Βασική αρχή της παράταξής μας είναι ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με την ορθή χωρική οργάνωση δραστηριοτήτων, σεβόμενος το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. Ο χωροταξικός σχεδιασμός αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Ειδικότερα για την πολυνησιακή μας Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τα 48 κατοικημένα νησιά ο περιφερειακός σχεδιασμός και ο τοπικός σχεδιασμός ανά νησί αποτελούν αδήριτη ανάγκη για την αειφορική τους πορεία. Η υπερανάπτυξη του τουρισμού σε πολλά νησιά καθιστά το τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό αναγκαιότητα.
Δυστυχώς η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμου καρκινοβατεί εδώ και αρκετά έτη με ευθύνη της περιφερειακής αρχής, η οποία ανέχεται την αδιαφορία του κεντρικού κράτους, ενώ κάποιοι βολεύονται από την χωρική ακαταστασία. Η απελθούσα Περιφερειακή αρχή δεν έχει πολύ καλή σχέση με τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό. Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί ώστε να δώσει τις κατευθύνσεις για τη χωρική οργάνωση. Επιπλέον, με τεράστιες καθυστερήσεις κινούνται και τα δύο ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τον τουρισμό.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας τον Ιούνιο του 2020 κάλεσε τους δήμους που δεν έχουν ολοκληρώσει τον χωροταξικό τους σχεδιασμό να υποβάλουν αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων – ΤΠΣ». Σε αυτό το πρόγραμμα θέλησαν να ενταχθούν και αρκετοί δήμοι από την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου.
Μέχρι τότε ο εκάστοτε δήμος είχε τη δυνατότητα κίνησης της διαδικασίας σύνταξης του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, ενώ οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ήταν δεσμευτικές αναφορικά με το περιεχόμενο των μελετών όσο και για την πορεία της διαδικασίας.
Με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις τον Αύγουστο του 2021, η κυβέρνηση μεταφέρει την αρμοδιότητα κίνησης της διαδικασίας σύνταξης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ορίζει ως αναθέτουσα αρχή και φορέα υλοποίησης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Έκτοτε, το Δημοτικό Συμβούλιο καθίσταται γνωμοδοτικό όργανο αναφορικά με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ένα σχεδιασμό που αφορά κατά κύριο λόγο τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής και τις ζωές τους.
Προτεραιότητά μας από όποιο ρόλο και αν μας ανατεθεί θα είναι να διεκδικήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των κατοίκων των νησιών μας να αποφασίζουν για την χωροταξία στον τόπο τους, να αποφασίζουν για τις τύχες τους.
Θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με γνώμονα την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των νησιών μας.