Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΈλεος πια με αυτή την αδιαφορία!

Έλεος πια με αυτή την αδιαφορία!

|

Αθλητισμός και Νάξος ή Νάξος και Αθλητισμός. Με όποια σειρά και να τα βάλεις είναι δύο αυτά πράγματα,  πάνε βήμα – βήμα επί πολλές δεκαετίες.

Αθλητισμός και Νάξος ή Νάξος και Αθλητισμός. Με όποια σειρά και να τα βάλεις είναι δύο αυτά πράγματα,  πάνε βήμα – βήμα επί πολλές δεκαετίες.

Ποδόσφαιρο, Βόλεϊ, Μπάσκετ, Στίβος. Ποια από όλα αυτά τα αθλήματα δεν έχουν χαρίσει στιγμές υπερηφάνειας στους Ναξιώτες;

Το Αγερσανί και ο Πανναξιακός στη Γ΄Εθνική; Ο Βολεϊκός Πανναξιακός δευτεραθλητής Ελλάδας και στους 8 του challenge cup; Ο Μπασκετικός Πανναξιακός της Γ΄Εθνικής; Ο στιβικός Πανναξιακός που είναι σταθερά  μέσα στις μεγάλες επαρχιακές ομάδες της Ελλάδας; Ο ΠΑΣ Νάξου που έχει «σαρώσει» τα πάντα σε ότι αφορά τίτλους στα τμήματα υποδομών; Τα φανάρια; Ο Αστέρας Τραγαίας; Ο ΑΜΣ Φιλωτίου; Ο Μανωλάς; Ο Πολυτάρχου; Ας μην μπούμε σε αναλύσεις και ας κοιτάξουμε την ουσία, η οποία τι λέει; Όποτε ο Δήμος, η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς στάθηκαν δίπλα στις ομάδες μας , αυτές επέστρεψαν την προσφορά τους με πολλαπλάσια ωφέλη.

Ποια είναι αυτά; Είτε η διάκριση και η άμεση και ομολογουμένως «φθηνή» διαφήμιση, είτε η άμεση ανταπόδοση μέσω των επισκέψεων στο νησί μεγάλων συλλόγων που ενίσχυσαν και πάλι άμεσα την τοπική οικονομία, παρέχοντας μία οικονομική ένεση στους χειμερινούς μήνες.

Ας μη πούμε περισσότερα όμως και ας κοιτάξουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, το 2017, γιατί αυτό είναι που μας καίει όλους.

Ανακοπή καρδιάς

 

Για να είμαστε δίκαιοι, οι τοπικές επιχειρήσεις σηκώνουν μεγάλο βάρος και στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες. Όμως θέλουμε παραπάνω, θέλουμε να γίνει κοινός σκοπός και πεποίθηση ότι ο αθλητισμός είναι μεγάλο κεφάλαιο για το νησί.

Βέβαια θα μου πει τώρα κάποιος,  τα σωματεία δουλεύουν σωστά πάνω στο marketing; Η απάντηση είναι σαφέστατα και ΟΧΙ. Άρα το πρόβλημα εδώ είναι ιδιαίτερα σύνθετο, αφού ευθύνες υπάρχουν και από τις δύο πλευρές, από τους επαγγελματίες που δεν μπορούν να αναλογιστούν τα ωφέλη και πολύ περισσότερο από τους διοικούντες που στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν μείνει στην εποχή που βγάζαμε καπέλο στην εξέδρα!

Ο μεγάλος απόντας όμως είναι άλλος! Ναι όλοι τον γνωρίζεται και αυτός δεν είναι άλλος από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που τα τελευταία χρόνια από πρωταγωνιστής και πρωταθλητής στα αθλητικά δρώμενα και στην στήριξη προς τα σωματεία, έχει μετατραπεί σε ένας κακής ποιότητας φίλαθλος παρακολουθώντας αυτά που γίνονται στα γύρω νησιά.

Και γιατί είναι κακός φίλαθλος; Γιατί πολύ απλά ένας καλός φίλαθλος παίρνει παραδείγματα και ιδέες από αυτά που βλέπει και τα χρησιμοποιεί για να εμπλουτίσει και τις δικές του ιδέες.

Και ενώ βλέπουμε κάθε εβδομάδα ότι η καρδιά του αθλητισμού χτυπά στο τάδε και στο δείνα νησί, η δική μας καρδιά δε χτυπά πουθενά, γιατί πολύ απλά στην περίπτωση μας το καρδιογράφημα δείχνει ευθεία γραμμή.

Η ανάνηψη

 

Να μιλήσουμε για το οικονομικό; Αφήστε το καλύτερα, το γεγονός ότι, από τα 100.000€ επιχορήγησης προς τα σωματεία φτάσαμε στο 10.000 – 15.000 σε 4 χρόνια δείχνει από μόνο του ότι το αντικείμενο αθλητισμός έχει περάσει εντελώς σε δεύτερη μοίρα… Μη πω σε Τρίτη!

Κλείνω με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. ΚΡΙΜΑ, αυτό θέλω να πω μόνο. Τα χιλιάδες παιδιά που ασχολούνται και θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό στο νησί μάλλον θα πρέπει να βρουν άλλες ενασχολήσεις. Μπορεί να υπάρχει ένα ΔΑΚ Νάξου στολίδι με ένα μικρό κλειστό γυμναστήριο, αλλά από εκεί και πέρα τι; Ειλικρινά υπάρχει τόσο ανεπάρκεια και ασχετοσύνη σχετικά με τον αθλητισμό που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι τα σωματεία στενάζουν από την ανυπαρξία χώρων άθλησης;

Φωνάζουν όλες οι ομάδες ή μάλλον κραυγάζουν δια της σιωπής! Βλέπετε είναι και οι επιχορηγήσεις στη μέση… Όποιος φωνάξει πιο «σιγανά» ανταμείβεται. Λέω τώρα εγώ μήπως έχει έρθει η ώρα να μη φωνάζουμε σιγανά και να απαιτήσουμε;

Και αναρωτούμε. Πλην του ΔΑΚ Νάξου, υπάρχει κάτι άλλο σε αυτό το νησί; Πρέπει να υπάρξει; Και αν ναι έχουμε κάνει κάτι γι αυτό;

Ο αθλητισμός στη Νάξο δικαιούται να απαιτεί και να διεκδικεί. Άλλωστε έχει ως παρακαταθήκη τις επιτυχίες του.

Πάμε λοιπόν στην προσπάθεια ανάνηψης, μήπως και καταφέρουμε να δώσουμε και πάλι παλμό στον Αθλητισμό του νησιού !

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

Δήμος Θήρας: Έναρξη εγγραφών σε Φιλαρμονική & Χορωδία 2025–2026

Δωρεάν συμμετοχή για παιδιά 7+ και ενήλικες, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Γερμανία: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 7% το 2026, αλλά και αντιδράσεις

Η κυβέρνηση ρίχνει τον συντελεστή από 19% σε 7% για εστιατόρια & γεύματα (χωρίς αλκοόλ), με κριτική από φορείς για όφελος στις αλυσίδες και πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Τανκς προωθούνται προς το κέντρο της πόλης· τουλάχιστον 106 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. ΟΗΕ μιλά για «γενοκτονία», η Ε.Ε. προαναγγέλλει μέτρα, σκληραίνει η στάση αραβικών κρατών.

Φιλώτι Νάξου: Παρουσιάστηκε ο 14ος τόμος «Ναξιακά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ψαρρά

Ζεστή συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών· η Ο.ΝΑ.Σ. τίμησε τον διδάκτορα Φιλολογίας και συνεργάτη της έκδοσης με έναν αναμνηστικό τόμο υψηλών προδιαγραφών.

Σπύρος Μάκαρης: «Σημαία» του Πανναξιακού για 24η σεζόν – Ο 38χρονος φόργουορντ συνεχίζει μπροστάρης

Η διοίκηση ανακοίνωσε την ανανέωση με τον Ναξιώτη φόργουορντ (2,00 μ.), που μπαίνει στην 24η χρονιά του και στέλνει μήνυμα ενότητας στους φιλάθλους.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.