Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΧρώματα και αρώματα

Χρώματα και αρώματα

|

Η Υπατία γιορτάζει την Πρωτομαγιά … Και μας στέλνει το μήνυμά μας.. Τη μαργαρίτα που βρίσκει στο δρόμο και την ανάγκη των νέων να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον 

Περπατούσα σκυφτή… να πάω στο μικρομάγαζο της γειτονιάς μου …στον κακάσχημο δρόμο πάλι της γειτονιάς… βυθισμένη σε σκέψεις.

Το ωστικό κύμα από τις νταλίκες και τα φορτηγά που περνούσαν ξυστά, ανακάτευε τα ήδη μπερδεμένα μαλλιά μου και σήκωνε σκόνη πολύ.

Και ξάφνου, εκεί στην άκρα του δρόμου, μες το τσιμέντο και την ασχήμια, βλέπω ξάφνου μπροστά μου μια μαργαρίτα!

Εκεί στις ξεραμένες λάσπες και τα χώματα μιας βροχής του περασμένου χειμώνα… στην άκρη της ρόδας ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου… μια μαργαρίτα χαμογελαστή και κοτσονάτη όρθωνε το ανάστημά  της, κοιτώντας τον ήλιο με κάτι πλατιά κατακίτρινα άνθη. 

Κι ήταν σαν να μου γελούσε και να μου λέγε …

Έι’ εσύ σκυφτή! Έι! Εδώ. Στραβομάρα έχεις;

Μια μαργαρίτα μωρέ! Μες το τσιμέντο και τη σκόνη.

Κι εγώ ήθελα τότε να σταματήσω την κυκλοφορία να τη δούνε όλοι.

Πόσο θέλει να ανθίσει μια μικρή κίτρινη ελπίδα στην άκρα του δρόμου;

Όχι πολλά. Λίγη λάσπη, λίγο χώμα. Και πάνω σε ρωγμές βράχων έχω δει να φυτρώνει ελπίδα. Λίγη αγάπη και λίγο νοιάξιμο θέλει μόνο.

1η του μήνα… κι εγώ φτιάχνω γιορντάνια του Μάη. Ξεχύνομαι εκεί στους αγρούς των παιδικών μου χρόνων που φύτρωναν μαργαρίτες πολλές,  με λευκά και κίτρινα άνθη, να τις περάσω με κλωστή και μπόλικη πρασινάδα.

Εκεί που είπα το πρώτο…  μ’ αγαπά δε μ’ αγαπά… και φτιάχναν τα πεσμένα πέταλα στο χωμάτινο δρόμο μακρύ μονοπάτι… μήπως άμ ποτε το βρει κάποια αγάπη μεγάλη.

1η του μήνα…κι εγώ κάνω γιορντάνια αμάραντα να τα πάω ευλαβικά απ’ έξω στην καλύβα του λαού να τ’ αφήσω, ποτισμένα με το αίμα, το δάκρυ και τον ιδρώτα του.

Μια καλύβα που δεν άλλαξε πολύ από τότε που μάθαινα στο σχολειό Ιστορία για όλους εκείνους τους πνιγμένους αγώνες,  τα ματωμένα χέρια και τα πεινασμένα μωρά που κλαίγαν στην αγκαλιά ενός πατέρα ή μιας μάνας που πήγαινε κάθε πρωί στη γαλέρα για να φέρει ψωμί.

Στη γαλέρα του εργοστασίου, της βιοτεχνίας, του ανθρακωρυχείου, της φυτείας κι όπου ήταν το μεροκάματο τελοσπάντων.

Μπας και θρέφαν αυτά τα χέρια το μεσημέρι τη φαμίλια.

1η του Μήνα… και τι παράξενη η εργατιά φέτος. Μια εργατιά που δεν ξεχύθηκε στους δρόμους, ούτε κραδαίνει στελιάρια και τσουγκράνες.

Μια βουβή άρνηση μόνο να σηκωθούν οι νέοι πάλι και να ζωστούνε τις αλυσίδες.  Στη γαλέρα της εκμετάλλευσης και της ξιπασιάς του εφήμερου πλούτου στα νησιά μας.

Μια άρνηση μόνο κραδαίνει!

Χιλιάδες θέσεις εργασίας λέει κενές που δε βρίσκουν κορόιδα φέτος ή δούλους.

Χιλιάδες…

Και τώρα εγώ θυμήθηκα στο νησί της Σαντορίνης πέρυσι, που καμάρωνε η κατά τ’ άλλα καλή σπιτονοικοκυρά μου, για ένα ισόγειο πνιγηρό δωματιάκι που ίσα ίσα χωρούσαν δυό νομάτοι γερτοί κι έναν φεγγίτη είχε μόνο…

Καμαρούλα μια σταλιά που καμάρωνε… μπροστά ήμουν…πως την έκλεισε 500 ευρώ για να μένουν δυό οδηγοί σεζονίστες μέσα.

Τι σκας μου λέει… όταν ψέλλισα να φέρω αντιρρήσεις … το αφεντικό θα τα πληρώνει…

Πάλι καλά λέω… αλλά ένα σφίξιμο μου ήρθε στο στομάχι. Για ένα νησί που δε χώνεψα ποτές μου!

1η του Μάη… κι εγώ κρατώ ένα στεφάνι αμάραντο με τα πιο ακριβά χρώματα κι αρώματα του κόσμου τούτου, τους κόπους και το ψωμί της εργατιάς όλης.

Δεν έχει λουλούδια αυτό το στεφάνι σας είπα!

Μόνο αίμα, δάκρυα και ιδρώτα.

Και ψωμί!

Κι αυτό το στεφάνι καταθέτω στα πόδια της νέας γενιάς σήμερα. Μήπως και καταφέρει να σπάσει τις αλυσίδες που δεν μπόρεσαν άλλοι.

Καλό και ευωδιαστό σας μήνα εύχομαι.

Με νίκες!

Υπατία


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.