Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΓιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

|

Αρχικά συγχαρητήρια στους μαθητές της Σαντορίνης, της Θηρασιάς, της Ίου, της Ανάφης και της Αμοργού που διαγωνίστηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις μελετώντας για αυτές υπό αντίξοες και άνισες συνθήκες με τους μαθητές στην υπόλοιπη Ελλάδα εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας που αποτελούσε ουσιαστικό αλλά και ψυχολογικό τροχοπέδη στη προσπάθειά τους.

Του Γιάννη Λιγνού (#) 

Ως εκ τούτου, η ειδική μοριοδότηση είναι κάτι δίκαιο, προβλέπεται και απλώς χρειάζεται την έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που καθορίζεται το ειδικό ποσοστό.

Οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, μην έχοντας καταφέρει τίποτα για τους επαγγελματίες που την επίμαχη περίοδο οι επιχειρήσεις τους ήταν κλειστές ενώ οι υποχρεώσεις τους έτρεχαν κανονικά (δάνεια, ενοίκια, επιταγές κτλ), έκριναν σκόπιμο να παρουσιάσουν την ειδική μοριοδότηση των μαθητών σαν κάτι εν αμφιβόλω ώστε μετά να το παρουσιάσουν ως μέγα επίτευγμα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 25/6, ο κ. Μάρκος Καφούρος, βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, ανακοίνωσε ότι «έπειτα από προφορική ενημέρωση με το υπουργείο Παιδείας  δεν θα αλλάξει κάτι στη μοριοδότηση των μαθητών στα σεισμοπαθή νησιά». Λίγες ώρες μετά, την ίδια ημέρα, ανακοινώνει ότι «έπειτα από επικοινωνία με το γραφείο της αρμόδιας υπουργού Παιδείας η αξιολόγηση για την ειδική μοριοδότηση των σεισμόπληκτων μαθητών δεν έχει ολοκληρωθεί». Η αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους που ήταν εν αναμονή των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων εκείνη τη περίοδο έφτασε στο ζενίθ και η ανησυχία τους ήταν εύλογη βλέποντας τις παραπάνω ανακοινώσεις.

Ως όφειλα, με αυτή τη παλινωδία, ενεργοποίησα άμεσα το ΠΑΣΟΚ, ώστε να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή ο κ. Στέφανος Παραστατίδης, βουλευτής, υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας με σκοπό την επιπλέον πίεση στο δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας πάρα το γεγονός ότι η παραπάνω παλινωδία αποκάλυπτε το κακοσκηνοθετημένο θρίλερ. Διότι, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, τι άλλαξε μέσα στην ίδια ημέρα και ενώ το υπουργείο αρχικά ήταν απρόθυμο (σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του κ. Καφούρου στις 25/6) μετά έγινε πρόθυμο. Πως θα αιτιολογούσε το υπουργείο Παιδείας την άρνηση του σε ένα δίκαιο αίτημα ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για ανάλογες καταστάσεις και αντίστοιχο προηγούμενο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία κτλ). Η δραματοποίηση της μοριοδότησης στις 25/6 (θα δοθεί; δεν θα δοθεί;) ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός εξαρχής ώστε να καταλήξει στις συνηθισμένες εκφράσεις του στυλ «Κατόπιν σχετικής μου αναφοράς…» και να επιδιωχθούν τα εύσημα και τα συγχαρητήρια. Παλαιοκομματικές συμπεριφορές που υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.

Συγχαρητήρια και εύσημα θα άξιζαν, μιας και αναφέρομαι σε θέματα παιδείας, εάν έκαναν πράξη το αίτημα του Δήμου Θήρας και της Ένωσης Γονέων Θήρας για την ίδρυση ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης) στη Σαντορίνη ώστε αρκετοί γονείς να αποφεύγουν τα έξοδα και τη ταλαιπωρία να πηγαίνουν τα παιδιά τους στη Σύρο. Ασφαλώς και σε άλλα νησιά που υπάρχει αυτή η ανάγκη και σαν έδρα περιφερειακής ενότητας μπορεί να εξυπηρετήσει και τα κοντινά νησιά.

Κλείνοντας να ευχηθώ καλή φοιτητική σταδιοδρομία στους επιτυχόντες και με το καλό να επιστρέψουν πίσω στα νησιά ως επιστήμονες. Οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή της προτίμησης τους ασφαλώς και δεν πρέπει να απογοητεύονται, όλη η ζωή είναι μπροστά τους και μπορούν να προσπαθήσουν ξανά.

(*) Γιάννης Λιγνός, φιλόλογος ιστορικός
μέλος γραμματείας νησιωτικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ.
μέλος τ.ο. ΠΑΣΟΚ Σαντορίνης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.