Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΦολέγανδρος - Χρ. Λύδης: "Περί τουρισμού και η πραγματική εικόνα του 2022"

Φολέγανδρος – Χρ. Λύδης: “Περί τουρισμού και η πραγματική εικόνα του 2022”

|

“…. Ο κόσμος που πλέον έρχεται στην Φολέγανδρο είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του repeater, αυτό είναι καλό, τι κάναμε όμως για να φέρουμε νέο κόσμο, τι κάναμε για να δώσουμε την εναλλακτική ; Τι του παρέχουμε ακριβός πέραν από τα Πανέμορφα ξενοδοχεία και την χώρα;  Είναι ήδη πολύ αργά αλλά προλαβαίνουμε, ως Νέα Φολέγανδρος έχουμε εκπονήσει μια μελέτη και ένα πλήρες σχέδιο για την τουριστική προβολή του νησιού , σε τηλεόραση ίντερνετ, διεθνής εκθέσεις και θεματικό τουρισμό , προκειμένου το νησί να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του ….” 
Ποιος το λέει αυτό; Ο λόγος για τον Χρήστο Λύδη, υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου, ο οποίος καταθέτει τα συμπεράσματά του από τη χρονιά που τελείωσε αλλά και τις προτάσεις που έχει στο πρόγραμμά του για την αναβάθμιση του νησιού στις Νότιες Κυκλάδες…
Αναλυτικά με τίτλο “Τουρισμός Φολέγανδρος” 
  • Πολύς ντόρος έγινε πέρυσι για τα ακτοπλοΐκα δρομολόγια και την διαμορφωθείσα κατάσταση μέσω της Μήλου κτλ.
  • Πάμε να δούμε όμως τελικά έφταιγε η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, ή άλλοι παράγοντες, για την καταστροφική σεζόν του 2022.
  • Σε ακριβής αριθμούς οι αφίξεις του έτους 2022 από όλους τους λιμένες της χώρας, στο Λιμάνι της Φολεγάνδρου, ήταν: 44.763, το 2019 ήταν 49.853 ήτοι μείωση 10%. !
  • Σε απόλυτους αριθμούς, 5.090 λιγότεροι επισκέπτες στο νησί μας , την στιγμή που όλα τα νησιά είχαν μικρή ή μεγάλη αύξηση από το 2019 .
  • Τα δρομολόγια έγιναν γνωστά με την τροποποίηση τους, την άνοιξη του 2022, ήμουν από τους πρώτους που έλαβε θέση, τόσο στην συνάντηση με τον πλοιοκτήτη που δημιούργησε το πρόβλημα, όσο και με συγκεντρώσεις και υπογραφές κατοίκων και επαγγελματιών του τουρισμού.
  • Είναι όμως η αιτία του κακού η εταιρεία που έβαλε ανταπόκριση ; Σημειωτέον , ένα δρομολόγιο που σχεδόν κανείς δεν πρόλαβε να καταλάβει, απευθύνεται σε ξένους τουρίστες ως επί το πλείστον, που είχαν κάνει ήδη τέτοια εποχή την κράτηση τους, εισιτήρια ,ξενοδοχείο κτλ.
  • Κατάφερε ένα κακό δρομολόγιο ταχυπλόου με ανταπόκριση να φέρει μείωση 5.000 και πλέον ;
  • Η απάντηση είναι σίγουρα όχι, σε μικρό βαθμό επηρέασε το δρομολόγιο αυτό, όταν νησιά στην άκρη του πουθενά , χωρίς δρομολόγια ταχυπλόου, με την χειρότερη ακτοπλοΐκη συγκοινωνία , και όμως κατάφεραν και είχαν αύξηση, όπως η Κάσος, η Ανάφη , και άλλα άγονα νησιά.
  • Κάνοντας μια έρευνα για την φετινή σεζόν , και για τι μέλλει γενέσθαι το μέλλον του τουρισμού στην Φολέγανδρο, η απαντήσεις που παίρνω είναι οι χειρότερες.
  • Το έτος που τρέχει μας δίνει μια πολύ κακή εικόνα προς στιγμήν στις κρατήσεις, την στιγμή που φυσικά άλλα νησιά είναι ήδη full booking για κάποιους μήνες.
  • Οι απαντήσεις που λαμβάνω από ειδικούς του τουρισμού στις Κυκλάδες, είναι μέν πανέμορφο νησί, αλλά πέραν της φυσικής ομορφιάς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και κάποια προβολή του νησιού στην διεθνή αγορά, χαρακτηριστικά μου είπαν:

“Οταν είδαμε το 2017 το πρώτο μεγάλο ενδιαφέρον από νέες ηλικίες ξένων αλλά και Ελλήνων , πραγματικά εκπλαγήκαμε μου είπαν μεγάλοι παράγοντες του τουρισμού, έκτοτε και μετα το 2020 παρατηρούμε μια στροφή με πολύ μεγάλες ηλικίες και χαμηλή αναζήτηση για το νησί σας , και αυτό μας κάνει εντύπωση την στιγμή που είναι ένα σπάνιας ομορφιάς νησί.

