Μπορούμε να μιλήσουμε για… επόμενη ημέρα; Εάν υπάρχει προγραμματισμός, οφείλουμε ήδη να σχεδιάζουμε το “αύριο”, εστιάζοντας στις υποδομές για ένα τουριστικό προϊόν που οφείλει να είναι άκρως ανταγωνιστικό
Η χώρα μας και ο κόσμος όλος παρακολουθούν άφωνοι την εξέλιξη της πρωτόγνωρης περιπέτειας στην οποία γίναμε όλοι πρωταγωνιστές. Μια περιπέτεια που απειλεί τη ζωή της οικογένειας, των φίλων, των συμπολιτών μας και εν τέλει τον τρόπο ζωής μας έως σήμερα.
Η φροντίδα όλων είναι, και πρέπει να είναι, η τήρηση των μέτρων πρόληψης. Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας και η προστασία της ζωής έχει απόλυτη προτεραιότητα.
ΕΝΑ ΑΓΩΝΙΩΔΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ
Αυτές τις μέρες ακούγεται δειλά-δειλά και ένα αγωνιώδες ερώτημα από τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του τουρισμού, αυτούς που έχουν επενδύσει, έχουν εργαστεί, έχουν στηρίξει τη ζωή τους σε αυτόν τον κλάδο.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον τουρισμό και τη νησιωτική Ελλάδα;
Ας προσπαθήσουμε να το απαντήσουμε αναγνωρίζοντας ότι οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού μπορούν να ανατρέψουν τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το μέλλον του κλάδου θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:
- Την εξέλιξη της ζήτησης
- Τη φέρουσα ικανότητα των υποδομών κάθε είδους, και
- Τη δύναμη του γειτονικού ανταγωνισμού
Η ΖΗΤΗΣΗ
Η σχεδόν ταυτόχρονη παύση αρκετών μορφών οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο είναι πρωτοφανές φαινόμενο και η επίπτωση που θα έχει στον παγκόσμιο πλούτο είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα (έτσι εξηγούνται και οι έντονα αποκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών). Η ύφεση που θα επέλθει θα επηρεάσει, με βεβαιότητα, την ζήτηση για υπηρεσίες τουρισμού όχι όμως τόσο έντονα όσο πολλοί αναμένουν. Όπως φάνηκε και κατά την περίοδο της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης (2008-2010) η επιθυμία για ταξίδια παρέμεινε αρκετά ισχυρή και ανέκαμψε ταχύτατα σημειώνωντας πρωτοφανή ρεκόρ μέσα στην δεκαετία που ακολούθησε (2010-2020).
Φαίνεται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον τουρισμό και οι αναλύσεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η επιθυμία για παραθεριστικό τουρισμό (αυτό ακριβώς το προϊόν που παρέχει η νησιωτική Ελλάδα) θα παραμείνει ισχυρή, ίσως μάλιστα να ισχυροποιηθεί μετά από μια περίοδο αυστηρού περιορισμού των μετακινήσεων.
Όσο για την εσωτερική ζήτηση θα κινηθεί ανάλογα με την πορεία των εισοδημάτων όπου μια μείωση είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί.
Συμπερασματικά, αν και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία αβεβαιότητας, η ζήτηση θα δεχθεί μια πίεση που εξαρτάται από την απώλεια εισοδημάτων αλλά αναμένεται να ανακάμψει ταχύτατα και ισχυρά.
ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (Μεταφορές, Διαμονή, Εστίαση κτλ)
Η ικανότητα των υποδομών να ανταποκριθούν είναι απολύτως κρίσιμος παράγοντας, ίσως ο κρισιμότερος. Ο μηδενισμός της δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει ήδη ισχυρές οικονομικές πιέσεις σε αεροπορικές, ακτοπλοικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και γενικότερα σε όλο τον κλάδο. Το κεφάλαιο κίνησης σε αρκετές περιπτώσεις έχει εξανεμιστεί. Η επόμενη μέρα είναι κρίσιμο να βρει όλες αυτές τις επιχειρήσεις υγιείς ώστε να λειτουργήσουν με πλήρες δυναμικό. Αν ένα κρίκος στην αλυσίδα αδυνατίσει η φέρουσα ικανότητα της χώρας θα δεχθεί ισχυρό χτύπημα δύσκολα αναστρέψιμο.
Η στήριξή τους λοιπόν αυτές τις δύσκολες μέρες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πρέπει να είναι ταχεία, πολύπλευρη και αποτελεσματική.
Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Ο ανταγωνισμός έχει δεχθεί ήδη σοβαρά πλήγματα στην φήμη και την αξιοπιστία του, χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία μονοπωλούν την αρνητική δημοσιότητα και θα απαιτηθούν τιτάνιες προσπάθειες να ανακάμψουν. Εφόσον η Ελλάδα διατηρήσει την πολύ καλύτερη εικόνα που έχει στο μέτωπο πρόληψης και αντιμετώπισης του Κορωνοιού θα ενισχύσει τη θέση της έναντι του ανταγωνισμού.
Συμπερασματικά, ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, όμως η επόμενη μέρα δεν θα είναι κατ’ ανάγκη αρνητική. Ενδέχεται η χώρα μας να βγει ενισχυμένη στον τουριστικό κλάδο εφόσον εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την απειλή και στηρίξει τις κλυδωνιζόμενες επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να περάσουν την τρέχουσα τρικυμία χωρίς σοβαρές απώλειες.
Ισχυρή προυπόθεση είναι όμως να τελειώσει αυτή η περιπέτεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την ώρα και σε αυτό πρέπει να βγούμε νικητές.
Για αυτό τον λόγο ακολουθούμε τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, διατηρούμε την αισιοδοξία μας και…
ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ!