Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςHoreca - Τυροκομείο Πιτταρά: Η αξία της ...σιωπής και η ανάδειξη των...

Horeca – Τυροκομείο Πιτταρά: Η αξία της …σιωπής και η ανάδειξη των δράσεων έμπρακτα

|

Εχθές στην HORECA, στο Συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο panel για την πρωτογενή παραγωγή, μίλησε ένας αξιοθαύμαστος φίλος ο Νικόλας Πιτταράς, ένας κτηνοτρόφος και τυροκόμος από την Νάξο, που παράγει μεταξύ άλλων μια πολυβραβευμένη Γραβιέρα υψηλής ωρίμανσης που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο τυρί της χώρας.

Κείμενο: Δημήτρης Βασιλείου 

Υποθέτω ότι γι αυτόν τον λόγο το ΞΕΕ τον κάλεσε, για να πει στους Έλληνες ξενοδόχους που ήταν στο ακροατήριο πως “Δημιουργούνται Ευκαιρίες, Ανάπτυξη και Συνοχή” εν προκειμένω με τον Πρωτογενή Τομέα και την Μεταποίηση.

1. Πριν πω κάτι γι αυτό θα ήθελα να διαβάσετε μια σύνοψη που αντέγραψα από μια ανάρτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, που ασχολείται επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα, όπου με βάση μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ , η Ελλάδα παρουσιάζει αυτάρκεια σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως:

– Οι βρώσιμες ελιές (615% επάρκεια, 88,3% εξαγωγές).

– Τα επιτραπέζια σταφύλια (322% επάρκεια, 74% εξαγωγές).

– Τα ακτινίδια (242% επάρκεια, 62% εξαγωγές).

– Η σταφίδα (209% επάρκεια, 57% εξαγωγές).

– Το ρύζι (171% επάρκεια, 51% εξαγωγές).

– Ελαιόλαδο (151% επάρκεια), το σκληρό σιτάρι (149% η επάρκεια, 10% της ζήτησης εισάγεται).

– η παραγόμενη ποσότητα υπερκαλύπτει την κατανάλωση σε δημητριακά (82%), φρούτα (128%), τυροκομικά (80%), αιγοπρόβειο γάλα (98%) , αυγά (91%) και τα πουλερικά (82%).

Πολύ χαμηλή αυτάρκεια υπάρχει στο μαλακό σιτάρι από το οποίο γίνεται το ψωμί (32%), στα όσπρια σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%, και στο χοιρινό κρέας (38%).

Αντίθετα σε περίπτωση που οι εισαγωγές γίνονταν απαγορευτικές λόγω κόστους ή άλλους, θα μας έλειπαν:

– Οι φακές (παράγουμε 7.500 τόνους και εισάγουμε άλλες 10.000) – Το χοιρινό κρέας (παράγουμε 111.000 τόνους, καταναλώνουμε 290.000).

– Τα φασόλια (τρώμε 35.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν οι 24.000 είναι εισαγωγής).

– Το μαλακό σιτάρι (από 1 εκατομμ. τόνους που απαιτείται για τον άρτον τον επιούσιον η Ελλάδα παράγει μόλις 350.000).

– Το βόειο κρέας (καταναλώνουμε 158.000 τόνους, μόλις 20.000 τόνοι παράγονται – επάρκεια περίπου 13%).

2. Επίσης να πω σε μια παράλληλη σύνδεση ότι οι αγρότες είναι στα μπλόκα, γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά. Αυτό δεν είναι οικονομικό πρόβλημα – το πρόβλημα είναι αν οι υπόλοιποι κατανοούμε τι σημαίνει συστημικά και όχι μόνο οικονομικά να “μην βγαίνουν” οι αγρότες.

3. Επιπλέον στη Σαντορίνη οι μισοί κάτοικοι και οι λίγοι επισκέπτες έχουν φύγει, επί 10 ημέρες έχουμε σεισμούς και όλοι ανησυχούν για την τουριστική σεζόν, καθώς η Σαντορίνη, ένα από τα 2-3 τουριστικά τοπόσημα της χώρας, έχει 18.000 ξενοδοχειακές κλίνες και άλλες τόσες τουλάχιστον από τις “άλλες”, φέρνει 3,2 εκατομμ. τουρίστες κάθε σεζόν, και άρα πολλά χρήματα στην εθνική οικονομία.

Ισως να μην ασχολιόμουν ιδιαίτερα με τα θέματα αυτά και το συνδυασμό τους αν δεν παρατηρούσα μια σειρά ενδείξεων.

