Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΓ. Βλασερός σε Μητσοτάκη "Η υγεία ο μεγάλος ασθενής της Νάξου"

Γ. Βλασερός σε Μητσοτάκη “Η υγεία ο μεγάλος ασθενής της Νάξου”

|

Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί της Νάξου για την υπογραφή ως ανακοινώθηκε της σύμβασης για την δημιουργία και ενεργοποίηση του ταμείου απανθρακοποίησης το νησιών μας δίνει την ευκαιρία αφού καταρχήν τον καλωσορίσουμε να του εκθέσουμε τα προβλήματα που δυναστεύουν την ζωή των Ναξιωτών και αφορούν και τα άλλα νησιά.

Του Γιάννη Βλασερού (#)

– Η παρατεταμένη ανομβρία ανέδειξε το πρόβλημα της έλλειψης του νερού για την ύδρευση και την γεωργική παραγωγή.

Προσωρινές λύσεις ακριβές και επιβλαβείς για το εγγύς θαλάσσιο περιβάλλον όπως η αφαλάτωση στο Δημαρχείο και οι μη βιώσιμες και καταστροφικές γεωτρήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Απαιτείται κατασκευή του φράγματος του Τσικαλαριού και δημιουργία ενός εργοστασίου αφαλάτωσης με σύγχρονες προδιαγραφές και η αξιοποίηση των παραγώγων του βιολογικού καθαρισμού για γεωργική χρήση.

Ο μεγάλος ασθενής του νησιού μας είναι η υγεία. Η ανάγκη ύπαρξης ενός πραγματικού νοσοκομείου είναι πασιφανής. Παρά τις πραγματοποιηθείσες βελτιώσεις τελευταία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού το Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Νάξου παραμένει για τα σοβαρά περιστατικά ένα διακομιστικό κέντρο.

Το σύστημα διακομιδών πάσχει καθότι οι ασθενείς δεν διακομίζονται πάντοτε στο κατάλληλο κέντρο με το κατάλληλο τρόπο. Απαιτείται η δημιουργία περιφερειακού ΕΚΑΒ για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

– Η συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Νάξο ένα απο τα ολίγα εναπομείναντα νησιά με αγροτική παραγωγή .

Η μείωση του υπερβολικού κόστους παραγωγής και η εξασφάλιση της άρδευσης είναι απολύτως αναγκαία.

– Το οικονομικό πρόβλημα στην Νάξο όπως και στα αλλά νησιά έχει γιγαντωθεί και δεν αφορά μόνο την ακρίβεια της καθημερινότητας αλλά αφορά και τους επαγγελματίες.

Το ΦΠΑ έχει γίνει δυσθεώρητο (24%) για την εστίαση, το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολύ υψηλό, ο φόρος εισοδήματος επίσης (22%), υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη χρηματοδότηση και βέβαια η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του μεταφορικού εισοδήματος με την περίφημη “Νησιωτικότητα” ουσιαστικά νεκρή.

– Οι εξωπραγματικά υψηλές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων γιγαντώνουν τον ΕΝΦΙΑ και παρεμποδίζουν τις κλασικές αγοραπωλησίες και τις κληρονομικές μεταβιβάσεις .

– Η απρογραμμάτιστη και η εν πολλοίς ανεξέλεγκτη δόμηση στο νησί εκτός του ότι βλάπτει ανεπανόρθωτα την φυσική ομορφιά μακροπρόθεσμα υποτιμάει το τουριστικό προϊόν της Νάξου. Η δημιουργία και εφαρμογή ενός σωστού χωροταξικού σταδίου είναι αναγκαία παρά ποτέ.

– Η κρίση του στεγαστικού ειδικά για τους υπαλλήλους είναι κραυγαλέα το πανελλήνιο αυτό πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα και σοβαρά.

– Η Νάξος ένας πανάρχαιος τόπος που έχει βιώσει όλες τις περιόδους και πολιτισμούς διαθέτει πολλά μνημεία πολλών εποχών τα οποία δε φτάνει μόνο να καταγραφούν (όπως καλώς γίνεται τελευταία)αλλά πρέπει και να διασωθούν. Τα καταστροφικά παραδείγματα είναι πολλά και βοούν.

