Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςΕκλογές 2023 - Κατ. Γιαννακά: "Για μια πολιτική ανθρώπινη και αναπτυξιακή"

Εκλογές 2023 – Κατ. Γιαννακά: “Για μια πολιτική ανθρώπινη και αναπτυξιακή”

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μεγαλύτερη πολυνησία στη χώρα μας, τόσο σε γεωγραφική έκταση, όσο και σε αριθμό κατοικημένων  νησιών (24 στις Κυκλάδες και 15 στα Δωδεκάνησα, σύνολο 39), αλλά και με δεκάδες ακατοίκητα μικρά νησιά και βραχονησίδες, που έχουν αγροτοκτηνοτροφικές και αλιευτικές δραστηριότητες, αλλά και ιδιαίτερη εθνική σημασία ως παραμεθόρια περιοχή.

Αρθρο της Κατερίνας Γιαννακά (*)

Η συμβολή της πολυνησίας Νοτίου Αιγαίου, στο ΑΕΠ της χώρας δεν είναι απλά θετική, αλλά αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι  τοπικές αιρετές αρχές της πολυνησίας του Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια και η Τοπική αυτοδιοίκηση, δικαιούνται μεγαλύτερο μερίδιο, από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, για προγράμματα και έργα, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικής στα πλαίσια της νησιωτικότητας, «ισοδύναμα» σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Στις προτεραιότητές μας ως πολιτικός φορέας, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μέσω των ανεξάρτητων παρατάξεων που εκφράζεται και στηρίζει, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στην Αυτοδιοίκηση στα νησιά είναι:

  1. Η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών (αειφορία, βιώσιμη-ισόρροπη ανάπτυξη), που χρήζει ριζικού ανασχεδιασμού, για να είναι βιώσιμη, για να τηρεί τους κανόνες του κύκλου λειτουργίας της αναγέννησης, της αναπαραγωγής της φύσης, χωρίς να εξαντλεί, να καταστρέφει και τελικά να εξαφανίζει τις πηγές της.
  2. Η αναβάθμιση των δομών υγείας Α/θμιας και Β/θμιας φροντίδας, στα πλαίσια ενός σύγχρονου συστήματος Δημόσιας και δωρεάν υγείας, ενός «Νησιωτικού ΕΣΥ», προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικής πραγματικότητας, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους τουρίστες και η καθιέρωση του «Υγειονομικού Ισοδύναμου» στις δαπάνες για την υγεία.
  3. Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υπηρεσιών, η διοικητική αποκέντρωση, που απαιτεί ριζικές και άμεσες αλλαγές στα νησιά, τις οποίες θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση και θα προωθήσουμε ως Περιφερειακή αρχή και ως κυβέρνηση.

Τα νησιά κινδυνεύουν να καταστούν και πάλι άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές για τη στελέχωση με προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών. Η ένταση του φαινομένου είναι ανησυχητική και επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με ειδικά κίνητρα και προτεραιότητα ως προς το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς που παρουσιάζεται ήδη εντονότατο..

  1. Για τη νησιωτική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, διεκδικούμε ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες δομής και λειτουργίας των νησιωτικών κοινωνιών.
  2. Η προστασία του ιδιαιτέρου νησιωτικού φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και του αστικού, χρήζει ειδικών πολιτικών και άμεσων μέτρων, για την προστασία του από την εξάντληση και καταστροφή των φυσικών πηγών πλούτου όπως ο υδροφόρος ορίζοντας, η χλωρίδα, η πανίδα, η άγρια ζωή, οι υδροβιότοποι. Το νησιωτικό τοπίο αποτελεί δυναμικό στοιχείο του τουρισμού και η προστασία του είναι άμεσης προτεραιότητας.

