Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΑπείρανθος: Οι Κουδουνάτοι δεν είναι μία θεατρική παράσταση, είναι μία ζωντανή ιστορία

Απείρανθος: Οι Κουδουνάτοι δεν είναι μία θεατρική παράσταση, είναι μία ζωντανή ιστορία

|

“…. Οι Κουδουνατοι αρχικά δεν είναι θεατρικό νούμερο για να “βγει”, ούτε παράσταση που θα κληθουμε να παρακολουθήσουμε. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, μόνο που εκείνη την μέρα, την “καλή” μας Κυριακή “ντύνονται” την παράδοση μας…”

Μέρος της ανάρτησης που “σήκωσε” πριν από δύο ημέρες η Γαλήνη Μπαρδάνη, κάτοικος τ Απεράθου σχετικά με το έθιμο των Κουδουνάτων. Αφορμή στάθηκε το πρόγραμμα που εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και όπως σημειώνει ” ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ / από τις 12.00…  Κουδουνάτοι: Ζωσμένοι με κουδούνια και κρατώντας διονυσιακούς φαλλούς, οι Κουδουνάτοι προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο, για να υποδεχθούν την εαρινή περίοδο και να διώξουν τα κακά πνεύματα”.

Και η κα Μπαρδάνη μας αναφέρει “Τα έθιμα του είναι ζωντανά κι αν θέλετε να τα ζήσετε από κοντά μην κολλάτε σε λεπτομέρειες, ελάτε από τις 12 και καθίστε μέχρι να νυχτώσει, με υπομονή όλα θα συμβούν”.

Αναλυτικά η ανάρτηση 

Ήθελα κάτι να σας πω για να μην μπερδεύεστε. Οι Κουδουνατοι αρχικά δεν είναι θεατρικό νούμερο για να “βγει”, ούτε παράσταση που θα κληθουμε να παρακολουθήσουμε. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, μόνο που εκείνη την μέρα, την “καλή” μας Κυριακή “ντύνονται” την παράδοση μας. Σηκώνουν το τεράστιο φορτίο της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και το περιφέρουν στο χωριό σαν εικόνισμα. Αυτό από μόνο του είναι πολύ μεγάλο για την δική μας πραγματικότητα. Την Τυρνη Κυριακή λοιπόν στ’ Απεράθου οι κουδουνατοι θα περάσουν από τα μάτια σας, όποτε εκείνοι θέλουν. Δεν είναι τουριστική ατραξιόν και ούτε καρναβάλι. Είναι άνθρωποι με ανάγκες και αδυναμίες, υπάρχει λόγος που η ώρα δεν είναι συγκεκριμένη.

Η Τυρνη Κυριακή στ’ Απεραθου έχει από το πρωί μέχρι το βράδυ κάτι μυστηριακό. Από τις 12 το μεσημέρι και μετά θα ξεκινήσει το ντύσιμο της νύφης και του γαμπρού, οι Κουδουνατοι θα ντυθούν όπου και οταν εκείνοι θέλουν. Τ’ Απεραθου είναι ένα ορεινό χωριό που μπορείς να το “ακούσεις” να σου μιλάει αν το θες. Τα έθιμα του είναι ζωντανά κι αν θέλετε να τα ζήσετε από κοντά μην κολλάτε σε λεπτομέρειες, ελάτε από τις 12 και καθίστε μέχρι να νυχτώσει, με υπομονή όλα θα συμβούν.

Ο καιρός είναι βοηθητικός και δόξα το θεό μπορείτε να κάνετε κι άλλα πράγματα περιμένοντας. Ξέρετε τώρα καφεδάκι, μεζεδάκι, ταβέρνα, γλυκάκι, λίγη μουσική μ’ενα ποτήρι κρασί. Αφεθείτε στο πνεύμα των ημερών. Χαλαρώστε κι αφηστε να σας συμβεί. Οι μικροπρεπειες είναι για τους “μικρούς”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Μάρκος Καφούρος στην Κύθνο για τον Δεκαπενταύγουστο και συναντήσεις με φορείς του νησιού

Θρησκευτικές εκδηλώσεις, επαφές με τη Δημοτική Αρχή και επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές μονάδες – Στο επίκεντρο τα θέματα ακτοπλοΐας, υγείας και πρωτογενούς τομέα.

Μίκης Θεοδωράκης: «Μια Θάλασσα Μουσικής» στην πλατεία Τριπόδων

Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Τριπόδων, στο πλαίσιο του Έτους Μίκη Θεοδωράκη.

Στήριξη στους εκπαιδευτικούς: Ο Δήμος Θήρας αναζητά ξανά στέγη για τους δασκάλους και καθηγητές

Για 3η χρονιά Δήμος, Ένωση Γονέων και ΕΛΜΕ Θήρας ενώνουν δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Σαντορίνη.

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής για το «Πράσινο Σημείο» στη Νάουσα Πάρου

Ο Δήμος Πάρου υπερασπίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το έργο που στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιστοποιήσεις καταλληλότητας για 8 παιδικές χαρές σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Με απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία προχωρά ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε Νάξο, Φιλώτι, Απείρανθο, Κουφονήσι και άλλες κοινότητες.

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.

Η Solana ανακάμπτει δυναμικά! Τελευταία ανάλυση αγοράς και ευκαιρίες εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης

Λόγω της συνολικής ανάκαμψης της αγοράς και της αυξημένης δραστηριότητας στο on-chain οικοσύστημα, η τιμή του SOL αυξήθηκε κατά 12% σε μόλις μία εβδομάδα, πλησιάζοντας σταθερά το ιστορικό υψηλό του

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Μεγάλη τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες Πάρου από την ΕΚΤΕΡ

Πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και glamping σε έκταση 328 στρεμμάτων – Επένδυση 53 εκατ. ευρώ με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο, δράση για καλό σκοπό (αεροδιακομιδές) – δείτε video

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο – 1300 άτομα στηρίζουν τον ιερό σκοπό (δείτε video)

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.