Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΔιορισμοί διοικητών στα Νοσοκομεία; Να σπάσουμε παθογένεια δεκαετιών

Διορισμοί διοικητών στα Νοσοκομεία; Να σπάσουμε παθογένεια δεκαετιών

|

Ο Γιάννης Τζανετής μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία όσον αφορά την αναδιοργάνωση μεγάλης μονάδας υγείας της Ελλάδας όπου είχε ενεργό ρόλο και τονίζει ” η επιλογή διοικητών από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι μόνο μία πλευρά του θέματος. Η συνολική εικόνα είναι αρκετά πιο περίπλοκλη και εκεί θα κριθεί η τελική επιτυχία ή αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών” Και εξηγεί γιατι… .

Μερικές σκέψεις με αφορμή τον διορισμό Διοικητών στα Ελληνικά Νοσοκομεία

Ήταν τα πρώτα χρόνια μετά το 2000.

Νέος σύμβουλος επιχειρήσεων είχα το προνόμιο να συμμετέχω σε ένα έργο αναδιοργάνωσης και υψηλών απαιτήσεων για μεγάλη μονάδα υγείας της χώρας.

Η αποστολή ήταν να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να βελτιώσουμε την ταχύτητα αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Με μια πρώτη ανάγνωση ακούγεται απλό όμως ήταν ένα από τα δυσκολότερα έργα αναδιοργάνωσης που μπορούσε να συλλάβει ανθρώπου νους.

Εκεί έμαθα καλά τι σημαίνει Ελληνικό νοσοκομείο. Βρεθήκαμε αίφνης «αντιμέτωποι» με ένα από τους πλέον δυσνόητους οργανισμούς με τρομακτική πολυπλοκότητα συχνά χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Ακόμα και η απλούστερη διεκπεραίωση γινόταν με ένα εξοργιστικά πολύπλοκο τρόπο κατάλοιπο δεκαετιών που ποτέ κανείς δεν μπήκε στον κόπο να βελτιώσει.

Οι γραφειοκρατίκές διαδικασίες είχαν παραμείνει στις δεκαετίες των 60’s – 80’s. Αν κάποιος ρομαντικός προσπαθούσε να απλοποιήσει κάτι ο σκόνταφτε σε ένα κυκεώνα νόμων ή κανονισμών και σε αντιδράσεις που πρακτικά κρατούσαν τα χέρια του δεμένα.

Για αξιολόγηση ας μη γίνει λόγος….

Προσθέστε τώρα το πλήθος των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, οικονομικό προσωπικό, τεχνικοί, επιμελητεία, τροφοδοσία κτλ) το τεράστιο φάσμα τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται και την –απολύτως εύλογη- πίεση των φορολογούμενων για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Και ο Διοικητής πως έβρισκε άκρη σε αυτόν τον λαβύρινθο;

Αν είχε μακρά εμπειρεία σε διοίκηση (ιδιαίτερα σε φορείς υγείας) μπορούσε να βελτιώσει οριακά την λειτουργία του οργανισμού.

Αν όμως δεν είχε βαθειά γνώση του αντικειμένου ή στερούταν ικανοτήτων;

Τότε περνούν μήνες και ίσως χρόνια για να αντιληφθεί τη φύση της δουλειάς, πόσο μάλλον να διαπιστώσει τα προβλήματα και να τολμήσει μια πρώτη αντιμετώπισή τους. Η πιθανότερη κατάληξη του ρόλου του (και αυτό το είδαμε να επαναλαμβάνεται πολλές φορές) ήταν να υπογράφει μηχανικά προμήθειες και να ζητά την εξυπηρέτηση επιλεγμένων ασθενών κατόπιν παρεμβάσεων τρίτων….

Αλλάζει αυτή η παθογένεια δεκαετιών; Ναι αλλάζει!

Η ικανότητα και η εμπειρεία των Διοικήσεων είναι απόλυτο προαπαιτούμενο αλλά δεν αρκεί. Η απλοποίηση του νομικού πλαισίου και η απόδοση ελευθεριών δράσης στις Διοικήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη ενώ η στοχοθέτηση και αξιολόγηση είναι (και σε αυτή την περίπτωση!) ισχυρό εργαλείο βελτίωσης.

Εν κατακλείδι, η επιλογή των ατόμων, για τα οποία έγινε αρκετός θόρυβος, είναι μόνο μία πλευρά του θέματος. Η συνολική εικόνα είναι αρκετά πιο περίπλοκλη και εκεί θα κριθεί η τελική επιτυχία ή αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταχειρισμένα οχήματα προτείνει η Ε.Ε.

Απαραίτητο πιστοποιητικό κύκλου ζωής από ΚΤΕΟ για μεταβίβαση – Στόχος η σταδιακή ανανέωση του στόλου και η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Φιλώτι, Μουσική βραδιά στη σκιά του Ζα

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου στις 5 Αυγούστου για μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα, με αγαπημένα τραγούδια και αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στην κορυφή σε Ελλάδα και Κύπρο το ΕΚΠΑ – Σαρώνει στις διεθνείς κατατάξεις

1ο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο, 216ο παγκοσμίως και με κορυφαίες επιδόσεις σε Ιατρική, Καρδιολογία και Δημόσια Υγεία – Διακρίσεις στις Times και US News Rankings 2025

ΑΑΔΕ: Δωρεάν app σαρώνει το Ψηφιακό Πελατολόγιο σε 20′

Τέλος στις πολύπλοκες διαδικασίες – Με ένα scan στην πινακίδα και το QR της απόδειξης, οι επαγγελματίες «ξεμπερδεύουν» χωρίς κόστος και καθυστερήσεις.

Ο Σωτήρης Μπιλλής στην Μύκονο, σημαντική ενίσχυση ενόψει της Stoiximan Basket League

Ο 28χρονος φόργουορντ με εμπειρία από Κολοσσό, Πανιώνιο και Καρδίτσα εντάσσεται στον Α.Ο. Μυκόνου για την παρθενική συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 κατηγορία.

Η Σαντορίνη μαγεύει την Τουρκία, δημοσιογράφοι από Κωνσταντινούπολη εξυμνούν το νησί και τις γεύσεις του

Με φόντο την έναρξη της απευθείας σύνδεσης Κωνσταντινούπολης–Σαντορίνης, Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το νησί και κατέγραψαν την απαράμιλλη ομορφιά του, τη γαστρονομία και τις υποδομές του.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.