Νέα Δημοκρατία από τη μια, αντιπολίτευση και φόροι από την άλλη! Σκέρτσος από τη μια, οικονομικές αλχημείες και κοστολόγηση κομματικών προγραμμάτων από την άλλη. Χάκερς από τη μια, Τράπεζα Θεμάτων από την άλλη. Ψαριανός από τη μια, σκουλήκια καθηγητές από την άλλη. Υποσχέσεις για αναβάθμιση της υγείας από τη μια, θάνατοι δύο συνανθρώπων μας από την άλλη. Άδωνις και Κυριάκος από τη μια, τη βάψαμε για τα καλά από την άλλη! Μπερδευτήκατε, προφανώς, αγαπούλες μου, όπως έλεγε ο μεγάλος Μάκαρος, ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του; Τα πράγματα, όμως, είναι απλά και θα τα ξεμπερδέψουμε. Μη στενοχωριέστε. Άλλωστε, η χώρα διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση, οι επενδύσεις απογειώνονται, η ανεργία υποτάσσεται, η ανάπτυξη κοντοζυγώνει, λεφτά υπάρχουν και η περίοδος ευημερίας, με πρωθυπουργό τον… καλυτερότερο περνά στην Ιστορία ως μια μεγάλη τομή του ελληνικού έθνους…
* Τα κυβερνητικά στελέχη ήταν πολύ καλά δασκαλεμένα και μόλις άκουγαν τη λέξη «φόροι», έβγαζαν σπυράκια. Και ανάγκαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, αλλά και τους υπόλοιπους να απολογούνται για το… κακό που θα βρει την ελληνική κοινωνία! Οι γνώσεις μου στην Οικονομία δεν βρίσκονται στο επίπεδο Στουρνάρα ή έστω Σταϊκούρα, αλλά δεν ξέρω κράτος στον καπιταλιστικό κόσμο, του οποίου τα έσοδα να μην προέρχονται πρωτίστως από τη φορολογία. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν υπάρχουν φόροι, αλλά ποιοι καλούνται να πληρώσουν και πόσο. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, η φτωχή και μεσαία αγροτιά, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι ή οι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, το μαύρο χρήμα; Ο ηγέτης του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, πάντως, εξηγούσε: «Όποιος έχει πολλά, να πληρώνει πολλά. Όποιος έχει λίγα, να πληρώνει λίγα. Και όποιος δεν έχει τίποτα, να μην πληρώνει τίποτα»!
* Φόροι (2): Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός φέτος άγγιξε το 9,7%, ρεκόρ 25ετίας στη χώρα. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι, αν μια τετραμελής οικογένεια ξόδευε σε σούπερ μάρκετ 600 ευρώ τον μήνα, τώρα ξοδεύει 660! Δηλαδή, οι έμμεσοι φόροι, μέσω της τιμής ενός προϊόντος, έχουν αυξηθεί! Ποιος πληρώνει αυτήν τη διαφορά; Μα, φυσικά, ο καταναλωτής. Και δεν μιλάμε μόνο ό,τι αφορά στα τρόφιμα. Το ίδιο δεν συμβαίνει με τη βενζίνη, το ρεύμα, την ένδυση-υπόδηση, τις υπηρεσίες; Αυτά τα απλά είδατε να έχουν αναδειχτεί στην προεκλογική περίοδο από τα κόμματα; Έτσι, φτάσαμε στην παγκόσμια πρωτοτυπία να απολογείται στους πολίτες η αντιπολίτευση, περί φόρων, αντί να έχει καθίσει στο σκαμνί η κυβέρνηση! Ακόμη και εκείνος που τολμούσε να ψελλίσει ότι οι πάροχοι ενέργειας, μετά τα απίστευτα υπερκέρδη, πρέπει να φορολογηθούν γενναία, έβρισκε τον μπελά του από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια και τα πετσωμένα ΜΜΕ. Μπελά κανονικό, δηλαδή…
* Φόροι (3): Ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε, λοιπόν, μαθήματα Οικονομίας από τον κύριο Σκέρτσο και μάλιστα ανωτάτου πανεπιστημιακού επιπέδου: Οξφόρδη, Χάρβαρντ, Πρίνστον, Στάνφορντ. Διαβάστε και θαυμάστε ανάλυση από υπουργό της αριστείας: «Έστω ότι μειώνουμε τον ΦΠΑ κατά 7 μονάδες (και δεν πάει στην τσέπη των μεσαζόντων). Κατανάλωση σούπερ μάρκετ 520 ευρώ/μήνα x 7% = 36,4 ευρώ όφελος. Κατανάλωση s/m 1.000 ευρώ/μήνα x 7% = 70 ευρώ όφελος. Κατανάλωση s/m 1.500 ευρώ/μήνα x 7% = 105 ευρώ όφελος. Ποιος ωφελείται περισσότερο; Η υψηλή ή η χαμηλή κατανάλωση;»… Εσείς, μαδουραίοι μου, τι λέτε; Ποιος ωφελείται περισσότερο; Γι’ αυτό, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε στις κάλπες, τον Ιούνη, έτσι; Όχι τίποτα άλλο, αλλά μη μας βρει κάνα κακό και δεν βγει αυτοδύναμη η αριστεία; Εντάξει;
* Τελικά, αυτός ο Άκης Σκέρτσος πρέπει να είναι πολύ μεγάλο… καψούλι. Μας εξήγησε ότι το ΓΛΚ κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 83 δισ. ευρώ! Δραχμή παρακάτω! Ο συνάδελφός του, όμως, Μάκης Βορίδης, είχε αντίθετη άποψη: «Το νομικό ζήτημα, αν αυτή τη στιγμή το ΓΛΚ και δη άνευ της συναίνεσης των κομμάτων έχει τη νομική δυνατότητα να κάνει μια τέτοια κοστολόγηση, πράγματι είναι ερωτηματικό. Νομίζω πως όχι»! Για να σταματήσει, ωστόσο, η ακατάσχετη φλυαρία και μπουρδολογία, ας τονίσουμε το αυτονόητο. Το ΓΛΚ δεν κοστολογεί το πρόγραμμα κανενός κόμματος. Προφανώς και δεν είναι αυτή η δουλειά του. Τι να κοστολογήσει, δηλαδή; Τις υποσχέσεις και κατά κύριο λόγο τις μπαρούφες τους; Άλλωστε, αυτές έχουν προεκλογικό χαραχτήρα. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ξεχνιούνται, αγαπημένοι μου πλεμπαίοι. Πώς το λέει ο λαός: «Το τάξιμο είναι εύκολο. Στο δόσιμο αρχίζουν τα δύσκολα»! Ακριβώς αυτό, καλοί μου. Ακριβώς αυτό…
* Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος, η επίθεση χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων ήταν παραμύθια τούμπανα. Θα μου πείτε τώρα, «σιγά το νέο. Δεν το ξέραμε;». Δεν το λέω για μένα και για σας αλλά για το επιτελικό κράτος, αδέλφια, που μας θεωρεί μεγάλα χαϊβάνια. Θα το αντέξουμε κι αυτό, να είστε σίγουροι. Θα το αντέξουμε…
* Πάντως, ο Γρηγόρης Ψαριανός επιμένει και έγραψε επί του θέματος στον προσωπικό του λογαριασμό: «Οι καθηγητές των παιδιών μας, που πανηγύριζαν επειδή ‘‘χάκερς’’-πράκτορες που δεν ξέρουμε για ποιον δουλεύουν, έριξαν εν μέσω εξετάσεων το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, είναι μεγάλα καθάρματα και πρέπει να πάνε σπίτι τους. Σκουλήκια είναι. Αλήτες. Αρχιμαφιόζοι. Όχι δάσκαλοι»! Επαναλαμβάνω, τάδε έφη Γρηγόρης Ψαριανός… Η επιτομή της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και κυρίως της συνέπειας…
* Ψαριανός (2): Μιλάμε για τον τύπο, ο οποίος κατακεραύνωνε με τοποθετήσεις του τους «αιώνιους φοιτητές», αλλά μας ανακοίνωσε περιχαρής: «Έχω κάνει Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Είμαι οικονομολόγος, μπήκα το ’72 και το ’76 χρώσταγα δύο μαθήματα και τα πέρασα τώρα. Πήρα το πτυχίο μου 42 χρόνια μετά»! Να ξέρετε ότι η διά βίου μάθηση δεν είναι κακό. Τα αντίθετο, μάλιστα, θα έλεγα. Η διά βίου… παπαρολογία, όμως, καταστρέφει τα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα. Όσα τέλος πάντων έχουν απομείνει ανέπαφα στις μέρες μας…
