Η φράση L’ etat c’est moi ( το κράτος είμαι εγώ) αποδίδεται στον Λουδοβίκο ΙΔ, βασιλιά της Γαλλίας, ο οποίος συγκέντρωσε τις εξουσίες γύρω του, διαμορφώνοντας ένα καθεστώς απόλυτης μοναρχίας.
Του Γιάννη Λιγνού (*)
Στη δική μας Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου, άτυπη αλλά ουσιαστική συγκέντρωση εξουσίας με έναν έντεχνο όμως πολιτικό τρόπο ώστε να αποφεύγει εκεί που πρέπει τις κακοτοπιές και να διατηρεί το προφίλ του “ατσαλάκωτου”.
Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών σε επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, πολιτικούς και η προσπάθεια παγίδευσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, μαρτυρά τη προσπάθεια ελέγχου των πάντων από κυβερνητικής πλευράς. Η απάντηση του πρωθυπουργού τότε, ήταν «Δεν γνώριζα, δεν ήξερα» και τη πλήρωσε ο ανηψιός του πρωθυπουργού και Γενικός Γραμματέας του, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης που οδηγήθηκε σε παραίτηση μαζί με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ κ. Παναγιώτη Κοντολέων. Ποιος αφελής άραγε, μπορεί να πιστέψει ότι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού λειτουργούσε εν αγνοία του πρωθυπουργού, προσπάθησε να παρακολουθήσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και για ποιόν λόγο;
Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που η μη υλοποίηση της σύμβασης 717 για τη τηλεδιοίκηση στο δίκτυο του ΟΣΕ ήταν ολέθρια και ενώ οι ευθύνες είναι πολιτικές δεν άνοιξε ρουθούνι. Οι σκιές για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος θα φωτιστούν από τη δικαιοσύνη ωστόσο και σε αυτό το συγκλονιστικό γεγονός των Τεμπών μπήκαν μπροστά οι αναλώσιμοι υπουργοί με τις παραιτήσεις τους (κ. Κ. Καραμανλής και Χ. Τριαντόπουλος) και ο πρωθυπουργός βγαίνει ατσαλάκωτος.
Αυτές τις μέρες κυριαρχεί στην επικαιρότητα το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις παράνομες αγροτικές ενισχύσεις. Η ευρωπαική εισαγγελία πλέον έχει κατασκηνώσει στην Ελλάδα και το πρώτο πρόστιμο έχει ήδη αποφασιστεί και είναι πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Η στρατηγική είναι η ίδια, ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα και το κυβερνητικό προφίλ θα προστατευθεί ώστε να μη τσαλακωθεί. Παρά το γεγονός, ότι οι ηχογραφημένες συνομιλίες εμπλέκουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστικές είναι μερικές από τις ηχογραφημένες συνομιλίες που αναφέρουν «παίρνω τηλέφωνο στο Μαξίμου, πείτε του να πάει στον Κυριάκο. Όσο είναι ο Μάκης στο Μαξίμου μη φοβάστε τίποτα». Αυτές οι συνομιλίες και άλλες πολλές, φανερώνουν μια ενορχηστρωμένη και πολιτικά προστατευμένη από το Μέγαρο Μαξίμου, συμμετοχή στην απάτη, σε βάρος των κοινοτικών κονδυλίων για τις αγροτικές ενισχύσεις. Οι αναλώσιμοι υπουργοί παραιτήθηκαν και ο πρωθυπουργός που δεν γνώριζε, δεν ήξερε τίποτα θα βγει ατσαλάκωτος.
Έχει την αυτοπεποίθηση και την αλαζονεία γιατί γνωρίζει την υποστήριξη που του παρέχει σημαντική μερίδα των ΜΜΕ (τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα, εφημερίδες, sites) και των εταιρειών δημοσκοπήσεων (κάποτε είχαν αναδείξει τον κ. Κασσελάκη, μετά ανακάλυψαν τη κ. Κωνσταντοπούλου τώρα άραγε τι θα εφεύρουν για να συνεχίσουν να αποπροσανατολίζουν τη κοινή γνώμη και να διαιρούν τη κεντροαριστερά ώστε να βασιλεύουν;) που εργολαβικά έχουν αναλάβει τη προστασία της εικόνας του πρωθυπουργού και το ψεύτικο δίλλημα Μητσοτάκης ή χάος.
Οι πόροι χρηματοδότησης της “Ομάδας Αλήθειας” και τα στελέχη που συμμετέχουν σε αυτήν, αποδεικνύει περίτρανα τα παραπάνω για το πως στήνονται αυτές οι δουλειές προστασίας της κυβερνητικής εικόνας και λάσπης στους αντιπάλους. Όλα αυτά, εμπεριέχουν το νόημα της φράσης «το κράτος είμαι εγώ». Ελέγχω το χρήμα (Ταμείο ανάκαμψης) ελέγχω τα ΜΜΕ, ελέγχω τα πάντα. Το μόνο που δεν μπορεί να ελέγξει όμως είναι η βουβή δυσαρέσκεια της κοινωνίας που είναι αλήθεια ότι ακόμα δεν έχει εμπνευστεί από έναν άλλον πόλο εξουσίας.
Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη είναι η εξωστρέφεια, οι απλοποιημένες και συγκεκριμένες θέσεις που θα τον καταστήσουν στα μάτια της κοινωνίας ως την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Πεδίο δόξης λαμπρός είναι η επικείμενη συνεδρίαση της ΔΕΘ που η παρουσία του πρέπει να φαντάζει όχι σαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά σαν τον αυριανό πρωθυπουργό της χώρας που θα εγγυάται, φως, διαφάνεια, δίκαιη ανάπτυξη και ευημερία για τη κοινωνία.
(*) Γιάννης Λιγνός
Φιλόλογος ιστορικός / Μέλος γραμματείας νησιωτικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ / Μέλος της τ.ο ΠΑΣΟΚ Σαντορίνης.