Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςΑπείρανθος - Γεωλογικό Μουσείο: Εργο ζωής του Μανώλη Γλέζου

Απείρανθος – Γεωλογικό Μουσείο: Εργο ζωής του Μανώλη Γλέζου

|

To Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου Νάξου ιδρύθηκε από τον Μανώλη Γλέζο το 1987, που είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Κοινότητας Απεράθου (1986-1990), όπως ονομάστηκε με απόφαση του Κοινοτικού συμβουλίου ύστερα από πρόταση του Γλέζου.

Του Νίκου Λεβογιάννη (φιλόλογος-πρώην Βουλευτής)

Στο Μουσείο με πρόταση του Γλέζου δόθηκε το όνομα του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Βουλευτή, υπουργού και Πρωθυπουργού (1902-1922), κορυφαίου μηχανικού-μεταλλειολόγου στην εποχή του και συγγραφέα πολλών επιστημονικών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βιβλίο «Η γη» (1906).

Η συλλογή που Μουσείου ξεπερνά σήμερα τα 2.500 εκθέματα και  είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν  στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει δείγματα πετρωμάτων, ορυκτών, μεταλλευμάτων, απολιθωμάτων.  Εντυπωσιάζουν τα οστά νάνου ελέφαντα, που έζησε στη Νάξο πριν από 70.000 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων (90%) προέρχεται από την προσωπική  συλλογή του Μανώλη Γλέζου, που τη δώρισε στο μουσείο με την ίδρυσή του. Τα λοιπά εκθέματα προέρχονται από δωρεές ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που έγιναν μετά την ίδρυση του Μουσείου.

Η πρώτη μικρή συλλογή του Γλέζου από πετρώματα και ορυκτά της Μήλου κατασχέθηκε το 1946 από τη Χωροφυλακή της Μήλου, όταν τον συνέλαβαν στο νησί, επειδή προσπάθησε να οργανώσει συνδικαλιστικά τους εργάτες των ορυχείων και έκανε μυστικές επαφές μαζί τους. Η συλλογή αυτή κρίθηκε ως ύποπτο υλικό και κατασχέθηκε.

Η ιστορία του μουσείου συνδέεται με τη «βιβλιοθήκη Νίκου Γλέζου» που ίδρυσε στ’ Απεράθου το 1965 ο Μανώλης Γλέζος στη μνήμη του εκτελεσθέντος από τους Ναζί στις 10/5/1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αδελφού του Νίκου. Μικρό τμήμα της συλλογής από πετρώματα του Γλέζου εκτέθηκε τότε στο χώρο της βιβλιοθήκης και αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση του γεωλογικού μουσείου.

Επί χούντας (1967) η βιβλιοθήκη έκλεισε και στα πλαίσια της «κάθαρσης» της βιβλιοθήκης από κομμουνιστικά βιβλία, εξαφανίστηκε μεγάλος αριθμός βιβλίων και μαζί και εκθέματα της συλλογής των πετρωμάτων, που λεηλατήθηκαν από  τη χούντα.

Όταν το 1986 ο Γλέζος εκλέχτηκε Πρόεδρος της κοινότητας Απεράθου, υλοποίησε το πολιτιστικό του όραμα, που περιελάμβανε εκτός των άλλων και την ίδρυση μουσείων (Γεωλογικό, Λαογραφικό).

Το Μουσείο γεωλογίας στεγάστηκε αρχικά σε δύο αίθουσες του δημοτικού σχολείου και στη συνέχεια, λόγω των αναγκών του σχολείου σε αίθουσες διδασκαλίας, μεταφέρθηκε σε ενοικιασμένη από την κοινότητα αίθουσα δίπλα από την αίθουσα στην οποία στεγαζόταν το Μουσείο φυσικής ιστορίας. Αργότερα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάξου Μ. Μαργαρίτη (2010-2019), λόγω αδυναμίας πληρωμής των ενοικίων από την κοινότητα, το γεωλογικό μουσείο, όπως και το λαογραφικό, μεταφέρθηκαν στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα σε μικρό όμως χώρο, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός εκθεμάτων να παραμένει αποθηκευμένος.

Για την προσφορά του στην επιστήμη της γεωλογίας ο Μανώλης Γλέζος:

Ανακηρύχτηκε Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (1996) και επίτιμο μέλος: 1) της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας για την προσφορά του στο περιβάλλον και στις γεωεπιστήμες (1986), 2) της Ελληνικής Εταιρείας Υδάτινων πόρων (1994), 3) της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης (1995), 4) των γεωλόγων-μεταλλειολόγων της Κύπρου (1996), 5) του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (2002).

Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, στις 14/3/2019 τίμησε τον Μανώλη Γλέζο για την προσφορά του στην ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της γεωλογίας, καθώς και για την αδιάλειπτη δράση του σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

***

Μουσεία Απεράθου

Αρχαιολογικό μουσείο: Στεγάζεται σε κτίριο στον κεντρικό πεζόδρομο του χωριού. Δημιουργήθηκε από την αρχαιολογική συλλογή που συγκέντρωσε ο Μιχάλης Μπαρδάνης. Φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή όπως κεραμικά, κυκλαδικά ειδώλια, αμφορείς, πιθάρια, πυξίδες, λίγα γλυπτά, εργαλεία κ.α.

Λαογραφικό μουσείο: Πρωτολειτούργησε το 1966, διαλύθηκε στη διάρκεια της Επταετίας και ξαναλειτούργησε μετά το 1987 με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου και δόθηκε σε αυτό το όνομα του Γιάννη Κατινά, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που σκοτώθηκε στα γεγονότα του Δεκέμβρη 1944 στην Αθήνα. Τα εκθέματα είναι δωρεές κατοίκων του χωριού (έπιπλα, εργαλεία, οικιακά σκεύη, υφαντά, αργαλειό, φορεσιές κ.λπ.). Αρχικά στεγάστηκε σε ιδιωτικό χώρο στην Πλάτσα και σήμερα βρίσκεται σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.

 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Δημιουργήθηκε από τους Απεραθίτες Μανώλη Πολυκρέτη και Μανώλη Μπαρδάνη (του Βυζανάρη). Περιλαμβάνει σκελετούς από ζωνοδέλφινο και ρινοδέλφινο, οστά και κρανίο φυσητήρα, κοχύλια, ψάρια και ερπετά, φωτογραφίες και πληροφορίες σχετικά με τo θαλάσσιο κόσμο.

Γεωλογικό Μουσείο: Η πρώτη συλλογή εκτέθηκε το 1966 στο χώρο της βιβλιοθήκης Νίκου Γλέζου από τον Μανώλη Γλέζο. Το 1967 ο χώρος έκλεισε από τη χούντα και λειτούργησε ξανά δέκα χρόνια αργότερα. Στο μουσείο εκτίθενται 2.500 δείγματα ορυκτών πετρωμάτων, μεταλλευμάτων και παλαιοντολογικών ευρημάτων από τη Νάξο, άλλα νησιά και διάφορα μέρη του κόσμου. Σε ειδική αίθουσα υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία των μεταλλείων σμύριδας στη Νάξο. Υπάρχει πλούσια συλλογή μαρμάρων από όλη την Ελλάδα και ειδικότερα από την περιοχή της Απεράθου και βιβλιοθήκη με γεωλογικά βιβλία και χάρτες.

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών. Στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του και περιέχει έργα γλυπτών, ζωγράφων, αγγειοπλαστών από την Απείρανθο και καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κυκλάδες – Μανώλης Γλέζος: «Στην εξορία πήρα το “δίπλωμα” γεωλογίας» (archive.org)

http://www.geology.upatras.gr/attachments/article/1273/ManolisGlezos_o_Geologos.pdf

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη