Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΑπείρανθος - Γεωλογικό Μουσείο: Εργο ζωής του Μανώλη Γλέζου

Απείρανθος – Γεωλογικό Μουσείο: Εργο ζωής του Μανώλη Γλέζου

|

To Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου Νάξου ιδρύθηκε από τον Μανώλη Γλέζο το 1987, που είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Κοινότητας Απεράθου (1986-1990), όπως ονομάστηκε με απόφαση του Κοινοτικού συμβουλίου ύστερα από πρόταση του Γλέζου.

Του Νίκου Λεβογιάννη (φιλόλογος-πρώην Βουλευτής)

Στο Μουσείο με πρόταση του Γλέζου δόθηκε το όνομα του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Βουλευτή, υπουργού και Πρωθυπουργού (1902-1922), κορυφαίου μηχανικού-μεταλλειολόγου στην εποχή του και συγγραφέα πολλών επιστημονικών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βιβλίο «Η γη» (1906).

Η συλλογή που Μουσείου ξεπερνά σήμερα τα 2.500 εκθέματα και  είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν  στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει δείγματα πετρωμάτων, ορυκτών, μεταλλευμάτων, απολιθωμάτων.  Εντυπωσιάζουν τα οστά νάνου ελέφαντα, που έζησε στη Νάξο πριν από 70.000 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων (90%) προέρχεται από την προσωπική  συλλογή του Μανώλη Γλέζου, που τη δώρισε στο μουσείο με την ίδρυσή του. Τα λοιπά εκθέματα προέρχονται από δωρεές ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που έγιναν μετά την ίδρυση του Μουσείου.

Η πρώτη μικρή συλλογή του Γλέζου από πετρώματα και ορυκτά της Μήλου κατασχέθηκε το 1946 από τη Χωροφυλακή της Μήλου, όταν τον συνέλαβαν στο νησί, επειδή προσπάθησε να οργανώσει συνδικαλιστικά τους εργάτες των ορυχείων και έκανε μυστικές επαφές μαζί τους. Η συλλογή αυτή κρίθηκε ως ύποπτο υλικό και κατασχέθηκε.

Η ιστορία του μουσείου συνδέεται με τη «βιβλιοθήκη Νίκου Γλέζου» που ίδρυσε στ’ Απεράθου το 1965 ο Μανώλης Γλέζος στη μνήμη του εκτελεσθέντος από τους Ναζί στις 10/5/1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αδελφού του Νίκου. Μικρό τμήμα της συλλογής από πετρώματα του Γλέζου εκτέθηκε τότε στο χώρο της βιβλιοθήκης και αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση του γεωλογικού μουσείου.

Επί χούντας (1967) η βιβλιοθήκη έκλεισε και στα πλαίσια της «κάθαρσης» της βιβλιοθήκης από κομμουνιστικά βιβλία, εξαφανίστηκε μεγάλος αριθμός βιβλίων και μαζί και εκθέματα της συλλογής των πετρωμάτων, που λεηλατήθηκαν από  τη χούντα.

Όταν το 1986 ο Γλέζος εκλέχτηκε Πρόεδρος της κοινότητας Απεράθου, υλοποίησε το πολιτιστικό του όραμα, που περιελάμβανε εκτός των άλλων και την ίδρυση μουσείων (Γεωλογικό, Λαογραφικό).

Το Μουσείο γεωλογίας στεγάστηκε αρχικά σε δύο αίθουσες του δημοτικού σχολείου και στη συνέχεια, λόγω των αναγκών του σχολείου σε αίθουσες διδασκαλίας, μεταφέρθηκε σε ενοικιασμένη από την κοινότητα αίθουσα δίπλα από την αίθουσα στην οποία στεγαζόταν το Μουσείο φυσικής ιστορίας. Αργότερα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάξου Μ. Μαργαρίτη (2010-2019), λόγω αδυναμίας πληρωμής των ενοικίων από την κοινότητα, το γεωλογικό μουσείο, όπως και το λαογραφικό, μεταφέρθηκαν στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα σε μικρό όμως χώρο, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός εκθεμάτων να παραμένει αποθηκευμένος.

Για την προσφορά του στην επιστήμη της γεωλογίας ο Μανώλης Γλέζος:

Ανακηρύχτηκε Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (1996) και επίτιμο μέλος: 1) της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας για την προσφορά του στο περιβάλλον και στις γεωεπιστήμες (1986), 2) της Ελληνικής Εταιρείας Υδάτινων πόρων (1994), 3) της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης (1995), 4) των γεωλόγων-μεταλλειολόγων της Κύπρου (1996), 5) του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (2002).

Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, στις 14/3/2019 τίμησε τον Μανώλη Γλέζο για την προσφορά του στην ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της γεωλογίας, καθώς και για την αδιάλειπτη δράση του σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

***

Μουσεία Απεράθου

Αρχαιολογικό μουσείο: Στεγάζεται σε κτίριο στον κεντρικό πεζόδρομο του χωριού. Δημιουργήθηκε από την αρχαιολογική συλλογή που συγκέντρωσε ο Μιχάλης Μπαρδάνης. Φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή όπως κεραμικά, κυκλαδικά ειδώλια, αμφορείς, πιθάρια, πυξίδες, λίγα γλυπτά, εργαλεία κ.α.

Λαογραφικό μουσείο: Πρωτολειτούργησε το 1966, διαλύθηκε στη διάρκεια της Επταετίας και ξαναλειτούργησε μετά το 1987 με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου και δόθηκε σε αυτό το όνομα του Γιάννη Κατινά, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που σκοτώθηκε στα γεγονότα του Δεκέμβρη 1944 στην Αθήνα. Τα εκθέματα είναι δωρεές κατοίκων του χωριού (έπιπλα, εργαλεία, οικιακά σκεύη, υφαντά, αργαλειό, φορεσιές κ.λπ.). Αρχικά στεγάστηκε σε ιδιωτικό χώρο στην Πλάτσα και σήμερα βρίσκεται σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.

 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Δημιουργήθηκε από τους Απεραθίτες Μανώλη Πολυκρέτη και Μανώλη Μπαρδάνη (του Βυζανάρη). Περιλαμβάνει σκελετούς από ζωνοδέλφινο και ρινοδέλφινο, οστά και κρανίο φυσητήρα, κοχύλια, ψάρια και ερπετά, φωτογραφίες και πληροφορίες σχετικά με τo θαλάσσιο κόσμο.

Γεωλογικό Μουσείο: Η πρώτη συλλογή εκτέθηκε το 1966 στο χώρο της βιβλιοθήκης Νίκου Γλέζου από τον Μανώλη Γλέζο. Το 1967 ο χώρος έκλεισε από τη χούντα και λειτούργησε ξανά δέκα χρόνια αργότερα. Στο μουσείο εκτίθενται 2.500 δείγματα ορυκτών πετρωμάτων, μεταλλευμάτων και παλαιοντολογικών ευρημάτων από τη Νάξο, άλλα νησιά και διάφορα μέρη του κόσμου. Σε ειδική αίθουσα υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία των μεταλλείων σμύριδας στη Νάξο. Υπάρχει πλούσια συλλογή μαρμάρων από όλη την Ελλάδα και ειδικότερα από την περιοχή της Απεράθου και βιβλιοθήκη με γεωλογικά βιβλία και χάρτες.

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών. Στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του και περιέχει έργα γλυπτών, ζωγράφων, αγγειοπλαστών από την Απείρανθο και καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κυκλάδες – Μανώλης Γλέζος: «Στην εξορία πήρα το “δίπλωμα” γεωλογίας» (archive.org)

https://www.geology.upatras.gr/attachments/article/1273/ManolisGlezos_o_Geologos.pdf

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Σαντορίνη – 9 Ιουλίου 1956: Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι που σημάδεψαν το Αιγαίο

69 χρόνια από τον σεισμό μεγέθους έως 7,8 Ρίχτερ στην Αμοργό – 54 νεκροί, 100 τραυματίες και κύματα άνω των 20 μέτρων στη Σαντορίνη - Η ανάρτηση της κας Νομικού

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Χρυσές βολές και ταχύτητα πανελλήνιας εμβέλειας για τους αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Τρίπολη και Θήβα από τους νέους του Πανναξιακού – Προκρίσεις, ρεκόρ και πρώτες θέσεις για τους αθλητές του συλλόγου

Ανάφη – Μ. Καφούρος: «Η παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά είναι αναγκαία»

Σε μια ιστορική ημέρα για την Ανάφη, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος παρευρέθηκε στον Αγιασμό του νέου Λιμενικού Φυλακίου, αναδεικνύοντας τη σημασία ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Συνάντηση Φ. Φόρτωμα με τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε την ανάγκη για άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά, ενόψει της τουριστικής αιχμής – «Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Τένις: Ένα άθλημα που δεν μένει ποτέ στατικό

Δεν αρκεί να είσαι γρήγορος ή δυνατός. Το τένις απαιτεί ισορροπία. Και αυτή η ισορροπία κρύβεται σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά