Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΗ στρατηγική κατάληψη των Κυκλάδων και η στάση της ΠNAI, μέσα από...

Η στρατηγική κατάληψη των Κυκλάδων και η στάση της ΠNAI, μέσα από την περίπτωση του Σαρακήνικου Μήλου

|

Με αφορμή τις ευθύνες για τη δόμηση του Σαρακήνικου Μήλου, η Περιφερειακή Αρχή (ΠΑ) του Νοτίου Αιγαίου στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) αρνήθηκε την σχέση της με αρμοδιότητες στον Χωροταξικό – Πολεοδομικό σχεδιασμό. Είναι γνωστό όμως ότι η ΠΝΑι γνωμοδοτεί κανονικά για τα χωροταξικά – πολεοδομικά σχέδια, (Στρατηγικές) Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ, ΜΠΕ), έχει θεσμοθετημένη  Επιτροπή Περιβάλλοντος (ΕΠ) και έχει ορίσει εντεταλμένο σύμβουλο Χωροταξίας & Περιβάλλοντος, που είναι συγχρόνως και πρόεδρος της Επιτροπής.

Αρθρο του Μιχάλη Φραγκίσκου (#)

Πέρα από αυτά και εκτός “αρμοδιοτήτων” εισάγει σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβουλίου (ΠΣ) και παίρνει αποφάσεις με σκοπό την πίεση προς την Κυβέρνηση για την εκτός σχεδίου δόμηση, τους αιγιαλούς και την δημόσια περιουσία στα Δωδεκάνησα, αφού όπως αναφέρει στο ΠΣ ο Περιφερειάρχης:  «Στην χωροταξία και στην πολεοδόμηση ….ο δικός μας ρόλος, είναι εισηγητικός, όμως έχει … μια βαρύτητα, η οποία είναι σε συνάρτηση και με το κύρος του οργάνου και του οργανισμού που εκπροσωπούμε…»

Άμεση σχέση έχει με το ίδιο το Χωροταξικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑι), την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του οποίου η γνωμοδότηση της ΣΜΠΕ επικαιροποιήθηκε από το ΠΣ πριν λίγους μήνες. Στην συνοδευτική μελέτη για το τοπίο καταγράφεται το Σαρακήνικο στα εξέχοντα ή εμβληματικά τοπία. Το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, που περιλαμβάνει  το Σαρακήνικο στα μέρη που πρέπει να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν οι τοπιακές αξίες, παραμένει προς υπογραφή από το 2021 στα συρτάρια, θεσμοθέτηση που θα θωράκιζε θεσμικά σε μεγάλο βαθμό τα νησιά μας.

Η ολοκλήρωση των μελετών του Χωροταξικού του Νοτίου Αιγαίου, έστω και μη θεσμοθετημένο,  δημιούργησε ένα εργαλείο που πρέπει να είναι σεβαστό πρώτιστα από την ίδια την ΠΝΑι. Παρά την καλά μελετημένη απάντηση που δίνει στη βελτιστοποίηση της σχέσης μεταξύ της ισόρροπης ανταγωνιστικότητας – ανάπτυξης, κοινωνικής – οικονομικής συνοχής, και περιβαλλοντικής προστασίας (βιώσιμης διαχείρισης), η Περ. Αρχή δρα σε αντίθετες κατευθύνσεις, με λογικές που ακυρώνουν εντελώς κάθε χωροταξικό ή πολεοδομικό σχεδιασμό στο Νότιο Αιγαίο.

Οι θέσεις της Περιφερειακής πλειοψηφίας περιλαμβάνουν σκληρές ξεκάθαρες απόψεις για το περιβάλλον, άρνηση των εννοιών: της προσβολής  τοπίου, της κλίμακας του τοπίου, του υπερτουρισμού και της φέρουσας ικανότητας, υπερασπίζονται την εκτός σχεδίου δόμηση, τον επανακαθορισμό των αιγιαλών, την δόμηση στις βραχονησίδες και την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη.

Είναι φανερό ότι η Περ. Αρχή έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη πολιτική χωρο-αταξίας, πολεοδομο-αναρχίας και έχει αναπτύξει συγκροτημένη αντιπεριβαλλοντική κουλτούρα. Πολιτική που ασκείται σε όλες τις σχετικές δράσεις και διαπερνά όλες τις αντίστοιχές αποφάσεις της κυρίως της ΕΠ. Κυρίαρχη ιδεολογία η ατέρμονη τουριστική ανάπτυξη (μεγέθυνση), που δικαιολογεί όλες τις «παράπλευρες» συνέπειες της στο περιβάλλον, στην πολιτιστική κληρονομιά, στην κοινωνία. Πολιτική σε συγχρονισμό με το ισχύον μοντέλο του τουρισμού, το real estate και κατά συνέπια συνδεμένη με την υπερ-δόμηση και τις υπερ-υποδομές.

Γύρω από την περιφερειακή αρχή έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα παραγόντων, αιρετών, επιχειρηματιών, επενδυτών, ΜΜΕ, τουριστικών συντεχνιών, εισηγητών, που ομονοούν και συντάσσονται στην τουριστική – περιβαλλοντική πολιτική της. Η πολιτική της δεν εφαρμόζεται μόνο εσωτερικά – διοικητικά στην ΠΝΑι αλλά διαχέεται σε ένα ευρύτερο δημόσιο χώρο που σχετίζεται ή έχει κάποιο βαθμό εξάρτησης μαζί της, επηρεάζοντας αποφάσεις.

Η πολιτική αυτή με την υπερβολή απέναντι στη κλίμακα των νησιών, την αλαζονεία απέναντι στη φύση, την ασέβεια απέναντι στην μακρόχρονη ιστορία, οδηγεί με την συσσώρευση και την διάχυση των επεμβάσεων, σε περιβαλλοντικά εγκλήματα σε όλα τα νησιά, που αλλάζουν συνολικά την ταυτότητα των Κυκλάδων,   και αναγκάζουν ακόμα και το συνένοχο ΥΠΕΝ να αντιδράσει, όχι όμως την ΠΝΑι.

Η παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» αντιστάθηκε από τη αρχή της θητείας της σε αυτή την πολιτική. Στο τελευταίο ΠΣ συγκρούστηκε για το θέμα της οικοδόμησης του ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου, μια κραυγαλέα περίπτωση που το ΥΠΕΝ αναγκάστηκε να σταματήσει.

Είναι μείζον ζήτημα για την παράταξη ότι ένα στέλεχος της περιφέρειας με τρεις θεσμικές θέσεις για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, ανεξάρτητα αν ενεργούσε δημοσιοϋπαλληλικά (υπηρεσιακά) ως ΥΔΟΜ του Δήμου Μήλου ή πολιτικά, δεν έδειξε την παραμικρή ελάχιστη ευαισθησία για το μοναδικό τοπίο του νησιού που είναι Έπαρχος, την παραμικρή αμφιβολία αν πρέπει να λατομευθούν, να τεμαχιστούν τα σμιλευμένα από τη φύση βράχια, να αλλοιωθεί ένα χαρακτηριστικό πολιτιστικό γεωτοπίο του νησιού, προς όφελος της ανάπτυξης όπως την εννοεί η περιφερειαρχική ιδεολογία.

Μείζον θέμα, ότι εφάρμοσε επιλεκτικά τους νόμους ώστε να εκδοθεί η άδεια δόμησης και δεν αξιοποίησε την πλούσια και ισχυρή νομολογία ώστε να μην εκδοθεί. Βέβαια η αντιπεριβαλλοντική κουλτούρα της ΠΝΑι και οι ήδη εκφρασμένες θέσεις της άρνησης της προσβολής του τοπίου δεν επέτρεπαν άλλη επιλογή.

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο Σαρακήνικο, που χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα Καθημερινή ως η κορυφή του παγόβουνου, ούτε στις 48 άδειες ξενοδοχείων στη Μήλο. Το πρόβλημα είναι γενικευμένο και αφορά όλα τα νησιά, που δομούνται πυρετωδώς με έκδοση χιλιάδων νομιμοφανών αδειών, με υπόσκαφα, πισίνες, κήπους, επεμβάσεις σε ακτές, αναλώνοντας γεωργική γη, τοπία, παράλιες, οικοσυστήματα, υδάτινους πόρους, πολιτιστικές ταυτότητες. Με την κάλυψη των καθυστερήσεων εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Και ακόμα χειρότερα με την επέλαση των στρατηγικών επενδύσεων ΕΣΧΑΣΕ, που εγκρίνονται κεντρικά από το ΥΠΕΝ.

Η απάντηση στη στρατηγική κατάληψη των Κυκλάδων, τη λαφυραγωγία των πειρατών, πρέπει να δοθεί από τη συστράτευση των τοπικών ή πανκυκλαδικών κινημάτων, συλλογικοτήτων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων, κόμματων, που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, των παραλιών, των ευαίσθητων οικοτόπων, των δημοσίων πόρων, φυσικών, ανθρωπογενών και αύλων, των πολιτιστικών τοπίων και γεωτόπων, της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας, της ιστορικής ταυτότητας των Κυκλάδων, της ζωής και της εργασίας των νησιωτών.

(#) Ο Μιχάλης Φραγκίσκος, είναι Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΝΑι 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Περιβάλλον: “Δρω και Δημιουργώ!”, παιδική δράση με φαντασία και οικολογική συνείδηση

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί μικρούς φίλους το Σάββατο 31 Μαΐου σε μια γιορτή για τη Γη, με παιχνίδια, φυτέματα και ιστορίες.

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση

Αίγυπτος: Κλείνει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά;

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Κλείνει και δημεύεται η περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες

Νάξος – Φιλώτι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση περίφραξης με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ

Μετά τον ηλεκτροφωτισμό LED, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει ξανά τον αθλητισμό στην ορεινή Νάξο, εγκρίνοντας νέα παρέμβαση στο γήπεδο Φιλωτίου – Έπεται και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

ΠΝΑΙ – Σύρος: Ανακατασκευή-ορόσημο για το γήπεδο Ερμούπολης, εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης

Με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το γήπεδο ποδοσφαίρου της Σύρου προετοιμάζεται για τη νέα εποχή της ΕΛΛΑΣ στη Super League 2

Νάξος: Άνοιγμα (30/05) δημοτικών μουσείων, πολιτισμός στην καρδιά της ενδοχώρας

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενισχύει τη λειτουργία επτά μουσείων με ελεύθερη είσοδο και σταθερό ωράριο, δίνοντας ζωή στα ορεινά χωριά - ποιο είναι το πρόγραμμα

Συνάντηση καρδιάς: Το Δημοτικό Αρκεσίνης Αμοργού επισκέφθηκε το αντίστοιχο σχολείο της Ποταμιάς Νάξου

Μαθητές από δύο μονοθέσια σχολεία του Επαρχείου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού συναντήθηκαν διά ζώσης μετά από μια σχολική χρονιά διαδικτυακής επικοινωνίας

Απείρανθος: Το “ύστατο χαίρε” στον Εμμανουήλ Γρατσία (Τζορμπά), ψήφισμα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Απείρανθος αποχαιρετά σήμερα έναν άξιο άνθρωπο της τοπικής κοινωνίας – Πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας και κοινοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.