Διεκδικούμε ειδικές πολιτικές για το περιβάλλον, προσαρμοσμένες και σχεδιασμένες στις απαιτήσεις της  νησιωτικότητας, αλλά και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που είναι ήδη παρούσα, με έμφαση στην πρόληψη, για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, που εκδηλώνονται ήδη με συχνότητα και ένταση (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.). Η αδυναμία της κυβέρνησης και της απερχόμενης Περιφερειακής αρχής να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα αυτά, αναδείχτηκε περίτρανα το φετινό καλοκαίρι στη Ρόδο.

  1. Ο υπερτουρισμός, φαινόμενο πλέον υπαρκτό, με αρνητικές επιπτώσεις, πρώτα και κύρια στον τουρισμό, αλλά και στις βασικές υποδομές και τη φέρουσα δυναμικότητα των νησιών, στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων, χρήζει ουσιαστικής αντιμετώπισης.

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού λειτουργεί πλέον ως παθογένεια για την ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής, απειλεί  τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, τον ίδιο τον τουρισμό. Επενεργεί αρνητικά στη ζωή των κατοίκων και απασχολεί τις νησιωτικές κοινωνίες, ενώ αναπτύσσονται ισχυρά κινήματα πολιτών ενάντια σε αυτή την κατάσταση, στα οποία η παρουσία και συμμετοχή μας ως πολιτικού φορέα πρέπει να είναι μαζική.

  1. Στην Παιδεία διεκδικούμε: Κανένα σχολείο χωρίς δάσκαλο και κανένας μαθητής χωρίς ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και τη μόρφωση. Επιβάλλεται ειδικός σχεδιασμός και ειδικά και άμεσα κίνητρα και μέτρα υπέρ των εκπαιδευτικών για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων.
  2. Ο πολιτισμός στις νησιωτικές εστίες, όχι μόνο επιβιώνει διαχρονικά, αλλά συνεχίζουν αυτές να παράγουν πολιτισμό, να δημιουργούν, να καλλιεργούν τις διαχρονικές του αξίες, καθιστώντας τις συνάμα σημαντικότατη πηγή ανάπτυξης και πόλο έλξης και δημιουργίας ποιοτικού τουρισμού και χρήζει γενναίας και πολύπλευρης στήριξης.

9. Η διατήρηση και διεύρυνση του «μεταφορικού ισοδύναμου», μέτρου εμβληματικού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής μιας φιλολαϊκής προοδευτικής κυβέρνησης.

  1. Για την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού στην νησιωτική Ελλάδα, ραχοκοκκαλιά της πολιτικής της, των διεκδικήσεων και του σχεδιασμού της, επιβάλλεται να είναι η κατάκτηση του «Ισοδύναμου» σε όλους τους τομείς της ζωής των νησιωτών, ώστε αυτοί να απολαμβάνουν τα αγαθά της σύγχρονης ζωής, της σύγχρονης κοινωνίας ως ευρωπαίοι πολίτες, χωρίς αστερίσκους, αποκλεισμούς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Με την παράταξη «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» και την υποψήφια Περιφερειάρχη Χρύσα Καραγιάννη προχωράμε για την Αλλαγή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με στόχο ένα πρόγραμμα και μια πολιτική που θα έχει πυρήνα της τη «νησιωτικότητα».

(*) Της Κατερίνας Γιαννακά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση επί 24ώρου βάσεως - Δείτε τους τρόπους

Γαλαξίας: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο μεταβάλλει τον χωροχρόνο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία - Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

National League 1: Ντέρμπι απόψε (02/12) με τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia να υποδέχεται τον ΟΦΗ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia εναντίον ΟΦΗ στο κλειστό Γυμναστήριο "Δημήτρης Περιστεράκης".... Τι ώρα το τζάμπολ

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι έκανε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Πάρο;

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην Τήνο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Γ. Βρούτσης: “Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων”

Στα 40 τα Πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ εντός του 2023 περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση - Έρχονται ποινικές διώξεις

SOS: Απομακρύνετε τα παιδιά από τις … ειδήσεις

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με τον δικό του τρόπο τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί συμφωνεί με τον Μητσοτάκη, τι λέει για τον Αυτιά και τη Δέσποινα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά