Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΗ Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μπουγιούκα για τη Νόσο Hashimoto

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μπουγιούκα για τη Νόσο Hashimoto

|

Υποθυρεοειδισμός- Νόσος Hashimoto

Τί είναι η νόσος Hasimoto;

Η νόσος του Hashimoto , γνωστή και ως χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού, που επηρεάζει περίπου 160 εκατομμύρια ανθρώπου στον κόσμο , εκ των οποίων  κυρίως γυναίκες.

Πώς δημιουργείται;

Πρόκειται για μία αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει το θυρεοειδή αδένα. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται έναντι των υγειών κυττάρων του θυρεοειδούς, τα οποία σταδιακά καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά και η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό. Φυσιολογικά το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον οποιουδήποτε ¨ξένου σώματος¨ εισέρχεται στον οργανισμό, όπως βακτήρια και ιοί. Στη νόσο Hashimoto, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα ως ξένα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αντισωμάτων έναντι των υγειών κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα, με σκοπό την καταστροφή τους.

Υπάρχουν αίτια εμφάνισης της νόσου Hashimoto;

Οι αιτίες εμφάνισης αυτής της αυτοάνοσης αντίδρασης  δεν είναι σαφείς αλλά μπορεί να σχετίζονται με:

  • Γενετικούς παράγοντες
  • Περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως κάποια λοίμωξη, στρες, έκθεση σε ακτινοβολία
  • Συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων

 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που να σχετίζονται με εμφάνιση της νόσου Hashimoto;

 

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που έχουν σχετιστεί με αυξημένη επίπτωση της νόσου:

  • Φύλο à Φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς να εμφανίσουν αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ( τετραπλάσιος έως δεκαπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης)
  • Ηλικία à Φαίνεται ότι παρατηρείται μία έξαρση σε ενδιάμεσες ηλικίες
  • Αυτοάνοσο υπόβαθροà Η παρουσία μίας αυτοάνοσης νόσου, όπως Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος ( ΣΕΛ) , αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και δεύτερου αυτοάνοσου νοσήματος.
  • Οικογενειακό Ιστορικόà Παρατηρείται μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης νόσου Hashimoto όταν άλλα μέλη της οικογένειας εμφανίζουν διαταραχές στο θυρεοειδή ή άλλες αυτοάνοσες νόσους.
  • Κύησηà Κατά τη διάρκεια της κύησης εμφανίζονται διάφορες αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πυρόδοτησης εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων , όπως η θυρεοειδοπάθεια Hashimoto, μετά το πέρας της κύησης.
  • Έκθεση σε ακτινοβολία
  • Υπερβολική ποσότητα πρόσληψης Ιωδίου

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

Λόγω του ότι πρόκειται για χρόνια και σταδιακά αναπτυσσόμενη νόσο, τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά και σταδιακά, γι΄ αυτό και μπορεί να λανθάνουν της προσοχής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα συμπτώματα γίνονται αντιλληπτά από τον ασθενή όταν η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό λόγω της αυτοάνοσης καταστροφής του θυρεοειδή αδένα. Αυτά μπορεί να είναι:

  • Αδυναμία
  • Κούραση
  • Δυσανεξία- ευαισθησία στο κρύο
  • Ληθαργικότητα
  • Ξηροδερμία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μυική αδυναμία
  • Κατάθλιψη
  • Ευθραυστότητα στα νύχια
  • Οιδήματα- πρόσληψη βάρους
  • Απώλεια τριχών
  • Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως- Συχνομηνόρροια

Παρατηρούμε ότι τα συμπτώματα είναι άτυπα κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που λανθάνουν.

 

Γιατί είναι σημαντικό να ρυθμίζονται σωστά οι θυρεοειδικές ορμόνες;

 

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού. Όταν δε ρυθμίζεται σωστά η λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστουν διάφορες επιπλοκές όπως:

  • Αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα ( βρογχοκήλη) που μπορεί να προκαλέσει αισθητικά προβλήματα, δυσκολία στην κατάποση καθώς και αναπνευστικά προβλήματα.
  • Καρδιαγγειακά προβλήματαà Αύξηση του μεγέθους της καρδιάς , όπως και αύξηση της LDL χοληστερόλης ( γνωστής και ως ¨κακή χοληστερόλη¨ ) , η οποία θεωρείται από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  • Διαταραχές στην ψυχική σφαίρα- Κατάθλιψη
  • Στις γυναίκες à Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως, συχνομηνόρροια, υπογονιμότητα
  • Στους άνδρεςà στυτική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα
  • Σε εγκύους μπορεί να ευθύνεται για αυτόματη αποβολή ή πρόωρο τοκετό, ενώ σε γυναίκες με αρρύθμιστο θυρεοειδή κατά την κύηση μπορεί να εμφανιστούν αναπτυξιακές δυσκολίες, αυτισμός και καθυστέρηση του λόγου.
  • Κώμα σε βαριές καταστάσεις

 

Θεραπεία

 

Η θεραπεία της νόσου Hashimoto είναι η υποκατάσταση της θυρεοειδικής λειτουργίας. Δίνεται από του στόματος συνήθως χάπι ή πιο σπάνια σταγόνες λεβοθυροξίνης ( Τ4) , τιτλοποιημένη σε δόση ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού ( ηλικία, κύηση κλπ). Για την παρακολούθηση των ασθενών απαιτείται έλεγχος κάθε 6- 12 μήνες ή συχνότερα αν οι ασθενείς παρουσιάσουν συμπτώματα συμβατά  με απορύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας ή σε περιπτώσεις κύησης.

Παρασκευή – Μαρία Μπουγιούκα

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

(MD., MSc, Παχυσαρκία & Διαβήτης)

Χώρα, Νάξος

Τηλ: 22850 23031 / 6984671882

 

Η κα. Μπουγιούκα Παρασκευή- Μαρία είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος- Ιατρός Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Είναι Αριστούχος Master «Παχυσαρκία και Διαβήτης»  της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας παράλληλα παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με θέμα την Κλινική Διατροφή.

Ασχολείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το Διαβήτη τύπου 1- Αντλίες Ινσουλίνης, το Διαβήτη τύπου 2, το Διαβήτη Κύησης  καθώς και με Παθήσεις των οστών και έχει συμμετάσχει ως Ερευνητής σε Διεθνή μελέτη που αφορά ασθενείς με χρόνιο Υποπαραθυρεοειδισμό.

Η ιατρός συμμετέχει σε πολυάριθμα ενδοκρινολογικά και διαβητολογικά συνέδρια με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωσή της σε θέματα ενδοκρινολογίας, καθώς και ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια που αφορούν Καρδιομεταβολικές Ασθένειες, Παχυσαρκία και Διαβήτη, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης. Τέλος είναι μέλος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών.

Πλέον, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Χώρα Νάξου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, μία γιορτή για τη Λογοτεχνία στο Αιγαίο

Από 2 έως 4 Μαΐου 2025, η Δονούσα γίνεται σημείο συνάντησης συγγραφέων, αναγνωστών και μικρών εξερευνητών του λόγου, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο βιβλία, δράσεις και έμπνευση. (πρόγραμμα)

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Σύρος – Νοσοκομείο: Ενίσχυση με τέσσερις νέους ειδικευόμενους γιατρούς

Η άφιξη τεσσάρων νέων ειδικευόμενων ιατρών ενισχύει τις κλινικές του Νοσοκομείου και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του στη στήριξη της Δημόσιας Υγείας στις Κυκλάδες.

Καφηρέας: Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης

Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης στο ακρωτήριο Καφηρέα

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.