  • Ακρίβεια θα πει κάποιος, η αισχροκέρδεια και άλλα πολλά, μα αυτά υπάρχουν παντού και υπάρχουν πολύ πιο ακριβά νησιά που όμως πάνε τρομερά καλά. Τα πάντα είναι διαφήμιση αγαπητοί μου, την στιγμή που άλλα νησιά δίνουν εκατομμύρια στην προβολή τους , και η Φολέγανδρο ούτε ένα 1€ είναι λογικό να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
  • Ο κόσμος που πλέον έρχεται στην Φολέγανδρο είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του repeater, αυτό είναι καλό, τι κάναμε όμως για να φέρουμε νέο κόσμο, τι κάναμε για να δώσουμε την εναλλακτική;
  • Τι του παρέχουμε ακριβός πέραν από τα Πανέμορφα ξενοδοχεία και την χώρα;

«Είναι ήδη πολύ αργά αλλά προλαβαίνουμε, ως Νέα Φολέγανδρος έχουμε εκπονήσει μια μελέτη και ένα πλήρες σχέδιο για την τουριστική προβολή του νησιού , σε τηλεόραση ίντερνετ, διεθνής εκθέσεις και θεματικό τουρισμό , προκειμένου το νησί να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του .

  • Μην έχουμε ψευδαισθήσεις με μαγικές λύσεις, τουρισμός δεν θα έρθει στην Φολέγανδρο.
  • H Φολέγανδρος μας που έχει δαπανήσει εκατομμύρια για να φτιάξει μονάδες θεωρεί ότι θα γεμίσουν αυτές οι μονάδες μόνες τους ; Είναι κρίμα για αυτό το νησί αυτή η εικόνα.
  • Σκληρή δουλειά από όλους μας , για να καταφέρουμε να κάνουμε το νησί μας ένα σοβαρό τουριστικό προορισμό. Γιατί μας αξίζει μια καλύτερη Φολέγανδρο .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Λυκουρόπουλος: «Η προσωρινή διαταγή για την Πορτάρα είναι δικαίωση για κάθε Ναξιώτη»

Νάξος: Ο Εμμανουήλ Λυκουρόπουλος σχολιάζει την απόφαση για την απομάκρυνση της περίφραξης στην Πορτάρα, κάνοντας λόγο για δικαίωση των πολιτών και επικρίνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ιστορική πρόκριση για την Ελλάς Σύρου στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας!

Με «χρυσό» γκολ του Γιώργου Καλού στο 72’, η ομάδα της Σύρου πανηγύρισε τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, αποκλείοντας τον Νέστο Χρυσούπολης.

Νάξος – Δύναμη Αλλαγής: «Άνθρακας ο θησαυρός» για τη Δημοτική Αρχή στην υπόθεση της Πορτάρας

Η αντιπολίτευση μιλά για «επικοινωνιακή φούσκα» και κατηγορεί τον Δήμαρχο Λιανό για επιπολαιότητα και ανικανότητα.

Νάξος – Terra Pontica: Παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “Κουρδισμένοι” για μικρούς και μεγάλους

Τρεις καλοκαιρινές βραδιές σε Εγγαρές, Κωμιακή και Τρίποδες με ελεύθερη είσοδο – Βασισμένη στο έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου, σε σκηνοθεσία Φιλίππας Καραμολέγκου.

Νάξος: Μουσική βραδιά απόψε (20/08) στο Γλινάδο (αφίσα)

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση με τραγούδι και μελωδίες που θα ταξιδέψουν το κοινό.

Ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις λόγω Αυγούστου – Ειδική αιμοδοσία στο Σύνταγμα 20-23 Αυγούστου με διευρυμένο ωράριο

Στη Γ΄ Γυμνασίου το νέο μάθημα Οικονομίας – Αλλαγή σχεδίων στο… παρά πέντε

Από το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026 οι μαθητές θα διδάσκονται οικονομικό εγγραμματισμό μία ώρα την εβδομάδα

Συναγερμός στη Δήλο: Φωτιά σε ιστιοφόρο – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου και η συμβολή ιδιωτικού σκάφους αποσόβησαν τα χειρότερα – Δήλωση του Γιώργου Βάλλη για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.