Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΗ Ελλάδα μέσα από τους δείκτες διακυβέρνησης και η θέση της στην...

Η Ελλάδα μέσα από τους δείκτες διακυβέρνησης και η θέση της στην Ευρώπη

|

Οι παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης (Worldwide Governance Indicators-WGI) της παγκόσμιας τράπεζας (World Bank) οφείλονται στους D. Kaufmann (Natural Resource Governance Institute and Brookings Institute) και Α. Kraay (World Bank Development Research Group). Οι δείκτες προέρχονται από έρευνες και αξιολογήσεις περισσότερων από 30 δεξαμενών σκέψεις (think tanks), διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών.

Κείμενο: Μανώλης Κρητικός (#) 

Οι παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης αποτυπώνουν την εικόνα που έχει για την χώρα το διεθνές περιβάλλον κάτι που επηρεάζει την λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων όπως για παράδειγμα την υλοποίηση επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων σε μια χώρα.

Οι έξι δείκτες είναι: Ελευθερία έκφρασης, ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι, ελευθερία τύπου (Voice and Accountability), Πολιτική σταθερότητα και απουσία βίας και τρομοκρατίας (Political Stability and Absence of Violence), Κυβερνητική αποτελεσματικότητα (Government Effectiveness), Ποιότητα θεσμών (Regulatory Quality) ,Κράτος δικαίου (Rule of Law), Έλεγχος διαφθοράς (Control of Corruption).

Πώς υπολογίζεται η τιμή σε ένα δείκτη μιας χώρας : Για παράδειγμα η Ελλάδα έχει 50% στον δείκτη Political Stability and Absence of Violence / Terrorism (για το έτος 2022). Για τον λόγο αυτό η χώρα έχει τη θέση 107 στις 214 χώρες (214 *0.50=107) , δηλαδή υπάρχουν 107 χώρες με καλύτερες επιδόσεις σε αυτόν τον δείκτη (214-107=107) από την Ελλάδα.

Από την επεξεργασία των δεικτών όπως έχουν ανακοινωθεί από την Παγκόσμια τράπεζα (https://www.worldbank.org/en/publication/worldwide-governance-indicators), προκύπτουν τα παρακάτω και σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27:

1. Στον πρώτο δείκτη η Ελλάδα στο ΜΟ της τελευταίας δεκαετίας έχει επίδοση 73% όταν ο μέσος όρος για τις 27 χώρες της Ευρώπης (MO EU27) είναι 83%,  δηλαδή για την Ελλάδα  υπάρχουν 58 χώρες από τις 214 που έχουν καλύτερη επίδοση για το ΜΟ EU27 είναι 36 χώρες. Από το αντίστοιχο γράφημα προκύπτει ότι υπάρχει μια σύγκλιση μετά το 2020.

2. Στον δεύτερο δείκτη η Ελλάδα στο ΜΟ της τελευταίας δεκαετίας έχει επίδοση 48% όταν ο μέσος όρος για τις 27 χώρες της Ευρώπης είναι 70 %,  δηλαδή για την Ελλάδα  υπάρχουν 111 χώρες από τις 214 που έχουν καλύτερη επίδοση για το ΜΟ EU27 είναι 64 χώρες. 

3. Στον τρίτο δείκτη Η Ελλάδα στο ΜΟ της τελευταίας δεκαετίας έχει επίδοση 63% όταν ο μέσος όρος για τις 27 χώρες της Ευρώπης είναι 80 %,  δηλαδή για την Ελλάδα  υπάρχουν 79 χώρες από τις 214 που έχουν καλύτερη επίδοση, για το ΜΟ EU27 είναι 43 χώρες. Από το αντίστοιχο γράφημα προκύπτει μια σχετική μείωση της ψαλίδας την περίοδο από το 2020 μέχρι το 2022.

4. Στον τέταρτο δείκτη η Ελλάδα στο ΜΟ της τελευταίας δεκαετίας έχει επίδοση 66% όταν ο μέσος όρος για τις 27 χώρες της Ευρώπης είναι 82%,  δηλαδή για την Ελλάδα  υπάρχουν 73 χώρες από τις 214 που έχουν καλύτερη επίδοση, για το ΜΟ EU27 είναι 39 χώρες. 

5. Στον πέμπτο δείκτη η Ελλάδα στο ΜΟ της τελευταίας δεκαετίας έχει επίδοση 59% όταν ο μέσος όρος για τις 27 χώρες της Ευρώπης είναι 81%, δηλαδή για την Ελλάδα υπάρχουν 88 χώρες από τις 214 που έχουν καλύτερη επίδοση, για το ΜΟ EU27 είναι 41 χώρες. 

6. Στον έκτο δείκτη η Ελλάδα στο ΜΟ της τελευταίας δεκαετίας έχει επίδοση 56% όταν ο μέσος όρος για τις 27 χώρες της Ευρώπης είναι 77%, δηλαδή για την Ελλάδα  υπάρχουν 94 χώρες από τις 214 που έχουν καλύτερη επίδοση, για το ΜΟ EU27 είναι 49 χώρες. 

Από το παρακάτω γράφημα συγκρίνοντας τις διαφορές μεταξύ των τιμών των έξι δεικτών για τα έτη 2014 και 2023 προκύπτει βελτίωση των τιμών για την Ελλάδα σε 4 από τους 6 δείκτες από τον μέσο όρο των δεικτών της Ευρώπης των 27 και σε δύο δείκτες υπάρχει αύξηση της διαφοράς. Συγκεκριμένα στο δείκτη  κυβερνητική αποτελεσματικότητα έχουμε μια αύξηση της διαφορά στον δείκτη κατά 3,94 % και στον δείκτη κράτος δικαίου κατά 6,62 %. 

Αναλυτικά στην περιγραφή των δεικτών αναφέρουμε τα παρακάτω:

1. Ελευθερία έκφρασης

Η Ελλάδα βρέθηκε το 2023 στο καλύτερο 20% των χωρών στο δείκτη που αφορά την  ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία του συνδικαλίζεσθε και την ελευθερία του τύπου, με το 79,41% των υπόλοιπων 214 χωρών να έχει χαμηλότερη επίδοση. Η  βελτίωση αντιστοιχεί σε 24 θέσεις (από τη θέση 145 το 2014 στη θέση 169 το 2023).

2. Πολιτική αστάθεια / βία

Στο πεδίο της πολιτικής αστάθειας και της αντιμετώπισης της βίας και της τρομοκρατίας η Ελλάδα βρέθηκε χαμηλά το 2023 , παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν καταστάσεις προηγούμενων δεκαετιών. Έτσι το 2013-2014 –όταν υπήρχαν εναλλαγές στην κυβέρνηση και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις– μόλις το 40,48 % των χωρών ήταν σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα ως προς τον δείκτη «Πολιτική σταθερότητα και απουσία βίας και τρομοκρατίας», δέκα και πλέον χρόνια μετά, το ποσοστό έχει ανεβεί στο 54,03%. Η  βελτίωση αντιστοιχεί σε 29 θέσεις (από τη θέση 86 στη θέση 115).

3. Κυβερνητική αποτελεσματικότητα

Σε δυσμενέστερη θέση σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν βρέθηκε η Ελλάδα το 2023 και σε ό,τι αφορά τον δείκτη της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Το 2014 είχε χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα το 64,9% των χωρών, ενώ το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57,55%. Η  πτώση αντιστοιχεί σε -17 θέσεις (από τη θέση 139 το 2014 στη θέση 122 το 2023). Ο δείκτης αποτυπώνει τις αντιλήψεις σχετικά με την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, την ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας τους από πολιτικές πιέσεις, την ποιότητα διαμόρφωσης πολιτικών και εφαρμογής τους, καθώς και την αξιοπιστία της κυβερνητικής δέσμευσης σε αυτές τις πολιτικές.

4. Ποιότητα θεσμών

Η Ελλάδα βρέθηκε στις 30% καλύτερες χώρες το 2023 σε ό,τι αφορά την ποιότητα των θεσμών, δείκτης που έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη και προαγωγή τομέων της οικονομίας όπως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η  βελτίωση αντιστοιχεί σε 15 θέσεις (από τη θέση 135 στη θέση 150).

5. Εφαρμογή των νόμων

Η Ελλάδα το 2023 βρέθηκε στις 43% καλύτερες χώρες από το 33% στο 2014 (πτώση) σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των νόμων, δείκτης ο οποίος σχετίζεται με τo κράτος δικαίου δηλαδή την λειτουργία της δικαιοσύνης και των σωμάτων ασφαλείας,  διαμόρφωση περιβάλλοντος για οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεων κοινωνικού οφέλους, αλλά και την ποιότητα εφαρμογής των συμβάσεων, των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, Η  πτώση αντιστοιχεί σε -20 θέσεις (από τη θέση 141 στη θέση 121).

6. Διαφθορά

Βελτίωση έχουμε σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, η βελτίωση αντιστοιχεί σε 11 θέσεις (από τη θέση 113 το 2014 στη θέση 124 το 2023).Το 58,02% των 214 χωρών να βρίσκεται το 2023 σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα έναντι ποσοστού 53,37% το 2014.

Η χρηστή διακυβέρνηση βοηθάει τις χώρες να αναπτύξουν την οικονομία τους , να δημιουργήσουν ανθρώπινο κεφάλαιο και να ενισχύσουν την κοινωνική τους συνοχή. Οι Παγκόσμιοι Δείκτες Διακυβέρνησης (WGI) περιγράφουν γενικά πρότυπα στις αντιλήψεις για την ποιότητα της διακυβέρνησης μεταξύ των χωρών με την πάροδο του χρόνου και επιτρέπουν χρήσιμες συγκρίσεις.

(#) Ο Μανώλης Κρητικός – που έχει γεννηθεί στη Νάξο –  είναι καθηγητή του τμήματος Διοικητικής Eπιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών 

#Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα “Οικονομικός Ταχυδρόμος” την 5η Μαρτίου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Elite League: Πρωταθλήτρια η Μύκονος, γράψει ιστορία, άνοδος στην Stoiximan GBL

Μύκονος – Μέγαρα 86-76: Πρωταθλήτρια της Elite League η Μύκονος, ιστορική άνοδος με κυκλαδίτικο αέρα στην Stoiximan GBL

Πυροσβεστική Υπηρεσία – Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης: Εξι βάσεις δημιουργούνται, η μία στη Νάξο

Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο για την εναέρια διάσωση – Δημιουργούνται έξι βάσεις ετοιμότητας

Βατικανό: Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ, πήρε το όνομα “Λέων 14ος”

Η επίσημη επιβεβαίωση της εκλογής ήρθε με τη λατινική φράση «Habemus Papam» - Ο νέος Πάπας, ο πρώτος με καταγωγή από τις ΗΠΑ, εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία του Κονκλαβίου

Νάξος: Το Σάββατο 17 Μαΐου οι εκλογές στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο

Ανακοίνωση για την ημερομηνία διεξαγωγής και την προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη

Βατικανό: Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα, “Habemus Papam”

Σύμφωνα με το τελετουργικό οι καρδινάλιοι θα πάνε στην «Αίθουσα των Δακρύων» - Εκεί ο νέος Ποντίφικας θα ενδυθεί και ακολούθως θα γίνει η ανακοίνωση στον κόσμο «Habemus Papam»

Στη Σύμη για τον εορτασμό της 80ης Επετείου της 8ης Μαΐου 1945 ο Γ. Λεονταρίτης

Ο Γιώργος Λεονταρίτης βρέθηκε σήμερα στη Σύμη - Ποιος ο λόγος;

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου – Posidonia Sea Tourism: Στρατηγική για βιώσιμη κρουαζιέρα στο Αιγαίο

Σημαντικές επαφές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της τουριστικής ροής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος παρουσίασε ο Πρόεδρος Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας

4ο Paros Way: Κολύμβηση & Aquathlon σε έναν μοναδικό αγώνα στην Πάρο

Η παραλία Λιβάδια φιλοξενεί για ακόμη μία χρονιά τα δυναμικά αγωνίσματα του Paros Way, με επίκεντρο το νερό και φόντο το Αιγαίο

Σε Ρόδο & Καστελλόριζο φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης

Η επιλογή των δύο νησιών ανταποκρίνεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ισχυρότερη παρουσία της στις τοπικές κοινωνίες

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα