Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΕίμαστε για κλάματα

Είμαστε για κλάματα

|

Η Υπατία μας μεταφέρει την εικόνα του αρσιβαριστα Ιακωβίδη που λύγισε όχι από τα βάρη της μπάρας αλλά της καθημερινότητας και του φωνάζει ” Θοδωρή μη ντρέπεσαι …όλη η ντροπή δική μας είναι”.

Τόκιο 2021 και η υψηλότερη αθλητική διοργάνωση όλων στους δέκτες μας. Λαμπρά!

Κι ενόσω υφυπουργοί, πρόεδροι και παρατρεχάμενοι της χώρας που γέννησε το ολυμπιακό ιδεώδες φωτογραφίζουν με χαμόγελο τις ξέχειλες κοιλιές τους, την ίδια ακριβώς στιγμή οι αθλητές μας, οι πραγματικοί ήρωες και πρωταγωνιστές …λυγίζουν κάτω από την μπάρα. Όχι αυτήν …την άλλη.

Αυτή της καθημερινότητας και της βιοπάλης. Και για πρώτη φορά εκείνο το θρυλικό «κάτσε κάτω από την μπάρα» αποκτά τόση αξία και δάκρυ.

Ναι δάκρυ …και για πρώτη φορά νομίζω ο ελληνικός πρωταθλητισμός αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας, όπως είναι στην πραγματικότητα πίσω από τα φλας και τις κάμερες : αποστεωμένος! Ναι, αποστεωμένος … να συντηρείται από τις πενιχρές χορηγίες, τα πενιχρά κονδύλια και κυρίως από το υστέρημα των γονέων και το μεροκάματο των αθλητών μας. Ναι, το μεροκάματο.

Γιατί ο κωπηλάτης τράβαγε τόσο καιρό κουπί μόνος του …γιατί ο αρσιβαρίστας δεν είχε να πληρώσει ούτε το φυσιοθεραπευτή του, γιατί η σκοποβόλος σκόπευε καιρό σε μια στάνη, γιατί ο άρχοντας των κρίκων έμενε απλήρωτος για μήνες. Αυτή είναι η ολυμπιακή αποστολή μας. Εν ολίγοις.

Θοδωρή μην κλαις …εμείς πρέπει να κλαίμε. Βασικά, είμαστε για κλάματα.

Θοδωρή μη ντρέπεσαι …όλη η ντροπή δική μας είναι.

Ο Θοδωρής Ιακωβίδης, ο μοναδικός εκπρόσωπος της άρσης βαρών – το άθλημα που μας ανέβασε στον Ολυμπο – για τη χώρα μας στο Τόκιο αποχαιρέτησε σήμερα το άθλημα που τόσο αγαπά με κλάματα. Όχι,  γιατί δεν έχει την θέληση, αλλά την μπόρεση. Απόθεσε τα τελευταία 191 κιλά του ευλαβικά και φίλησε το ταρτάν. Κι αυτή την εικόνα θα θυμάμαι από το Τόκιο. Και θα με στοιχειώνει.

Να σκύβει και να προσκυνά το ταρτάν που τόσο αγάπησε και την ίδια στιγμή να βαραίνουν στους ώμους του όλα εκείνα τα όνειρα και οι προσδοκίες, όχι μόνο οι δικές του, αλλά και των χιλιάδων αθλητών που είναι σαν αυτόν…που φεύγουν από την προπόνηση για να πάνε στο μεροκάματο γιατί πως θα ζήσουν  …που γυρνάνε ξανά πίσω στην προπόνηση, γιατί ούτε χωρίς αυτήν μπορούν να ζήσουν, γιατί αγωνιούν που τα λεφτά δε φτάνουν και οι διοργανώσεις θέλουν ταξίδια και έξοδα …που δεν έχουν καμιά φορά δεύτερα παπούτσια να βάλουν …που ψάχνουν χορηγούς και δε βρίσκουν, γιατί σ’ αυτή τη χώρα αγαπάμε μόνο τα μετάλλια όχι τον αθλητισμό …όλα αυτά τα παιδιά που ματώνουν κάθε μέρα και το σύστημα τους τρώει.

Αυτό το βάρος κι αυτή την μπάρα σήκωσε ο Θοδωρής Ιακωβίδης στους ώμους του σήμερα κι αυτό ακριβώς τον κάνει Γίγαντα στην καρδιά μας.

Υπατία

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Baco SeaSide: Φέρνει ρυθμό στη νύχτα, ο τόνος από τον Νικόλα Λιασκώνη

Ζωντανή μουσική δίπλα στη θάλασσα, με ξεχωριστά live και αγαπημένους καλλιτέχνες – Την Τετάρτη 7 Μαΐου ο Νικόλας Λιασκώνης με την παρέα του δίνουν ραντεβού στο baco!

Στοίχημα – Champions League: Ποντάρισμα στην Μπαρτσελόνα που θέλει τη κούπα για πρώτη φορά από το 2015

Ίντερ - Μπαρτσελόνα: Το μυαλό της στο τρεμπλ και στο 2.27! - Ποια είναι η πρόταση

«Παιχνίδια στο Πέρασμα του Χρόνου»: Μια συγκινητική συνάντηση γενεών στην Αμοργό

Μαθητές και παππούδες από τις Μικρές Κυκλάδες συναντήθηκαν σε μια δράση που τίμησε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ανανέωσε το ραντεβού για το μέλλον.

Αίγινα και Νάξος στους νικητές του Πάσχα 2025 – Οι τάσεις στα ακτοπλοϊκά ταξίδια

Από τις Κυκλάδες έως τα Επτάνησα, οι ταξιδιώτες φέτος επέλεξαν αυθεντικές πασχαλινές εμπειρίες, με τη Νάξο να ανεβαίνει θεαματικά στη λίστα των αγαπημένων νησιών των Ευρωπαίων.

Μικρά ήπια φράγματα στην Ορεινή Νάξο: Το παρελθόν δείχνει τη βιώσιμη λύση για το μέλλον του νερού

Έργα μικρής κλίμακας, εμπνευσμένα από την τοπική παράδοση, αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες τη δύναμή τους στη διαχείριση του νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα της Νάξου απέναντι στην κλιματική κρίση.

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των Κυκλάδων

ΑΔΜΗΕ: Πώς προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών – Τι γίνεται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Σαντορίνη (Οία): Νέος υπαίθριος χώρος στάθμευσης για τουριστικά οχήματα

Με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Θήρας και «ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.», ξεκινά η δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης στην Οία – Στόχος η αποσυμφόρηση και η αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας

Νάξος – “Για το Μάθημα της Ιστορίας”: Όταν το σώμα θυμάται, και η σκηνή αφηγείται

Μια θεατρική σύνθεση που φωτίζει γυναικείες μορφές της Ιστορίας και μετατρέπει τη μνήμη σε ζωντανή πράξη – Στις 9, 10 και 11 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Πρόταση Ημέρας: “Κινέζικα” κοπανάκια κοτόπουλου στον φούρνο με σόγια και μέλι

Με την αρωγή του Γαστρονόμου η Τρίτη περιλαμβάνει στο πιάτο μας κοτόπουλο στο φούρνο. Με τι συνοδεύεται;

Σαντορίνη: Κορυφαίο νησί της Ευρώπης για 12η συνεχόμενη χρονιά στα Leisure Lifestyle Awards

Διεθνής επιβεβαίωση για την τουριστική υπεροχή του νησιού στο περιοδικό Global Traveler – Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές και η Ελλάδα για τα ιστορικά της αξιοθέατα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης