Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςΔυσοίωνο το μέλλον της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής

Δυσοίωνο το μέλλον της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής

|

Ο πρωτογενής τομέας της ελληνικής οικονομίας διέρχεται υπαρξιακή κρίση, ιδιαίτερα μετά την όξυνση του προβλήματος έλλειψης ζωοτροφών, αλλά και τηνεκτίναξη του κόστους παραγωγής, προ πάντων των τιμών της ενέργειας.

Του Δημήτρη Καπούνη (#)

Ειδικά στον νησιωτικό χώρο τα προβλήματα μεγεθύνονται, λόγω της γεωμορφολογίας, της επιβαρυμένης αύξησης του κόστουςτων εισροών, αλλά και της ανεπαρκούς αντιμετώπισης από την κυβέρνηση των μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας.

Ως πρόεδρος της επιτροπής κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), έχω σαφή γνώση των οξύτατων προβλημάτων που στραγγαλίζουν τον κτηνοτροφικό, ιδιαίτερα, κλάδο. Τα έχουμε θέσει επανειλημμένα στους κατά καιρούς αρμόδιους υπουργούς, με κατάθεση επεξεργασμένων προτάσεων. Με την πρόσφατη αλλαγή της σκυτάλης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο νέος Υπουργός πρέπει να εγκύψει στη λύση των προβλημάτων αυτών το συντομότερο, γιατί ξεκληρίζεται το βιός των αγροτών, συρρικνώνεται η ύπαιθρος, ο πρωτογενής τομέας οδηγείται σε βίαιο θάνατο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, τη ζωή και το μέλλον των γεωργοκτηνοτρόφων μας.

Συγκεκριμένα, επαναθέτουμε τα ειδικά, εκτός από τα γενικότερα, προβλήματα, με την προσδοκία να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος που θα οδηγηθεί σε καρποφόρα αποτελέσματα:

  • περαιτέρω εξειδίκευση και ενίσχυση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.
  • προστασία των αγροτικών προϊόντων (διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για την αποτροπή της απάτης των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και προϊόντων Π.Ο.Π.).
  • διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. και μονάδας βιοαερίου (πράσινη ανάπτυξη).
  • ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες που έχουν ετοιμότητα και ανάληψη πρωτοβουλίας από το Υπουργείο για τις τις υπόλοιπες.
  • δραστική επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στις ζωοτροφές και στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά, όπως επιβάλλει η ενωσιακή αντίληψη της νησιωτικότητας, για λόγους περιφερειακής συνοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης.
  • ολοκλήρωση αρδευτικών φραγμάτων και δικτύων αξιοποίησής τους (στη Νάξο π.χ. του Φράγματος του Τσικαλαριού – εντάχθηκε στις 30/7/2009, δηλαδή πριν από 14 χρόνια, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και ακόμα καρκινοβατεί-, και των Ταμιευτήρων Φανερωμένης και Εγκαρών.

Η σοβαρή έλλειψη γάλακτος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου (βάζουν λουκέτο συνέχεια μάντρες βοοειδών κυρίως), λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, οδηγεί σε μείωση της παραγωγής προϊόντων που έχουν προδιαγραφές Π.Ο.Π. (Κανονισμός 1107/1996 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), όπως η Γραβιέρα της Νάξου. Η διατροφή των αγελάδων και των αιγοπροβάτων πρέπει να βασίζεται στη χλωρίδα του τόπου παραγωγής του Π.Ο.Π. προϊόντος.

Άρα, για εισαγωγές σε νησιά παραγωγής Π.Ο.Π., εκτός από τη νησιωτικότητα και τον μικρό κλήρο, υφίστανται και οι περιορισμοί των παραπάνω προδιαγραφών.

Τα προβλήματα, λοιπόν, στωϊκά αναμένουν. Η αγροτιά, όμως, δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

(#)  Δημήτρης Καπούνης

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σωτ. Τσαφούλιας: “ζούμε στην εποχή όπου είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις αντιπλημμυρικό έργο”

Σωτήρης Τσαφούλιας: Το καίριο σχόλιο που σου εξηγεί γιατί πλημμυρίσαμε ξανά

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Οκτώβρης – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού (video)

Την 1η του μήνα, στην πλατεία Μανδηλαρά στη Χώρα της Νάξου, ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου, διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Tο βιολί του Μότσαρτ μάγεψε τους επισκέπτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Η μοναδική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Εκτακτο – Φωτιά τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας (Κόρωνος)

Σε εξέλιξη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο

Financial Times: Το πλήγμα του Daniel στη φέτα – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Έρχονται νέες αυξήσεις και ελλείψεις στην αγορά - Τι θα γίνει με τις εξαγωγές

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Στη τοποθέτηση του ο Χ. Κόκκινος ζήτησε τη δημιουργία πανευρωπαϊκου μετώπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: “Ανοιώσαμε ανάταση ψυχής και πνεύματος”

Το πολιτιστικό τριήμερο στις Μέλανες ολοκληρώθηκε... Οι εντυπώσεις και τι δηλώνει η Μαρία Πολυκρέτη

Εκλογές 2023: Το viral video του Ιωαννίδη απομυθοποιεί τους υποψηφίους και τον τρόπο που πολιτεύονται

Ευφάνταστο και γεμάτο χιούμορ το βίντεο από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στην Πτολεμαϊδα - Ο Κωνταντίνος Ιωαννίδης διαλύει τα πάντα (video)

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Andros Queen: Συνεχίζει και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα – Μύκονος

Το Andros Queen συνεχίζει κανονικά και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα - Ανδρος - Τήνος - Μύκονος και πως κινήθηκε τον Αύγουστο