Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΑπείρανθος: Οι Κουδουνάτοι δεν είναι μία θεατρική παράσταση, είναι μία ζωντανή ιστορία

Απείρανθος: Οι Κουδουνάτοι δεν είναι μία θεατρική παράσταση, είναι μία ζωντανή ιστορία

|

“…. Οι Κουδουνατοι αρχικά δεν είναι θεατρικό νούμερο για να “βγει”, ούτε παράσταση που θα κληθουμε να παρακολουθήσουμε. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, μόνο που εκείνη την μέρα, την “καλή” μας Κυριακή “ντύνονται” την παράδοση μας…”

Μέρος της ανάρτησης που “σήκωσε” πριν από δύο ημέρες η Γαλήνη Μπαρδάνη, κάτοικος τ Απεράθου σχετικά με το έθιμο των Κουδουνάτων. Αφορμή στάθηκε το πρόγραμμα που εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και όπως σημειώνει ” ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ / από τις 12.00…  Κουδουνάτοι: Ζωσμένοι με κουδούνια και κρατώντας διονυσιακούς φαλλούς, οι Κουδουνάτοι προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο, για να υποδεχθούν την εαρινή περίοδο και να διώξουν τα κακά πνεύματα”.

Και η κα Μπαρδάνη μας αναφέρει “Τα έθιμα του είναι ζωντανά κι αν θέλετε να τα ζήσετε από κοντά μην κολλάτε σε λεπτομέρειες, ελάτε από τις 12 και καθίστε μέχρι να νυχτώσει, με υπομονή όλα θα συμβούν”.

Αναλυτικά η ανάρτηση 

Ήθελα κάτι να σας πω για να μην μπερδεύεστε. Οι Κουδουνατοι αρχικά δεν είναι θεατρικό νούμερο για να “βγει”, ούτε παράσταση που θα κληθουμε να παρακολουθήσουμε. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, μόνο που εκείνη την μέρα, την “καλή” μας Κυριακή “ντύνονται” την παράδοση μας. Σηκώνουν το τεράστιο φορτίο της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και το περιφέρουν στο χωριό σαν εικόνισμα. Αυτό από μόνο του είναι πολύ μεγάλο για την δική μας πραγματικότητα. Την Τυρνη Κυριακή λοιπόν στ’ Απεράθου οι κουδουνατοι θα περάσουν από τα μάτια σας, όποτε εκείνοι θέλουν. Δεν είναι τουριστική ατραξιόν και ούτε καρναβάλι. Είναι άνθρωποι με ανάγκες και αδυναμίες, υπάρχει λόγος που η ώρα δεν είναι συγκεκριμένη.

Η Τυρνη Κυριακή στ’ Απεραθου έχει από το πρωί μέχρι το βράδυ κάτι μυστηριακό. Από τις 12 το μεσημέρι και μετά θα ξεκινήσει το ντύσιμο της νύφης και του γαμπρού, οι Κουδουνατοι θα ντυθούν όπου και οταν εκείνοι θέλουν. Τ’ Απεραθου είναι ένα ορεινό χωριό που μπορείς να το “ακούσεις” να σου μιλάει αν το θες. Τα έθιμα του είναι ζωντανά κι αν θέλετε να τα ζήσετε από κοντά μην κολλάτε σε λεπτομέρειες, ελάτε από τις 12 και καθίστε μέχρι να νυχτώσει, με υπομονή όλα θα συμβούν.

Ο καιρός είναι βοηθητικός και δόξα το θεό μπορείτε να κάνετε κι άλλα πράγματα περιμένοντας. Ξέρετε τώρα καφεδάκι, μεζεδάκι, ταβέρνα, γλυκάκι, λίγη μουσική μ’ενα ποτήρι κρασί. Αφεθείτε στο πνεύμα των ημερών. Χαλαρώστε κι αφηστε να σας συμβεί. Οι μικροπρεπειες είναι για τους “μικρούς”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Γιαννακά: “Οι Μικρές Κυκλάδες και τα «χρυσά» τιμολόγια νερού!”

Έως και εξαπλάσιες αυξήσεις στους λογαριασμούς – αντιδράσεις από κατοίκους, επιχειρηματίες και το Κίνημα Δημοκρατίας

Στις 16 Οκτωβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Μονάδες Ανακύκλωσης Κω και Καλύμνου μέσω ΣΔΙΤ

Έργο άνω των 110 εκατ. ευρώ – Οφέλη, χρηματοδότηση και επόμενα βήματα

ΚΕΔΕ: «Κόκκινη γραμμή» η μεταφορά των ΥΔΟΜ στο Κτηματολόγιο

Ομόφωνη απόφαση αντίθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο – Σαφές μήνυμα Κυρίζογλου

Μάντσεστερ Σίτι – Νάπολι: «Κερδίζουν» τα γκολ στο 1.75!

Προγνωστικά για την πρεμιέρα του Champions League με βάση το Μάντσεστερ – Στοίχημα με G/G

ONEX: Επενδυτικό πρόγραμμα 14 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων Σύρου

Νέο πενταετές σχέδιο με άξονες Ασφάλεια – Περιβάλλον – Ανταγωνιστικότητα

Ερώτηση της Κατερίνας Μονογυιού για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Η Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

Νάξος: Το “Methyres – Wine Symposium” επιστρέφει για 3η χρονιά στο Avaton 1739

Οίνος, γεύσεις και πολιτισμός με φόντο το ηλιοβασίλεμα - Πότε; Που;

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)