Αφού τα είπαμε; Δεν τα είπαμε; Σ’ αυτόν τον γιδότοπο ζούμε από τύχη. Στην Περιμετρική Πατρών, για παράδειγμα, ανέλαβαν να επισκευάσουν τη γέφυρα. Επειδή ουδένα ειδοποίησαν να απομακρυνθεί, αυτή έπεσε και καταπλάκωσε όσους βρίσκονταν από κάτω. Το καλοκαίρι, όταν φυσάει, καιγόμαστε. Το φθινόπωρο, όταν βρέχει, πνιγόμαστε. Το χειμώνα, όταν χιονίζει, αποκλειόμαστε. Την άνοιξη μόνο τη βγάζουμε καθαρή, όμως, και γι’ αυτό μην παίρνετε όρκο. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν είναι ούτε ανίκανη ούτε άχρηστη. Απλώς, απεχθάνεται οτιδήποτε δημόσιο: υγεία, παιδεία, δάση, βουνά…
* Το επιτελικό κράτος, εκτός από το «εκκενώστε», βρίσκεται αλλού γι’ αλλού! Πάντως, την επιχειρησιακή… ετοιμότητά του τη βιώνουμε καθημερινά! Ο δημαρχανεψιός πρωτευούσης, Κώστας Μπακογιάννης, αξύριστος. Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, επίσης αξύριστος. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κι αυτός αξύριστος. Ο πρωθυπουργός; Σιγά που θα τον άφηναν στην τύχη του οι επικοινωνιολόγοι. Εννοείται αξύριστος και επιπλέον ατημέλητος. Τρέχουν οι άνθρωποι και συμπάσχουν! Είναι φανερό ότι σήκωσαν τα μανίκια και δεν προλαβαίνουν ούτε να ξυριστούν. Ούτε καν αυτό!
* Ο κύριος Άδωνις μάς προέτρεψε να μη ρισκάρουμε τη ζωή μας για υλικά αγαθά. Άλλωστε, το κράτος θα μας αποζημιώσει! Αργότερα, τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε στη Βουλή: «Τα σπίτια ξαναφτιάχνονται. Οι άνθρωποι έχουν αξία»! Όλα αυτά, ενώ θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά, ταυτοχρόνως ακούγονται το λιγότερο προκλητικά. Όταν ο μέσος μισθός δεν ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ και ο κύριος Μητσοτάκης αγορεύει με τόση άνεση για το ζήτημα -καθώς κατέχει 36 ακίνητα σε Χανιά, Τήνο, Αθήνα- ε, συγγνώμη κιόλας, δεν γίνεται να το αντιμετωπίσεις ψύχραιμα. Δεν γίνεται, πώς να το κάνουμε;
* «Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κάλαμος, Βαρνάβας. Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας»! Ποιος νομίζετε ότι έκανε την παραπάνω ανάρτηση, σύντροφοι; Για να μη σας παιδεύω, αυτή έγινε από τον πολυχρονεμένο μας. Όμως, για να μη νομίσετε ότι ξέφυγε και τα έχασε, να σας αποκαλύψω ότι αυτά ειπώθηκαν 14 Αυγούστου 2017! Και οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι τότε η χώρα είχε παραδοθεί στις ορέξεις των αναρχοάπλυτων μαδουραίων. Ευτυχώς, όμως, μας προφύλαξε ο Μεγαλοδύναμος και δεν μας βρήκε κανένα χειρότερο κακό. Φαντάζεστε να είχαν εκλεγεί; Θα καιγόταν το πελεκούδι. Ευτυχώς…
* Ο πρωθυπουργός, πάντως, στις 7 Ιουλίου, του τρέχοντος έτους, δήλωσε: «Έρχεται κοσμογονία στην Πολιτική Προστασία. Σημαντική επένδυση σε προμήθειες νέων αντιπυρικών μέσων. Έχουμε προχωρήσει σε σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα»! Αλήθεια, αν δεν είχαν ληφθεί όλα αυτά τα… μέτρα, τι ακριβώς θα συνέβαινε; Πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα; Ας μας εξηγήσουν και μας τους λαϊκιστές και ό,τι πιάσουμε από τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Εντάξει;
* Είπα περιβάλλον και θυμήθηκα ότι και στη Βουλγαρία υπάρχουν πολλά και μεγάλα δάση, αλλά εκεί δεν εμφανίστηκε ακόμη η… κλιματική αλλαγή. Δεν καίγονται κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα. Και προφανώς δεν ξεφυτρώνουν ούτε ανεμογεννήτριες ούτε ξενοδοχεία! Τελικά, αυτοί οι γείτονες είναι πολύ τυχεροί. Παρότι Ορθόδοξοι σαν και μας, ο Θεός τους λυπάται και στέλνει κατά δω όλες τις συμφορές. Για να μας δοκιμάσει, φαντάζομαι. Κατανοητό;
* Η πτώση του Canadair και η απώλεια δύο πιλότων μάς συγκλόνισε. Σίγουρα θα ακούσουμε πολλά, θα τους αποκαλέσουν «ήρωες», «αθάνατους», αλλά οι άνθρωποι, δυστυχώς, δεν γυρίζουν πίσω. Χάθηκαν, γιατί το ενδιαφέρον του κράτους παραμένει… άφαντο. Το αεροσκάφος ήταν ένα επικίνδυνο σαράβαλο. Λίαν προσφάτως, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη βάση τους και παραδέχτηκε ότι τα συγκεκριμένα είναι παλιά και εμφανίζουν βλάβες! Οι διαπιστώσεις είναι καλές, οι λύσεις ωστόσο ανύπαρκτες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, το προχώρησε περισσότερο, καθώς, μιλώντας στη Βουλή για το συμβάν, ξεστόμισε το… φρικιαστικό: «Ευτυχώς ή δυστυχώς, η ζωή συνεχίζεται»! Μήπως σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δεν έχεις να πεις κάτι, να βγάζεις τον σκασμό. Λέω, μήπως…
* Αντιγράφω από το διαδίκτυο, εννοείται άνευ σχολίου: «Ένα καινούργιο πολεμικό Rafale κοστίζει 90 εκατομμύρια ευρώ. Ένα πυροσβεστικό Canadair CL-215, 4 εκατομμύρια. Η Ελλάδα αγόρασε 18 Rafale καινούργια και μεταχειρισμένα. Εάν αγοράζαμε ένα Rafale λιγότερο, θα μπορούσαμε να πάρουμε 22 επιπλέον πυροσβεστικά Canadair CL-215. Ή τρία υπερσύγχρονα Canadair CL-515 που πετάνε και το βράδυ, κόστους 25-35 εκατομμυρίων το ένα. Είναι θέμα προτεραιοτήτων»!
* Είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει Έλληνες πυροσβέστες οδηγούς του ΕΚΑΒ, αλλά Πολωνούς και Ρουμάνους να σβήνουν φωτιές. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι η τωρινή κυβέρνηση διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι σε μισή ώρα θα είχε καθαρίσει τη φωτιά στο Μάτι, αλλά γι’ αυτή, η οποία έκαιγε για δέκα ημέρες τη Ρόδο, συνέστησε τους πολίτες ένα απλό «εκκενώστε» και βλέπουμε. Τα υπόλοιπα θα τα βρει η υπηρεσία…
* Πάντως, να σας αναφέρω τα δέοντα, για να αισθάνεστε ενημερωμένοι. Στη χώρα μας, φταίνε η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα υψηλά μποφόρ, οι σαμποτέρ του εχθρού, ο στρατηγός άνεμος, τα λόγια του παπά, ο κακός μας ο καιρός! Επιβάλλεται, όμως, να κατανοήσετε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες για την υποστελέχωση Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, τις ελλείψεις σε επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης, τον ανεπαρκή εξοπλισμό. Δεν τα εξηγώ ωραία; Ε, όποιος δεν κατάλαβε, ας βγάλει τις τσίμπλες από τα μάτια, προκειμένου να πάει μπροστά ο τόπος. Αμάν…
* Κάτοικος Ρόδου λέει τον πόνο του, για ό,τι βιώνει: «Εδώ και πέντε μέρες καίγεται το νησί, καίγεται το αρχαίο παρθένο δάσος, ο πλούτος μας. Καίγονται ζώα, μελίσσια, καλλιέργειες και έγινε είδηση όταν οι φωτιές έφτασαν στα ξενοδοχεία. Αυτό είναι ό,τι πρέπει να ξέρετε για το νησί και τη χώρα»! Κάποιος άλλος ντόπιος, ωστόσο, περιγράφει πιο συνοπτικά αλλά εξίσου παραστατικά την κατάντια: «Ενδιαφερθήκατε, όταν η φωτιά έφτασε στις ξαπλώστρες. Δηλαδή στο κέρδος»! Ασχολίαστο…
* Όσοι, πάντως, θέλετε να ενημερώνεστε για τη φωτιά στο νησί, να επιλέγετε BBC, γιατί τα εγχώρια ΜΜΕ έχουν τα θέματά τους. Το βρετανικό δίκτυο έκανε ρεπορτάζ, λοιπόν, μιλώντας με τουρίστες, οι οποίοι κατήγγειλαν ανήκουστα πράγματα! Ακούσατε, ακούσατε! Όταν έπιασαν οι φωτιές και τα καταλύματα που θα τους φιλοξενούσαν παρουσίασαν πρόβλημα, έψαξαν να βρουν άλλα για να μείνουν. Όμως, οι ξενοδόχοι ζητούσαν τριπλάσια τιμή απ’ αυτήν που έπαιζε στην αγορά. Εγώ πάντως δεν το πιστεύω. Μαυραγορίτες στη σύγχρονη Ελλάδα; Απροπό, σύντροφοι. Απροπό.
* Πολιτική Προστασία και επιτελικό κράτος. Το μήνυμα ίδιο και απαράλλαχτο: Μπορεί να τα κάναμε μαντάρα, αλλά εσείς εκκενώστε! Εκκενώστε παντού: Ρόδο, Βόλο, Λαμία. Εκκενώστε καλού-κακού και βλέπουμε. Εκκενώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Για τα υπόλοιπα, έχει ο Θεός. Πάμε και όπου βγει. Εκκενώστε…
* Φέτος είχαμε στα ΜΜΕ το πέμπτο συνεχές αφιέρωμα για τους νεκρούς στο Μάτι. Θα μου πείτε, ποιο το πρόβλημα; Κανένα απολύτως. Άλλωστε, πρέπει να διδασκόμαστε από τις εθνικές τραγωδίες, ώστε να μην επαναλαμβάνονται. Σωστό; Σωστό. Η απορία μου, όμως, είναι μία: Στην Ηλεία, στις φονικές πυρκαγιές του 2007, χάθηκαν 84 συνάνθρωποί μας. Δεν αξίζουν ένα και μόνο ένα αφιέρωμα; Ψυχούλες ήταν κι αυτοί. Μήπως επειδή κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία βασιλεύει άκρα του τάφου σιωπή; Ακόμη και στον θάνατο, δυστυχώς, τα κριτήρια είναι αμιγώς πολιτικά. Τι θα πούμε, τι θα προβάλουμε, πότε θα κλάψουμε, πού θα αποδώσουμε ευθύνες. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει. Δυστυχώς…
* Εν τω μεταξύ, στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί και οι άνθρωποι για πολλές κλοτσιές. «- Πορτοσάλτε: ‘‘Από το 1984 έως το 2021, οι φωτιές στη Ρόδο πρέπει να είναι για τις λίγες χρονιές που δεν άναψε πυρκαγιά’’. – Ψαριανός: ‘‘Ναι, ναι. Να βρούμε ποια χρονιά δεν είχε φωτιά’’. – Πορτοσάλτε: ‘‘Το ’93, ας πούμε, δεν είχε. Μετά δεν είχε το 2001, το 2002 και το 2003. Δεν είχε το 2009 και το 2012’’. – Ψαριανός: ‘‘Μέσα σε 20 χρόνια δεν είχε τέσσερις φορές’’. – Πορτοσάλτε: ‘‘Ε, 5-6. Εκεί είναι’’»! Γι’ αυτό σας είπα: είναι για πολλές κλοτσιές…
* Η χώρα μας… ξεχωρίζει, κυρίως, για την τήρηση των νόμων, χωρίς διακρίσεις. Είτε πλούσιος είτε φτωχός είτε επώνυμος είτε ανώνυμος, αν παρανομήσει, την έβαψε κανονικά. Άνδρας της Τροχαίας, εκτελώντας το… καθήκον του, έκοψε πρόστιμο 500 ευρώ σε οδηγό βυτιοφόρου, ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά στην κατάσβεση της φωτιάς. Το λάθος του; Είχε περάσει -στον Θεό σας- ένα ολόκληρο 24ωρο που έληξε η ασφάλεια του οχήματός του και ο αφιλότιμος δεν φρόντισε εγκαίρως να την ανανεώσει! Και μην αντιληφθώ ότι διαμαρτύρεστε και μουντζώνετε; Τι έπρεπε δηλαδή να κάνει το όργανο; Να αδιαφορήσει; Συγγνώμη, αλλά δεν σκοπεύω να σας ακολουθήσω σε τέτοιο κατήφορο. Ακούτε; Δεν σκοπεύω…
* Η Περιμετρική Γέφυρα Πατρών κατέρρευσε και δυστυχώς πλάκωσε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν κάτω απ’ αυτήν. Αποτέλεσμα, ένας νεκρός και 14 τραυματίες. Όλα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα και χρειαζόταν παρεμβάσεις. Όταν άκουσα την είδηση, σκέφτηκα: «Βάστα τι έγινε εδώ με μηχανικούς και προμηθευτές. Βάστα τι φαγοπότι»! Μπορεί οι άνθρωποι να είναι αθώοι, αλλά σε τούτο τον τόπο, σε τούτο τον ντουνιά όλα τα απίθανα γίνονται πιθανά, με βάση το… ένδοξο παρελθόν. Το συνεργείο τελικά έπιασε δουλειά. Κάτω από τη γέφυρα όμως κυκλοφορούσαν άνθρωποι, τους οποίους δυστυχώς ουδείς φρόντισε να απομακρύνει και όταν αυτή έπεσε, όπως ήταν φυσικό, τους καταπλάκωσε. Είπαμε. Μιλάμε για τη χώρα που, αν η μαλακία ήταν άθλημα, θα είχαμε πάρει το πρωτάθλημα. Χαλαρά…
* Η κυρία λέγεται Ζέφη Δημαδάμα, μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια στενή συνεργάτις της Φώφης Γεννηματά. Η συγκεκριμένη διορίστηκε γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Θα μου πείτε, σάμπως η πρώτη ή η τελευταία είναι που μεταπηδά κάπου καλύτερα, προκειμένου να δείξει τις ικανότητές της. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2022, δήλωνε: «Όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση, όπως αυτή της Ν.Δ., η οποία είναι κράτος εν κράτει, θυμίζει εποχές δικτατορίας, μέρες που δεν θέλουμε να θυμόμαστε, ε, με το παρακράτος της Δεξιάς και την κυβέρνηση δεν έχουμε να συνομιλήσουμε»! Προφανώς, το παρακράτος εξαφανίστηκε εντός οκταμήνου και η ζωή συνεχίζεται. Ειδικά όταν ανοίγεις τα πανιά σου, κοιτάζεις μπροστά και ατενίζεις με αισιοδοξία το μέλλον, χωρίς λαϊκισμούς και προκαταλήψεις. Κατανοητό;
* Περιγράψαμε τη χώρα τού «ωχ, αδερφέ. Δεν βαριέσαι. Και αύριο έχει ο Θεός». Πριν από λίγες μέρες, εκατοντάδες νεοφυτεμένα πεύκα, στον Υμηττό, ξεράθηκαν, γιατί κανένας δεν φρόντισε να τα ποτίσει! Ακούγοντάς το, μου ήρθε στο μυαλό το υπέροχο τραγούδι του Κώστα Χατζή. «Και μεις οι τρεις στον καφενέ/τσιγάρο, πρέφα και καφέ. Βρε, δεν βαριέ…/βρε δεν βαριέσαι αδερφέ»! Συνεχίζουμε τα άσματα, αδέρφια. Συνεχίζουμε…
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, είθισται να εγκαταλείπουμε το κλεινόν άστυ για τα μπάνια του λαού, παρόλο που και αυτά έγιναν δυστυχώς πολυτέλεια για τους περισσότερους Έλληνες. Όπως και να έχει, όμως, αν παραμείνουμε υγιείς, θα τα πούμε ξανά τον Σεπτέμβρη. Εύχομαι σε σας και τις οικογένειές σας καλό καλοκαίρι και ο Θεός να βάλει το χέρι του μη μας συμβεί κανένα επιπλέον κακό…