Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΗ χώρα του ΜΗ γεννήσεις κοριτσάκι

Η χώρα του ΜΗ γεννήσεις κοριτσάκι

|

Η Υπατία για μία ακόμη φορά δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της… Γιατί ενώ όλοι δείχνουμε την Ανατολή με βάση τα τελευταία γεγονότητα με την επανεμφάνιση των Ταλιμπάν, ξεχνάμε τα του οίκου μας… 

Η γιαγιά μου φορούσε τσεμπέρι. Στην κεφαλή. Ένα μαύρο. Δε θυμάμαι να το βγαλε και ποτές. Δε θυμάμαι να είδα ποτέ τα ψαρά της μαλλιά, παρά μονάχα σαν υποψία κάτω απ’ το μαντήλι. Κι αν της έλεγες να το βγάλει σίγουρα θα έλεγε όχι. Γιατί ένοιωθε γυμνή χωρίς αυτό.

Και δεν ξέρω γιατί έχω ακόμη στο μυαλό μου ιστορίες. Όχι πολύ παλιές. Και μαζί τις κραυγές από κόρες που σφάχτηκαν στα σοκάκια του χωριού μου σαν τα γουρούνια από τον κύρη ή, τον αδερφό. Γιατί τόλμησαν να σηκώσουν ανάστημα στα βαριά ήθη. Γιατί τόλμησαν να κοιτάξουν έναν άντρα ή, ακόμη χειρότερα να αφήσουν έναν άντρα.

Και δεν ξέρω γιατί θυμάμαι ακόμη εκείνη τηγειτόνισσα που μια μέρα μου είπε πως κρύφτηκε – κοπελιά ήταν τότε- στον μεγάλο ξυλόφουρνο που ψήνανε τα παξιμάδια, για να μην την βρει ο αδερφός της που την έψαχνε με το ντουφέκι. Και η μάνα από δίπλα. Να οπλίζει το ντουφέκι.

Ή όλες εκείνες τις προγιαγιάδες μου που τις άρπαξαν από το χωράφι σε ένα τσουβάλι μέσα κι αυτό ήταν αρραβώνας και γάμος μαζί.

Ε ξεχνιούνται αυτά;

Και δεν ξέρω ακόμη γιατί δεν μπορώ να ξεχάσω την κραυγή που δεν έβγαλε ποτέ αυτή η δύσμοιρη Υπατία, καθώς ξέσκιζαν τις σάρκες της φανατισμένοι παραβολάνοι. Δε θα πω χριστιανοί για να μην σκανδαλίσω. Γιατί ούτε κι αυτή ξεχνιέται.

Κι όμως σήμερα…αποστρέφω το βλέμμα μου από την Ανατολή. Γιατί δεν αντέχω να κοιτάξω. Τις κομμένες μύτες και τα αυτιά και τα λιθοβολημένα κορμιά γυναικών στις πλατείες. Τις Burqa και τα Hijab και τα Niqab… πως τα λένε …και τα φοβισμένα βλέμματα από πίσω που δε μάθανε ποτέ στη λεφτεριά και πως είναι ο ήλιος να χαϊδεύει το πρόσωπο και το γλυκό αεράκι να στεγνώνει το δάκρυ.

Αποστρέφω το βλέμμα και τρέχω να παρηγορηθώ στη σύγχρονη δυτικοευρωπαία γυναίκα να πάρω ανάσα γιατί μου κόβεται. Άλλη η δική της φυλακή βέβαια. Περίτεχνη και λαμπερή. Άλλο το δικό της το τσεμπέρι.

Μα ακόμη πιο καλά τρέχω στον Ησίοδο και την Παμμήτειρα Γη, που γέννησε κάποτε τον αστέρινο Ουρανό, τον Πόντο τον βαθύ, τα ποτάμια και τα όρη. Μόνη. Δίχως πόθο ερωτικό. Η αρχέγονη πανίσχυρη μήτρα που λατρεύτηκε σαν θεά και αγκάλιασε όλη την πλάση.

Τρέχω στον Όλυμπο που ακόμη κι ο Δίας ο ίδιος φοβόταν τις γυναίκες. Τη Μήτιδα την κατάπιε από την τρομάρα του, η Ήρα του γκρίνιαζε και ποιος αντέχει τέτοια γκρίνια, στις Τρεις Μοίρες δεν τολμούσε να εναντιωθεί και στα νερά της Στυγός ορκίζονταν σε χρυσό τάσι μέσα και δεν τολμούσε να παραβεί τον όρκο του. Και η Αθηνά ; Ω η Αθηνά ήταν αλήθεια πιο άξια στα μάτια του κόρη από τον Άρη.

Μια αρμονία θεοτήτων από φαλλούς και αιδοία όλος ο Όλυμπος μαζί.

Αφήνω τον Όλυμπο και τρέχω ακόμη στη αρχαία Σπαρτιάτισσα στην αρχαία Γορτύνια στην Κυκλαδίτισσα και τέλος στην Κερά των Όφεων της Κρήτης για ύστατη παρηγοριά. Που κραδαίνει τα φίδια και προτάσσει τα στήθη τηςγυμνά σαν ασπίδα προς κάθε κακό.

Προτού αυτή η πανίσχυρη μητριαρχική και γενεσιουργός δύναμη υποβιβαστεί και πνιγεί στις μαντινάδες και τα τραγούδια που δεν καταλάβαινα μικρή «Ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα» ή «ο άντρας γεννά και η γυναίκα τίκτει» και άλλα τέτοια.

Προτού πνιγεί στο αμάρτημα μιας Εύας και εξυψωθεί λίγο αμέσως μετά στο άσπιλο δοχείο μιας Νύμφης Ανύμφευτης. Μα δοχείο. Μόνον.

Και τελικά διαπιστώνω πως δεν είναι ανάγκη να κοιτάξω στην Ανατολή για να δω τον ξεπεσμό τη δουλεία και την εργαλιοποίηση της Γυναίκας. Μπορώ κι εδώ να τη δω…διαχρονικά βέβαια… αλλά μπορώ.

– Πως σε λένε;

– Ζαρίφα

– Θέλεις να σε πάρω μακριά;

– Πού;

– Εκεί όπου κανένας άντρας δε θα μπορεί να σε έχει κτήμα του ξανά.

Εκεί όπου ο ήλιος θα είναι ανυπόφερτος στα μάτια σου και το αεράκι θα σου μπερδεύει τα ξέπλεκα μαλλιά.

Εκεί όπου δε θα φοβάσαι πια. Να γεννήσεις κοριτσάκι.

Εκεί όπου δε θα χρειαστεί να πετάξεις ποτέ το μωρό σου πάνω από ένα συρματόπλεγμα για να το σώσεις.

Υπατία


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.