Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΔιορισμοί διοικητών στα Νοσοκομεία; Να σπάσουμε παθογένεια δεκαετιών

Διορισμοί διοικητών στα Νοσοκομεία; Να σπάσουμε παθογένεια δεκαετιών

|

Ο Γιάννης Τζανετής μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία όσον αφορά την αναδιοργάνωση μεγάλης μονάδας υγείας της Ελλάδας όπου είχε ενεργό ρόλο και τονίζει ” η επιλογή διοικητών από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι μόνο μία πλευρά του θέματος. Η συνολική εικόνα είναι αρκετά πιο περίπλοκλη και εκεί θα κριθεί η τελική επιτυχία ή αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών” Και εξηγεί γιατι… .

Μερικές σκέψεις με αφορμή τον διορισμό Διοικητών στα Ελληνικά Νοσοκομεία

Ήταν τα πρώτα χρόνια μετά το 2000.

Νέος σύμβουλος επιχειρήσεων είχα το προνόμιο να συμμετέχω σε ένα έργο αναδιοργάνωσης και υψηλών απαιτήσεων για μεγάλη μονάδα υγείας της χώρας.

Η αποστολή ήταν να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να βελτιώσουμε την ταχύτητα αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Με μια πρώτη ανάγνωση ακούγεται απλό όμως ήταν ένα από τα δυσκολότερα έργα αναδιοργάνωσης που μπορούσε να συλλάβει ανθρώπου νους.

Εκεί έμαθα καλά τι σημαίνει Ελληνικό νοσοκομείο. Βρεθήκαμε αίφνης «αντιμέτωποι» με ένα από τους πλέον δυσνόητους οργανισμούς με τρομακτική πολυπλοκότητα συχνά χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Ακόμα και η απλούστερη διεκπεραίωση γινόταν με ένα εξοργιστικά πολύπλοκο τρόπο κατάλοιπο δεκαετιών που ποτέ κανείς δεν μπήκε στον κόπο να βελτιώσει.

Οι γραφειοκρατίκές διαδικασίες είχαν παραμείνει στις δεκαετίες των 60’s – 80’s. Αν κάποιος ρομαντικός προσπαθούσε να απλοποιήσει κάτι ο σκόνταφτε σε ένα κυκεώνα νόμων ή κανονισμών και σε αντιδράσεις που πρακτικά κρατούσαν τα χέρια του δεμένα.

Για αξιολόγηση ας μη γίνει λόγος….

Προσθέστε τώρα το πλήθος των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, οικονομικό προσωπικό, τεχνικοί, επιμελητεία, τροφοδοσία κτλ) το τεράστιο φάσμα τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται και την –απολύτως εύλογη- πίεση των φορολογούμενων για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Και ο Διοικητής πως έβρισκε άκρη σε αυτόν τον λαβύρινθο;

Αν είχε μακρά εμπειρεία σε διοίκηση (ιδιαίτερα σε φορείς υγείας) μπορούσε να βελτιώσει οριακά την λειτουργία του οργανισμού.

Αν όμως δεν είχε βαθειά γνώση του αντικειμένου ή στερούταν ικανοτήτων;

Τότε περνούν μήνες και ίσως χρόνια για να αντιληφθεί τη φύση της δουλειάς, πόσο μάλλον να διαπιστώσει τα προβλήματα και να τολμήσει μια πρώτη αντιμετώπισή τους. Η πιθανότερη κατάληξη του ρόλου του (και αυτό το είδαμε να επαναλαμβάνεται πολλές φορές) ήταν να υπογράφει μηχανικά προμήθειες και να ζητά την εξυπηρέτηση επιλεγμένων ασθενών κατόπιν παρεμβάσεων τρίτων….

Αλλάζει αυτή η παθογένεια δεκαετιών; Ναι αλλάζει!

Η ικανότητα και η εμπειρεία των Διοικήσεων είναι απόλυτο προαπαιτούμενο αλλά δεν αρκεί. Η απλοποίηση του νομικού πλαισίου και η απόδοση ελευθεριών δράσης στις Διοικήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη ενώ η στοχοθέτηση και αξιολόγηση είναι (και σε αυτή την περίπτωση!) ισχυρό εργαλείο βελτίωσης.

Εν κατακλείδι, η επιλογή των ατόμων, για τα οποία έγινε αρκετός θόρυβος, είναι μόνο μία πλευρά του θέματος. Η συνολική εικόνα είναι αρκετά πιο περίπλοκλη και εκεί θα κριθεί η τελική επιτυχία ή αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μικρή Βίγλα (Παναγία Παρθένος): Ένα πανηγύρι πίστης, παράδοσης και μνήμης (φωτογραφίες)

Μια ιερή τελετουργία στη βραχονησίδα της Παρθένου γεμάτη συγκίνηση, ιστορία και προσφορά – Στη μνήμη του Αντώνη Σαλτερή (προεστού)

Νάξος – Περιβάλλον: “Δρω και Δημιουργώ!”, παιδική δράση με φαντασία και οικολογική συνείδηση

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί μικρούς φίλους το Σάββατο 31 Μαΐου σε μια γιορτή για τη Γη, με παιχνίδια, φυτέματα και ιστορίες.

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση

Αίγυπτος: Κλείνει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά;

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Κλείνει και δημεύεται η περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες

Νάξος – Φιλώτι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση περίφραξης με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ

Μετά τον ηλεκτροφωτισμό LED, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει ξανά τον αθλητισμό στην ορεινή Νάξο, εγκρίνοντας νέα παρέμβαση στο γήπεδο Φιλωτίου – Έπεται και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

ΠΝΑΙ – Σύρος: Ανακατασκευή-ορόσημο για το γήπεδο Ερμούπολης, εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης

Με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το γήπεδο ποδοσφαίρου της Σύρου προετοιμάζεται για τη νέα εποχή της ΕΛΛΑΣ στη Super League 2

Νάξος: Άνοιγμα (30/05) δημοτικών μουσείων, πολιτισμός στην καρδιά της ενδοχώρας

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενισχύει τη λειτουργία επτά μουσείων με ελεύθερη είσοδο και σταθερό ωράριο, δίνοντας ζωή στα ορεινά χωριά - ποιο είναι το πρόγραμμα

Συνάντηση καρδιάς: Το Δημοτικό Αρκεσίνης Αμοργού επισκέφθηκε το αντίστοιχο σχολείο της Ποταμιάς Νάξου

Μαθητές από δύο μονοθέσια σχολεία του Επαρχείου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού συναντήθηκαν διά ζώσης μετά από μια σχολική χρονιά διαδικτυακής επικοινωνίας

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.