Αυτά είναι κατά τη γνώμη μου κάποια από τα προβλήματα που απασχολούν καίρια την Νάξο και όχι μόνο.

Αφού εκτιμήσω καταρχήν θετικά την πραγματοποίηση της προαναφερθείσας σύμβασης θεωρώ αναγκαίο και επείγον ο πρωθυπουργός και γενικότερα η κυβέρνηση να σκύψει τώρα με επιμέλεια επάνω στα μείζονα προβλήματα του νησιού και να δώσει τις ανάγκες λύσεις.

(*) Ο Γιάννης Βλασερός είναι Δρ της Ιατρικής ,Καρδιολόγος,  Αν Γραμματέας Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια φωνή, μια παρέα, μια βραδιά γεμάτη μουσική (video)

Με την κιθάρα του, την εμπειρία του και συνοδοιπόρο τη Χριστιάνα Γαλιάτσου, υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά μουσικής και συναισθημάτων.

Βόλεϊ: Στην ευρωπαϊκή… σέντρα Φοίνικας Σύρου και ΑΟ Θήρας, οι κληρώσεις του Challenge Cup 2025–26

Οι ομάδες των Κυκλάδων ρίχνονται από την πρώτη φάση της διοργάνωσης – Διπλές ελληνικές μονομαχίες και δύσκολοι αντίπαλοι στην πορεία προς την ευρωπαϊκή διάκριση.

Παραίτηση Γκόκα από την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου

«Καθαρά προσωπικοί οι λόγοι», δήλωσε ο κ. Γκόκας – Την προεδρία αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Πάρου, με δέσμευση για στελέχωση του φορέα.

Τήνος χωρίς πλαστικά: 398 κιλά απορριμμάτων λιγότερα χάρη στην καμπάνια “Plastic Free Greece”

Με εθελοντές, δύτες και αίσθημα ευθύνης, ο Δήμος Τήνου φιλοξένησε τον 4ο σταθμό της εκστρατείας κατά των πλαστικών μιας χρήσης και καθάρισε βυθούς και ακτές.

Η Πάρος τίμησε τη Γαλλική Εθνική Εορτή και την ιστορική φιλία με τη Γαλλία

Σεμνή τελετή στο μνημείο των ναυαγών της φρεγάτας Le Superbe — Παρουσία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Δημάρχου Πάρου, η 14η Ιουλίου έγινε ημέρα μνήμης, τιμής και φιλίας.

Λίνφιλντ – Σέλμπουρν: «Μιλάει» η έδρα στον επαναληπτικό του Champions League

Οι Βορειοϊρλανδοί κυνηγούν την ανατροπή και την πρόκριση – Στο 2.42 η νίκη τους, με τη Σέλμπουρν να κρατά μικρό προβάδισμα από το πρώτο ματς.

Γαλλία στον γκρεμό: Ο Μπαϊρού κόβει αργίες και δαπάνες, η Λεπέν καραδοκεί

Μέτρα λιτότητας 43,8 δισ. ευρώ, οργή για την κατάργηση αργιών και απειλή πρότασης μομφής — η Γαλλία σε τροχιά πολιτικής ανατροπής καθώς το χρέος σφίγγει τον κλοιό και η άκρα δεξιά ανεβαίνει.

Θεατρική Ομάδα Κύθνου: “Η μαμά Ρόζα” έρχεται στη Νάξο για να σκορπίσει άφθονο γέλιο!

Μια απολαυστική κωμωδία της θεατρικής ομάδας Κύθνου παρουσιάζεται σε Απείρανθο και Δαμαλά – Διασκευή και σκηνοθεσία από τον Γιώργη Βενετούλια

Συνάντηση της Ένωσης Λιμενικών Ν.Α. Αιγαίου με τον νέο Λιμενάρχη Θήρας Παναγιώτη Βαρελά

Σε άριστο κλίμα η πρώτη επαφή με τον νέο Πλωτάρχη του Λιμεναρχείου Θήρας – Στο επίκεντρο τα προβλήματα του προσωπικού και οι δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών

Φιλ. Φόρτωμας: Πράσινο φως για πάνω από 5 εκατ. ευρώ στις Κυκλάδες

19 Δήμοι των Κυκλάδων ενισχύονται από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου – Πρόσθετη στήριξη για τους μικρότερους νησιωτικούς Δήμους

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.