Το πρώτο ήταν η τρομερή ταπεινοφροσύνη του Νίκου, καθώς στις 2-3 φορές που πήρε το λόγο αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας του νησιού του, με τον ένα κλάδο να τροφοδοτείται από τον άλλο και όλοι μαζί να αναδεικνύουν τον τόπο τους. Ήμουν δίπλα του όταν στο τέλος πολλοί (ξενοδόχοι) ήρθαν να του δώσουν συγχαρητήρια για το πόσο καλά τα είπε και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Ωστόσο αυτό που δεν είπε ο Νίκος είναι ότι είναι από τα ελάχιστα κτηνοτροφεία της χώρας (αν όχι ο μόνος) που πιστοποιημένα ταϊζει τις κόρες του (αγελαδίτσες) με φυσικά τρόφιμα έχοντας πιστοποίηση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών στην παραγωγή και γενικώς η πρώτη μονάδα αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα με πιστοποιητικό για την καλή μεταχείριση και την ευζωία των ζώων του, ότι κοιμάται κάποιες λίγες ώρες το μεσημέρι και κάποιες λίγες το βράδυ για να βλέπει τα παιδιά του (τα κανονικά) αλλά και να ταϊζει τα ζώα του και στις 3 το πρωί έχει πιάσει ήδη δουλειά, και γενικά έχει κάνει θυσίες και ρίσκα που οι μη-αγρότες της παρέας είναι απίστευτα δύσκολο να διανοηθούν για να φτάσουν να έχουν μια κάποια επιτυχία και αναγνώριση.

Οταν μάλιστα τον “μάλωσα” που ήταν πολύ ταπεινός και αυτό δεν βοηθά ο κόσμος να πάρει το μήνυμα της αξίας της αγροτικής παραγωγής, μου απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλά για τον εαυτό του και αυτά που έχει πετύχει.

Και από αυτό καταλαβαίνω ότι ούτε οι ίδιοι οι αγρότες, τουλάχιστον αυτοί που αξίζουν, δεν έχουν καταλάβει την αξία τους ούτε και έχουν καταλάβει πόσο εμείς οι υπόλοιποι τους έχουμε ανάγκη. Εμείς σίγουρα δεν το έχουμε καταλάβει. Πρέπει επίσης να πω ότι τόσα χρόνια που παρακολουθώ τον Νικόλα, δεν έχω ακούσει ποτέ να πει ούτε έχω δει ποτέ να γράφει “που είναι το κράτος”.

Πιθανώς αυτές τις ημέρες να έχετε δει τι συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους που θεωρούν τον εαυτό τους το κέντρο του κόσμου και αμέσως έχουν την απαίτηση το κράτος να τους αποζημιώσει για κάθε διαφυγόν κέρδος, όπως ο συμπαθής κατά τα άλλα Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Σαντορίνης και πολλοί άλλοι κλάδοι από αρκετά μέρη της χώρας.

Νομίζω ότι απλά μερικά πράγματα τα έχουμε βάλει σε λάθος “ζύγι”.

Καλός είναι ο τουρισμός και τα χρήματα (του τουρισμού αλλά και γενικώς), υπάρχει όμως ένα θέμα αν έχουμε αξιολογήσει σωστά τις θυσίες πολλών από τους μικρομεσαίους αγρότες που είναι “υπεύθυνοι” για το καθημερινό μας τραπέζι και που χωρίς την υποστήριξή τους στο άμεσο μέλλον κάποια τρόφιμα – και όχι μόνο στην Ελλάδα – δεν θα είναι καν διαθέσιμα.

mazikos-tourismos-03-naturanrg-e1564420020208

Και είναι πρωτίστως φιλοσοφική στρέβλωση αλλά και στρατηγική εκτροπή μακροπρόθεσμα η διαπίστωση του Προέδρου του ΞΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ξενοδοχείων και Εστίασης (Hotrec), ότι στη Γαλλία, τη μητέρα γη της Γαστρονομίας, από τα 40 δις τζίρο της εστίασης που χρησιμοποιεί όλων των ειδών τα τρόφιμα, τα 17 δις αφορούν σε fast-food, που βασικά δεν χρησιμοποιούν καν τρόφιμα.

Γενικά δεν είναι καλό πράγμα να παρακαλάνε οι αγρότες και να απαιτούν οι έμποροι και οι ξενοδόχοι (και όλοι οι άλλοι των υπηρεσιών). Προφανώς το πράγμα ξεκινάει από το γεγονός ότι κάποια στιγμή θεωρήσαμε δεδομένο, αυτονόητο και “κεκτημένο” ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε δουλειές που “δεν λερώνουμε τα χέρια μας” – και προφανώς γι αυτό και οι πρώτοι που έφυγαν από τη Σαντορίνη ήταν οι κτίστες που ήταν εκεί για να δουλέψουν στις εργασίες και προετοιμασίες πριν ανοίξει η σεζόν και που οι συντριπτικά περισσότεροι δεν ήταν Έλληνες.

