Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΦιλώτι: Η σημασία του εθίμου των κουδουνάτων και το .. παράπονο

Φιλώτι: Η σημασία του εθίμου των κουδουνάτων και το .. παράπονο

|

Καθαρά Δευτέρα και οι δρόμοι οδηγούν στο Φιλώτι. Παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, η ημέρα αυτή έχει ταυτιστεί με το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου όπου οι Κουδουνάτοι κάνουν δυναμική εμφάνιση και τρελαίνουν τους επισκέπτες με τον αυθορμητισμό τους, την δύναμή τους και κυρίως τον ήχο από τα κουδούνια. Εκατοντάδες σε κάθε κουδουνάτο…

Φέτος, η γιορτή – παρά το φόβο της βροχής- αναμένεται να ξεκινήσει υπό την αιγίδα των τοπικών φορέων από τις 11 το πρωί. Ομως, υπάρχει ένα μικρό παράπονο. Και το “φωνάζουν” με κάθε τρόπο: απουσιάζει η αναφορά των κουδουνάτων του φιλωτίου από το video promo για τις Απόκριες 2025 που δημιούργησε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Μέσα από τη σελίδα “Μαζωμός του “ζα” έχουμε την έκφραση παραπόνου για αυτό το γεγονός… Αλλά και μία γενικότερη αναφορά στη “τρέλα” των Φιλωτιτών και δη των Κουδουνάτων.. .

Νάξος – Φιλώτι: Καθαρά Δευτέρα και ο ήχος από τους κουδουνάτους προκαλεί τους επισκέπτες

“Δεν μιλάμε σαν ιστορικοί, δεν έχουμε τις γνώσεις να το κάνουμε, παρότι στο μέλλον θα θέλαμε να ασχοληθούμε περισσότερο και να ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερα για την παράδοση μας σαν ομάδα.

Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός για τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα μας, κανένας ανταγωνισμός καμία υποτίμηση.

Επειδή η αναφορά μας τώρα είναι στο επίκαιρο θέμα των ΚΟΥΔΟΥΝΑΤΩΝ, όπως είπαμε ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και η έκφραση της παράδοσης σε κάθε τόπο θα πρέπει να είναι δεδομένος. Διαφορετικοι και όμορφοι είναι οι κουδουνατοι στην Μυτιλήνη, διαφορετικοί και όμορφοι είναι οι κουδουνατοι της Απειράνθου, διαφορετικός και όμορφοι είναι οι κουδουνατοι Φιλοτίτες και σε κάθε τόπο πανελλαδικά που υπάρχει το συγκεκριμένο έθιμο.

Αυτό που μας έκανε όμως εντύπωση σε όλα αυτά τα δρώμενα που διαδραματίζονται στο νησί μας, η απουσία του τόσου εντυπωσιακού εθίμου των ΚΟΥΔΟΥΝΑΤΩΝ του Φιλωτίου μας κάνει απλά να αναρωτηθούμε και να πούμε ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ? (Μιλώντας φυσικά μονάχα σαν άνθρωποι που σέβονται και αγαπούν τον τόπο τους, χωρίς κανένα ίχνος Πολιτικής βάσης, καθώς δεν μας αφορά και δεν θα μας απασχολήσει ποτέ σαν ομάδα το κομμάτι της πολιτικής που δυστυχώς σε αυτό τον τόπο τα περισσότερα πράγματα όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει ένας απλός άνθρωπος είναι αλληλένδετα.)

Για τους ΚΟΥΔΟΥΝΑΤΟΥΣ του Φιλωτίου λοιπόν, θα θέλαμε να γράψουμε όσα γνωρίζουμε από μικρά παιδιά από μεγαλύτερους και από ιστορικές αναφορές που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Το έθιμο των “Κουδουνάτων” είναι μοναδικό στη μορφή του, πανάρχαιο και βαθιά συνδεδεμένο με τη Διονυσιακή λατρεία πράγμα που υποδηλώνει το ποσό αρχαίο έθιμο είναι και έχει διατηρηθεί τόσα πολλά χρόνια. Στο ΦΙΛΌΤΙ την περσινή καθαρά Δευτέρα αυτό που έγινε ήταν κάτι ανεπανάληπτο, ήταν ένα αυθόρμητο παραλήρημα από δεκάδες ΚΟΥΔΟΥΝΑΤΟΥΣ και τα χιλιάδες κουδούνια που φορούσαν, χωρίς να οργανωθεί χωρίς να γίνει για την προβολή, αυθόρμητα με το ένστικτο του Φιλοτίτη που χτυπάει μέσα σου πολύ πιο δυνατά ιδιαίτερα τις μέρες εκείνες.

Γιατί φοράμε τόσα?

Γιατί μπορούμε γιατί τα έχουμε γιατί δηλώνει την δύναμη της νεολαίας και όχι μόνο, γιατί το κάθε ένα κουδούνι ξεχωριστά που φορά πάνω του ο κάθε κουδουνατος έχει από πίσω του μια ιστορία, γιατί να μείνει στο μπαούλο?

Γιατί να μπει συγκεκριμένος αριθμός για να μην μας πουν ΤΡΕΛΟΥΣ?

Σίγουρα το έθιμο αυτό που έχει να κάνει με την Διονυσιακή λατρεία δεν έχει όριο και περιορισμούς.

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση οι Κουδουνάτοι αποτελούν την αναπαράσταση μισότρελων βοσκών που έχασαν τα κοπάδια τους και ζώστηκαν με τα κουδούνια των χαμένων ζώων τους…

Εμείς σαν χωριό τα έχουμε τα ζώα εξάλλου, για να δώσουμε μια αληθοφάνεια στην λαϊκή παράδοση, εκατοντάδες άνθρωποι ζουν και μεγαλώνουν από από την κτηνοτροφία.

Στην Νάξο έχουμε τόσα ωραία χωριά όπως η Απείρανθος το Φιλότι ο Κινύδαρος και άλλα, τα οποία έχουν ξεχωριστά και αξιοσημείωτα έθιμα το κάθε ένα από τα οποία τηρούνται ως τις μέρες μας. Είναι ντροπή να μην τα προβάλουμε ας τα σεβαστούμε !

Καλή Αγία Σαρακοστή”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Τακτική συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής (23/09) με επίκεντρο ύδρευση, κανονιστικές & προϋπολογισμός

Στην αίθουσα του Δ.Σ. η Δημοτική Επιτροπή συζητά προμήθεια πόσιμου νερού αφαλάτωσης (≥1.600 κ.μ./ημ.), ανακλήσεις αποφάσεων για οχλούσες δραστηριότητες, δωρεές & αναμορφώσεις προϋπολογισμού.

Knossos Palace: Δεν προσέγγισε Μήλο λόγω έκτακτου απαγορευτικού — προτεραιότητα η ασφάλεια

Ένταση στο πλοίο όταν ανακοινώθηκε η τροποποίηση του δρομολογίου· παροχές & καμπίνες για τους 175 επιβάτες της Μήλου — επίσπευση πορείας λόγω περιστατικού υγείας ανηλίκου.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

Μήλος: Τρία πλοία δεν προσέγγισαν το λιμάνι λόγω δυσμενών καιρικών

Τις πρώτες πρωινές ώρες η Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε για αδυναμία ασφαλούς κατάπλου· εκατοντάδες επιβάτες επηρεάστηκαν — προώθηση με μέριμνα των εταιρειών.

ΠΝΟ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ (00:01–24:00), με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο και την αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας.

ΠΝΑΙ: Ζητείται άμεση καθολική εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

Το Περιφερειακό Συμβούλιο χαιρετίζει την επαναφορά -30% σε 19 νησιά και απαιτεί ισονομία για Κυκλάδες και Ρόδο· συνεδρίαση-μαραθώνιος με υπουργούς, βουλευτές και δημάρχους.

Αγγειοχειρουργικό Ιατρείο στο Naxos Medical — Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου με τον Γ. Σφυροέρα

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και αγγειοχειρουργός Γεώργιος Σφυροέρας θα δέχεται κατόπιν ραντεβού για αρτηριακές & φλεβικές παθήσεις.

Ίος: Ο «ΟΜΗΡΟΣ» τιμά την Πολεμική Αεροπορία — Βράβευση της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών

Τελετή αναγνώρισης για την προσφορά σε αεροπυρόσβεση, έρευνα–διάσωση και αεροδιακομιδές — Κυριακή 21/09/2025, 12:00, αίθουσα «Παπαπέτρου».

Πάρος: Άμεση στελέχωση του Ειδικού Δημοτικού ζητούν Δήμος & ΕΔΕΠ

Με επιστολή στο ΥΠΑΙΘΑ (16/9) ο Δήμαρχος Κ. Μπιζάς και η πρόεδρος της ΕΔΕΠ Μ. Παναγάκη επισημαίνουν την υποστελέχωση και ζητούν ενίσχυση για ομαλή λειτουργία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.