Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςH περιπέτεια του Κορωνοϊού και η επόμενη μέρα του τουρισμού

H περιπέτεια του Κορωνοϊού και η επόμενη μέρα του τουρισμού

|

Μπορούμε να μιλήσουμε για… επόμενη ημέρα; Εάν υπάρχει προγραμματισμός, οφείλουμε ήδη να σχεδιάζουμε το “αύριο”, εστιάζοντας στις υποδομές για ένα τουριστικό προϊόν που οφείλει να είναι άκρως ανταγωνιστικό 

Η χώρα μας και ο κόσμος όλος παρακολουθούν άφωνοι την εξέλιξη της πρωτόγνωρης περιπέτειας στην οποία γίναμε όλοι πρωταγωνιστές. Μια περιπέτεια που απειλεί τη ζωή της οικογένειας, των φίλων, των συμπολιτών μας και εν τέλει τον τρόπο ζωής μας έως σήμερα.

Η φροντίδα όλων είναι, και πρέπει να είναι, η τήρηση των μέτρων πρόληψης. Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας και η προστασία της ζωής έχει απόλυτη προτεραιότητα.

ΕΝΑ ΑΓΩΝΙΩΔΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ

Αυτές τις μέρες ακούγεται δειλά-δειλά και ένα αγωνιώδες ερώτημα από τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του τουρισμού, αυτούς που έχουν επενδύσει, έχουν εργαστεί, έχουν στηρίξει τη ζωή τους σε αυτόν τον κλάδο.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον τουρισμό και τη νησιωτική Ελλάδα;

Ας προσπαθήσουμε να το απαντήσουμε αναγνωρίζοντας ότι οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού μπορούν να ανατρέψουν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το μέλλον του κλάδου θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:

  1. Την εξέλιξη της ζήτησης
  2. Τη φέρουσα ικανότητα των υποδομών κάθε είδους, και
  3. Τη δύναμη του γειτονικού ανταγωνισμού

Η ΖΗΤΗΣΗ

Η σχεδόν ταυτόχρονη παύση αρκετών μορφών οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο είναι πρωτοφανές φαινόμενο και η επίπτωση που θα έχει στον παγκόσμιο πλούτο είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα (έτσι εξηγούνται και οι έντονα αποκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών). Η ύφεση που θα επέλθει θα επηρεάσει, με βεβαιότητα, την ζήτηση για υπηρεσίες τουρισμού όχι όμως τόσο έντονα όσο πολλοί αναμένουν. Όπως φάνηκε και κατά την περίοδο της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης (2008-2010) η επιθυμία για ταξίδια παρέμεινε αρκετά ισχυρή και ανέκαμψε ταχύτατα σημειώνωντας πρωτοφανή ρεκόρ μέσα στην δεκαετία που ακολούθησε (2010-2020). 

Φαίνεται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον τουρισμό και οι αναλύσεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η επιθυμία για παραθεριστικό τουρισμό (αυτό ακριβώς το προϊόν που παρέχει η νησιωτική Ελλάδα) θα παραμείνει ισχυρή, ίσως μάλιστα να ισχυροποιηθεί μετά από μια περίοδο αυστηρού περιορισμού των μετακινήσεων.

Όσο για την εσωτερική ζήτηση θα κινηθεί ανάλογα με την πορεία των εισοδημάτων όπου μια μείωση είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί.

Συμπερασματικά, αν και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία αβεβαιότητας, η ζήτηση θα δεχθεί μια πίεση που εξαρτάται από την απώλεια εισοδημάτων αλλά αναμένεται να ανακάμψει ταχύτατα και ισχυρά.

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (Μεταφορές, Διαμονή, Εστίαση κτλ)

Η ικανότητα των υποδομών να ανταποκριθούν είναι απολύτως κρίσιμος παράγοντας, ίσως ο κρισιμότερος. Ο μηδενισμός της δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει ήδη ισχυρές οικονομικές πιέσεις σε αεροπορικές, ακτοπλοικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και γενικότερα σε όλο τον κλάδο. Το κεφάλαιο κίνησης σε αρκετές περιπτώσεις έχει εξανεμιστεί. Η επόμενη μέρα είναι κρίσιμο να βρει όλες αυτές τις επιχειρήσεις υγιείς ώστε να λειτουργήσουν με πλήρες δυναμικό. Αν ένα κρίκος στην αλυσίδα αδυνατίσει η φέρουσα ικανότητα της χώρας θα δεχθεί ισχυρό χτύπημα δύσκολα αναστρέψιμο.

Η στήριξή τους λοιπόν αυτές τις δύσκολες μέρες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πρέπει να είναι ταχεία, πολύπλευρη και αποτελεσματική.

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο ανταγωνισμός έχει δεχθεί ήδη σοβαρά πλήγματα στην φήμη και την αξιοπιστία του, χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία μονοπωλούν την αρνητική δημοσιότητα και θα απαιτηθούν τιτάνιες προσπάθειες να ανακάμψουν. Εφόσον η Ελλάδα διατηρήσει την πολύ καλύτερη εικόνα που έχει στο μέτωπο πρόληψης και αντιμετώπισης του Κορωνοιού θα ενισχύσει τη θέση της έναντι του ανταγωνισμού.

Συμπερασματικά, ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, όμως η επόμενη μέρα δεν θα είναι κατ’ ανάγκη αρνητική. Ενδέχεται η χώρα μας να βγει ενισχυμένη στον τουριστικό κλάδο εφόσον εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την απειλή και στηρίξει τις κλυδωνιζόμενες επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να περάσουν την τρέχουσα τρικυμία χωρίς σοβαρές απώλειες.

Ισχυρή προυπόθεση είναι όμως να τελειώσει αυτή η περιπέτεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την ώρα και σε αυτό πρέπει να βγούμε νικητές.

Για αυτό τον λόγο ακολουθούμε τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, διατηρούμε την αισιοδοξία μας και…

ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

Ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (VIDEO)

Νησιωτικότητα και Δημογραφικό έρχονται στο τραπέζι της Κυβέρνησης

Σοφία Ζαχαράκη και Στέφανος Γκίκας: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημογραφικό και νησιωτικότητα - Ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Λέκκας για Σαντορίνη: “Δεν μπορεί να αντέξει πια, πρέπει να δώσουμε άμεσα λύσεις”

Εκτός από το θέμα των κατολισθήσεων και των υποδομών στη Σαντορίνη, πρέπει να αντιμετωπιστούν και όλα όσα κρύβαμε κάτω από το χαλί τα τελευταία 25 χρόνια, τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