* Την Κυριακή, 63χρονη γυναίκα, στην Κω, έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε στην καρότσα αγροτικού, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο! Για την ακρίβεια, το μοναδικό ασθενοφόρο με πλήρωμα βρισκόταν σε άλλο περιστατικό! Το νησί διαθέτει άλλα τρία ασθενοφόρα, χωρίς όμως οδηγό και διασώστες! Και για να μη νομίζετε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην ελληνική περιφέρεια, δύο μέρες μετά, στη Νέα Μάκρη, 19χρονη, λίγο πριν από τον ένατο μήνα κύησης, πέθανε, καθώς άργησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο! Οι γονείς της ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και για πέντε ώρες ουδείς εμφανίστηκε. Για να μην ακούτε μεγαλόστομες διακηρύξεις περί αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας, να ξέρετε ότι οι τύποι δεν δίνουν δραχμή για τη ζωή μας. Σιγά μην αγοράσουν ασθενοφόρα, μην προσλάβουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όσοι μπορούν πηγαίνουν στους ιδιωτικούς ομίλους, τα ακουμπάνε και καθαρίζουν. Για τους υπόλοιπους, αναλαμβάνει ο Ύψιστος, δυστυχώς… Αν επρόκειτο, όμως, για προσλήψεις και επιδόματα αστυνομικών, τότε αλλάζει το πράγμα. Για να μην αδικούμε τους ανθρώπους το λέω. Και για να μην ξεχνάμε, επίσης…
* Ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης ήταν καλεσμένος στο κανάλι Action, με τους κυρίους Σωκράτη Φάμελλο και Ανδρέα Λοβέρδο. Όταν η συζήτηση περιστράφηκε στους δύο θανάτους, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, ο κύριος αντιπρόεδρος υπήρξε σαφής στην τοποθέτησή του: «Η κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει πρώτα την Οικονομία και μετά την Υγεία»! Για να σας λυθούν οι όποιες απορίες το λέω, γιατί το σανό πάει σύννεφο. Ευτυχώς, ο άνθρωπος είναι ειλικρινής ως προς τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Γι’ αυτό, προσευχηθείτε, καλού-κακού, γιατί ίσως φανεί χρήσιμο στα δύσκολα που έρχονται…
* Για να ξέρετε, πάντως, ο κύριος Κουμουτσάκος υπήρξε σαφής για τους θανάτους των δύο συνανθρώπων μας: «Αυτά έχουν κριθεί. Υπάρχει κατατεθειμένη λαϊκή εντολή της τάξεως του 40%»! «Τι κάνεις, Γιάννη; Κουκιά σπέρνω». Άλλα ρωτάς, άλλα σου απαντούν. Δείγμα κι αυτό της… δημιουργικής ασάφειας το λιγότερο. Δεν είναι σαφές;
* «Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει. Δεν έχει καλή πρόγνωση. Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων»! Σπύρος Πνευματικός, καθηγητής Ιατρικής, υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας με τη Ν.Δ. Δεν περιμένετε, φαντάζομαι, σχόλιό μου. Να τον έλεγαν Κατρούγκαλο, να σας πω ό,τι θέλετε. Τον γιατρό της αριστείας, πάντως, δεν τον ακουμπάμε. Κατανοητό; (σ.σ. τελικά τον ακούμπησαν αλλά κατόπιν εορτής και με μισόλογα)…
* Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους κατοίκους της Θάσου, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της Υγείας, επισημαίνοντας: «Είδαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πανδημία. Ξέρουμε τις προκλήσεις, γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις που υφίστανται στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας. Τα προβλήματα που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα με το ΕΚΑΒ πρέπει να τα διορθώσουμε και θα τα διορθώσουμε. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Είναι προσωπικό μου στοίχημα η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»! Εμένα, πάντως, ψυχούλες μου, όλο αυτό μου ακούγεται φυσιολογικό. Μην πω άριστο και παρεξηγηθώ. Και ο στόχος της αυτοδυναμίας μού ακούγεται ακόμη πιο φυσιολογικό, καθαρό, μην πω θεάρεστο έργο και κατηγορηθώ από αμετανόητους μαδουραίους, οι οποίοι αδυνατούν να καταλάβουν ότι η χώρα μπαίνει σε νέα τροχιά, με ηγέτη τον πατερούλη μας, ο οποίος διαθέτει λύση διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, σύμφωνα με το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Αυτά…
* Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Γιάννης Βαρδινογιάννης, μιλώντας στους μετόχους της εταιρίας, είπε ότι σωστός όρος είναι «απρόσμενα κέρδη» και όχι «υπερκέρδη»! Επίσης, διευκρίνισε ότι άλλο «υψηλή κερδοφορία» και άλλο «υπερκέρδη», έτσι για να το εμπεδώσουμε! Και κατέληξε λέγοντας ότι αυτοί οι υπερπατριώτες τα κέρδη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις εξαγωγές και σε χώρες εκτός Ε.Ε., τα επιστρέφουν πίσω στη χώρα! Ξέρετε τώρα, για πόσο καλούς και ένθερμους Έλληνες μιλάμε. Πάντως, εγώ, επειδή μπερδεύτηκα κομματάκι, πρέπει να ξεσκονίσω τα βιβλία μου -ολίγον από Μαρξ, Ένγκελς και λοιπούς κομμουνιστάς- γιατί αυτοί τα λένε αλλιώς. Δεν μιλάνε για τέτοιες προσωπικότητες στην… οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Παραμένουν, δυστυχώς, προσηλωμένοι στην ταξική πάλη, ενώ ο κόσμος προχωράει, αδέλφια. Προχωράει.
Επειδή λοιπόν η συζήτηση γίνεται ή τουλάχιστον θα περιστραφεί στο εγγύς μέλλον γύρω από τα δημόσια έσοδα, δηλαδή φόρους, και τις δημόσιες δαπάνες, δηλαδή περικοπές και περαιτέρω λιτότητα, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι τι θα αντιμετωπίσουμε. Η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς φτωχοποίησης. Δεν ανακαλύπτουμε δα την Αμερική αν αναφέρουμε ότι η νέα γενιά δεν έχει μέλλον στον τόπο. Η διαρκής αφαίμαξη του κόσμου της εργασίας και επιπλέον η φορολογική καταιγίδα την οποία επωμίζονται, ως συνήθως, τα γνωστά υποζύγια, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθημερινά δημιουργούν συνθήκες δυσβάστακτες για τους πολλούς. Σχετικά, δε, με τους φόρους, το πλέον ταξικό μέτρο στον καπιταλισμό, ο Αμερικανός γιατρός και συγγραφέας, Austin O’Malley, έλεγε: «Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς, πριν γδάρεις το πετσί»! Καλή μας εβδομάδα…