Στην αγροτική παραγωγή όμως η υποκατάσταση είναι πολύ πιό δύσκολη – σταδιακά απλά δεν θα υπάρχει καθόλου. Και θα μείνουν μόνο τα ατέλειωτα στρέμματα σόγιας και καλαμποκιού που οι διεθνείς κολοσσοί καλλιεργούν στην νέες εκτάσεις της Αφρικής, με πλήρως αυτοματοποιημένη συγκομιδή που επιτρέπει η “εξέλιξη” της τεχνολογίας.

Και επειδή στις Κυκλάδες είναι μερικά νησιά που λατρεύω έχω και απάντηση για το τι προτιμώ τουλάχιστον συγκριτικά. Η Νάξος έχει κάτω από τις μισές κλίνες της Σαντορίνης (7.300 ξενοδοχειακές και συγκριτικά πολύ λιγότερες από τις άλλες), αλλά έχει έναν από τους σημαντικότερους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, με 4.000 τόνους πατάτας (ετησίως), ενώ στο νησί “κατοικούν” 100.000 προβατίνες και κατσίκες, και 4.000 αγελάδες, που παράγουν 12.000 τόνους αγελαδινού και 1.500 αιγοπρόβειου γάλακτος, που στην πλειοψηφία τους γίνονται τυρί (3.000 τόνους γάλακτος κάνει μόνο το τυροκομείο του Νικόλα, από αγελάδες που ταϊζονται μόνο από τροφή δικής του καλλιέργειας).

Το πρόβλημά μου δεν είναι ότι δεν θα έχουμε φέτος όλους τους τουρίστες που μπορεί να καλύψει η Σαντορίνη, αλλά ότι η Νάξος και ειδικά η Πάρος των παιδικών μου χρόνων γίνονται “Σαντορίνη” με καλπάζοντα ρυθμό.

Μπλε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

ΑΟ Μυκόνου: Χτίζει την επόμενη μέρα στην Basket League, στο στόχαστρο ο Τζέρεμι Έβανς

Αλλαγές στο τεχνικό τιμ, προσθήκες με εμπειρία ΝΒΑ και η αισιοδοξία για… δικό της γήπεδο από την πρεμιέρα

Τουρισμός στην Ελλάδα με επίκεντρο Νάξο και Πάρο: Ανάμεσα στην αγάπη, τις προκλήσεις και την ευθύνη

Η τουριστική "φούσκα" δεν θα σκάσει από την κριτική, αλλά από την έλλειψη σεβασμού και οράματος — Τι σημαίνει να αγαπάς τον τόπο σου στην πράξη

Η Σερβία πετάει… Μύκονο: Νέες πτήσεις από την Air Serbia στην καρδιά του καλοκαιριού

Με νέα εποχική σύνδεση Βελιγράδι–Μύκονος και συνολικά 42 εβδομαδιαίες πτήσεις προς την Ελλάδα, η Air Serbia διευρύνει την παρουσία της στη δημοφιλή ελληνική αγορά

Αλ. Αρβανιτάς: “Ισραήλ vs Ιράν: Ο ακήρυχτος πόλεμος και η «μονοδιάστατη» αλήθεια”

Με δηκτικό ύφος και σπαρταριστή ειρωνεία, ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς αποδομεί τον κυρίαρχο δυτικό λόγο για τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν και αναρωτιέται: Ποιος τελικά έχει δικαίωμα στην άμυνα και ποιος όχι;

Νάξος: Μια γιορτή γεμάτη παιδικά χαμόγελα στον 2ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό

Με τραγούδια, παιχνίδι και συγκίνηση αποχαιρέτησαν τη σχολική χρονιά οι λιλιπούτειοι μαθητές, σε μια γιορτή που πλημμύρισε χαρά και θετικά συναισθήματα.

Η Σαντορίνη «τραγουδά» στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή στήνεται στα Φηρά το Σάββατο 21 Ιουνίου, με καντάδες, χορούς και μελωδίες που παντρεύουν την παράδοση με το σήμερα.

Πρόταση Ημέρας: “Ανατολίτικη καυτερή τηγανιά με χοιρινό και μανιτάρια” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Από τα παραδοσιακά μαγειρέματα της γιαγιάς έως τη fusion νοστιμιά της εποχής, η Μαριέττα Γαλάνη μετατρέπει κάθε συνταγή σε ιστορία – και το NaxosPress σε ένα πιάτο γεμάτο Κυκλάδες

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας