμοδιότητες στον Χωροταξικό – Πολεοδομικό σχεδιασμό. Είναι γνωστό όμως ότι η ΠΝΑι γνωμοδοτεί κανονικά για τα χωροταξικά – πολεοδομικά σχέδια, (Στρατηγικές) Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ, ΜΠΕ), έχει θεσμοθετημένη  Επιτροπή Περιβάλλοντος (ΕΠ) και έχει ορίσει εντεταλμένο σύμβουλο Χωροταξίας & Περιβάλλοντος, που είναι συγχρόνως και πρόεδρος της Επιτροπής.

Αρθρο του Μιχάλη Φραγκίσκου (#)

Πέρα από αυτά και εκτός “αρμοδιοτήτων” εισάγει σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβουλίου (ΠΣ) και παίρνει αποφάσεις με σκοπό την πίεση προς την Κυβέρνηση για την εκτός σχεδίου δόμηση, τους αιγιαλούς και την δημόσια περιουσία στα Δωδεκάνησα, αφού όπως αναφέρει στο ΠΣ ο Περιφερειάρχης:  «Στην χωροταξία και στην πολεοδόμηση ….ο δικός μας ρόλος, είναι εισηγητικός, όμως έχει … μια βαρύτητα, η οποία είναι σε συνάρτηση και με το κύρος του οργάνου και του οργανισμού που εκπροσωπούμε…»

Άμεση σχέση έχει με το ίδιο το Χωροταξικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑι), την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του οποίου η γνωμοδότηση της ΣΜΠΕ επικαιροποιήθηκε από το ΠΣ πριν λίγους μήνες. Στην συνοδευτική μελέτη για το τοπίο καταγράφεται το Σαρακήνικο στα εξέχοντα ή εμβληματικά τοπία. Το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, που περιλαμβάνει  το Σαρακήνικο στα μέρη που πρέπει να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν οι τοπιακές αξίες, παραμένει προς υπογραφή από το 2021 στα συρτάρια, θεσμοθέτηση που θα θωράκιζε θεσμικά σε μεγάλο βαθμό τα νησιά μας.

Η ολοκλήρωση των μελετών του Χωροταξικού του Νοτίου Αιγαίου, έστω και μη θεσμοθετημένο,  δημιούργησε ένα εργαλείο που πρέπει να είναι σεβαστό πρώτιστα από την ίδια την ΠΝΑι. Παρά την καλά μελετημένη απάντηση που δίνει στη βελτιστοποίηση της σχέσης μεταξύ της ισόρροπης ανταγωνιστικότητας – ανάπτυξης, κοινωνικής – οικονομικής συνοχής, και περιβαλλοντικής προστασίας (βιώσιμης διαχείρισης), η Περ. Αρχή δρα σε αντίθετες κατευθύνσεις, με λογικές που ακυρώνουν εντελώς κάθε χωροταξικό ή πολεοδομικό σχεδιασμό στο Νότιο Αιγαίο.

Οι θέσεις της Περιφερειακής πλειοψηφίας περιλαμβάνουν σκληρές ξεκάθαρες απόψεις για το περιβάλλον, άρνηση των εννοιών: της προσβολής  τοπίου, της κλίμακας του τοπίου, του υπερτουρισμού και της φέρουσας ικανότητας, υπερασπίζονται την εκτός σχεδίου δόμηση, τον επανακαθορισμό των αιγιαλών, την δόμηση στις βραχονησίδες και την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη.

Είναι φανερό ότι η Περ. Αρχή έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη πολιτική χωρο-αταξίας, πολεοδομο-αναρχίας και έχει αναπτύξει συγκροτημένη αντιπεριβαλλοντική κουλτούρα. Πολιτική που ασκείται σε όλες τις σχετικές δράσεις και διαπερνά όλες τις αντίστοιχές αποφάσεις της κυρίως της ΕΠ. Κυρίαρχη ιδεολογία η ατέρμονη τουριστική ανάπτυξη (μεγέθυνση), που δικαιολογεί όλες τις «παράπλευρες» συνέπειες της στο περιβάλλον, στην πολιτιστική κληρονομιά, στην κοινωνία. Πολιτική σε συγχρονισμό με το ισχύον μοντέλο του τουρισμού, το real estate και κατά συνέπια συνδεμένη με την υπερ-δόμηση και τις υπερ-υποδομές.

Γύρω από την περιφερειακή αρχή έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα παραγόντων, αιρετών, επιχειρηματιών, επενδυτών, ΜΜΕ, τουριστικών συντεχνιών, εισηγητών, που ομονοούν και συντάσσονται στην τουριστική – περιβαλλοντική πολιτική της. Η πολιτική της δεν εφαρμόζεται μόνο εσωτερικά – διοικητικά στην ΠΝΑι αλλά διαχέεται σε ένα ευρύτερο δημόσιο χώρο που σχετίζεται ή έχει κάποιο βαθμό εξάρτησης μαζί της, επηρεάζοντας αποφάσεις.

Η πολιτική αυτή με την υπερβολή απέναντι στη κλίμακα των νησιών, την αλαζονεία απέναντι στη φύση, την ασέβεια απέναντι στην μακρόχρονη ιστορία, οδηγεί με την συσσώρευση και την διάχυση των επεμβάσεων, σε περιβαλλοντικά εγκλήματα σε όλα τα νησιά, που αλλάζουν συνολικά την ταυτότητα των Κυκλάδων,   και αναγκάζουν ακόμα και το συνένοχο ΥΠΕΝ να αντιδράσει, όχι όμως την ΠΝΑι.

Η παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» αντιστάθηκε από τη αρχή της θητείας της σε αυτή την πολιτική. Στο τελευταίο ΠΣ συγκρούστηκε για το θέμα της οικοδόμησης του ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου, μια κραυγαλέα περίπτωση που το ΥΠΕΝ αναγκάστηκε να σταματήσει.

Είναι μείζον ζήτημα για την παράταξη ότι ένα στέλεχος της περιφέρειας με τρεις θεσμικές θέσεις για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, ανεξάρτητα αν ενεργούσε δημοσιοϋπαλληλικά (υπηρεσιακά) ως ΥΔΟΜ του Δήμου Μήλου ή πολιτικά, δεν έδειξε την παραμικρή ελάχιστη ευαισθησία για το μοναδικό τοπίο του νησιού που είναι Έπαρχος, την παραμικρή αμφιβολία αν πρέπει να λατομευθούν, να τεμαχιστούν τα σμιλευμένα από τη φύση βράχια, να αλλοιωθεί ένα χαρακτηριστικό πολιτιστικό γεωτοπίο του νησιού, προς όφελος της ανάπτυξης όπως την εννοεί η περιφερειαρχική ιδεολογία.

Μείζον θέμα, ότι εφάρμοσε επιλεκτικά τους νόμους ώστε να εκδοθεί η άδεια δόμησης και δεν αξιοποίησε την πλούσια και ισχυρή νομολογία ώστε να μην εκδοθεί. Βέβαια η αντιπεριβαλλοντική κουλτούρα της ΠΝΑι και οι ήδη εκφρασμένες θέσεις της άρνησης της προσβολής του τοπίου δεν επέτρεπαν άλλη επιλογή.

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο Σαρακήνικο, που χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα Καθημερινή ως η κορυφή του παγόβουνου, ούτε στις 48 άδειες ξενοδοχείων στη Μήλο. Το πρόβλημα είναι γενικευμένο και αφορά όλα τα νησιά, που δομούνται πυρετωδώς με έκδοση χιλιάδων νομιμοφανών αδειών, με υπόσκαφα, πισίνες, κήπους, επεμβάσεις σε ακτές, αναλώνοντας γεωργική γη, τοπία, παράλιες, οικοσυστήματα, υδάτινους πόρους, πολιτιστικές ταυτότητες. Με την κάλυψη των καθυστερήσεων εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Και ακόμα χειρότερα με την επέλαση των στρατηγικών επενδύσεων ΕΣΧΑΣΕ, που εγκρίνονται κεντρικά από το ΥΠΕΝ.

Η απάντηση στη στρατηγική κατάληψη των Κυκλάδων, τη λαφυραγωγία των πειρατών, πρέπει να δοθεί από τη συστράτευση των τοπικών ή πανκυκλαδικών κινημάτων, συλλογικοτήτων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων, κόμματων, που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, των παραλιών, των ευαίσθητων οικοτόπων, των δημοσίων πόρων, φυσικών, ανθρωπογενών και αύλων, των πολιτιστικών τοπίων και γεωτόπων, της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας, της ιστορικής ταυτότητας των Κυκλάδων, της ζωής και της εργασίας των νησιωτών.

(#) Ο Μιχάλης Φραγκίσκος, είναι Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΝΑι 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρεμιέρα του Δήμου Θήρας στην έκθεση Τουρισμού Arabian Travel Market 2025

Η Σαντορίνη κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών τουριστικών αγορών στο Ντουμπάι – Ενισχυμένη εξωστρέφεια και στρατηγικές επαφές

Κως – Λιμάνι: Οδηγός «πάρκαρε»… στη θάλασσα

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς η πτώση οχήματος στα βράχια – Άμεση η επέμβαση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Τήνος – Τριήμερο Πίστης και συγκίνησης: Προσκυνήματα, μνημόσυνο και ξωκλήσια γεμάτα χάρη

Από το Ιωβηλαίο στον Άγιο Ιωσήφ και το μνημόσυνο του Πάπα Φραγκίσκου έως την καρδιακή λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στον Καράδο – Η Τήνος τίμησε την πίστη με σεμνότητα και ευλάβεια.

Πάρος: Πρόληψη και ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σύσκεψη του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάρου

Νάξος: Αφιξη και παραμονή του “Elysium” στον Αγιο Προκόπιο

Μια μοναδική θαλάσσια εμπειρία πολυτέλειας, ευεξίας και εξερεύνησης αγκυροβολεί στη Νάξο, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και περιπέτειας στο νησί.

Νάξος – Baco SeaSide: Φέρνει ρυθμό στη νύχτα, ο τόνος από τον Νικόλα Λιασκώνη

Ζωντανή μουσική δίπλα στη θάλασσα, με ξεχωριστά live και αγαπημένους καλλιτέχνες – Την Τετάρτη 7 Μαΐου ο Νικόλας Λιασκώνης με την παρέα του δίνουν ραντεβού στο baco!

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;