Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑνδρέας Πράσινος: Πρέπει να υπάρχει ΑΜΕΣΑ επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης

Ανδρέας Πράσινος: Πρέπει να υπάρχει ΑΜΕΣΑ επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης

|

Άλλη μια φωτιά στα ορεινά της Νάξου μας.

Δεν πρόλαβα να αναρτήσω ακόμα τον κίνδυνο από πυρκαγιές και πλημμύρες το αμέσως επόμενο διάστημα και η φωτιά ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους μου.

Αρθρο του Ανδρέα Πράσινου (*)

Προχθές δημοσίευα «Το προσωπικό, οι εγκαταστάσεις που ανέφερα, τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και η φήμη του Επαρχείου μας πρέπει να προστατευτεί για το καλό όλων. Άμεση τοπική εφαρμογή μικρής κλίμακας του Νόμου 4662/2020: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, …. αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας…».

Και για μην ισχυριστούν κάποιοι ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα, ας δουν το άρθρο 7 για το δυναμικό και μέσα Πολιτικής Προστασία Δυναμικό και μέσα Εθνικού Μηχανισμού.
1. Για την εκπλήρωση των σκοπών του Εθνικού Μηχανισμού οι φορείς και οι οργανισμοί περιφερειακού και κεντρικού επιπέδου διοίκησης, τα Υπουργεία, οι Υπηρεσίες, οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το Ε.Κ.Α.Β., οι εθελοντικές ομάδες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις του Μητρώου Πολιτικής Προστασίας, οι πολίτες και κάθε άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας δύναται να συνεισφέρουν σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα.
Τέλος άρθρα 58 έως και 70 για την σοβαρότητα των Εθελοντικών οργανώσεων.

Πρέπει να υπάρχει ΑΜΕΣΑ επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης:
Νήσος Νάξος: Σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για δασικές πυρκαγιές – Πλημμυρικά φαινόμενα – Χιονοπτώσεις, Σεισμικών φαινομένων, θαλάσσιο Τσουνάμι.

Νήσος Αμοργός: Επιχειρησιακό σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για Σεισμικά φαινόμενα (λόγω ιστορικού σεισμών), θαλάσσιο Τσουναμι, δασικές πυρκαγιές – Πλημμυρικά φαινόμενα – Χιονοπτώσεις.

Νήσος Κουφονήσια: Επιχειρησιακό σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για Σεισμικά φαινόμενα (ιστορικό σεισμών Αμοργού) θαλάσσιο Τσουνάμι, Πλημμυρικά φαινόμενα, βλάβες βιολογικού – Χαμηλή πτώση τάσης.

Νήσος Σχοινούσα: Επιχειρησιακό σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για Σεισμικά φαινόμενα (ιστορικό σεισμών Αμοργού) θαλάσσιο Τσουνάμι, Πλημμυρικά φαινόμενα, Χαμηλή πτώση τάσης.

Νήσος Ηράκλεια: Επιχειρησιακό σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για Σεισμικά φαινόμενα (ιστορικό σεισμών Αμοργού) θαλάσσιο Τσουνάμι, Πλημμυρικά φαινόμενα, Χαμηλή πτώση τάσης.

Νήσος Δονούσα: Επιχειρησιακό σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για Σεισμικά φαινόμενα (ιστορικό σεισμών Αμοργού) θαλάσσιο Τσουνάμι, Πλημμυρικά φαινόμενα, Χαμηλή πτώση τάσης.

Τις συγκεκριμένες δράσεις Πολιτικής Προστασίας ήταν για πολλά χρόνια από τις κύριες επαγγελματικές και επιστημονικές ενασχολήσεις μου με διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο μας. Δημιουργήσαμε πολλές ομάδες πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα, συμμετείχα σε νομοθετικές παρασκευαστικές εργασίες, σε άπειρες επιχειρησιακές δράσεις, όπως πυρκαγιές, αποχιονισμούς, πλημμύρες, καύσωνες, αντιμετώπιση κορωνοϊού κλπ.

Οι γνώσεις, η εμπειρία, η διάθεση από εμάς υπάρχει. Μπορούμε να βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε διαπαραταξιακή ομάδα. Διότι οι φυσικές καταστροφές μπορούν να έρθουν οποτεδήποτε πλέον, οι πυρκαγιές μπορεί να ξεκινήσουν όταν δεν το περιμένεις, και οι πλημύρες είναι μπροστά μας. Και οι καταστροφές δεν έχουν χρώμα. Απλά θέλουν πολύ καλή προετοιμασία αντιμετώπισης, γνώσεις και εμπειρία στο πεδίο όπου εμείς διαθέτουμε άπειρη στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

(*) Ο Ανδρέας Πράσινος (επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου, εκπροσωπώντας τους “Πράσινους” στον συνδυασμό “Νέα Εποχή για το Ν. Αιγαίο”) ταξιδεύει από τα Κουφονήσια προς άλλα νησιά, με το καΐκι του, ενημερώνοντας και συζητώντας με τους νησιώτες και νησιώτισσες


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.