Άλλη μια φωτιά στα ορεινά της Νάξου μας.
Δεν πρόλαβα να αναρτήσω ακόμα τον κίνδυνο από πυρκαγιές και πλημμύρες το αμέσως επόμενο διάστημα και η φωτιά ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους μου.
Αρθρο του Ανδρέα Πράσινου (*)
Προχθές δημοσίευα «Το προσωπικό, οι εγκαταστάσεις που ανέφερα, τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και η φήμη του Επαρχείου μας πρέπει να προστατευτεί για το καλό όλων. Άμεση τοπική εφαρμογή μικρής κλίμακας του Νόμου 4662/2020: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, …. αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας…».
Και για μην ισχυριστούν κάποιοι ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα, ας δουν το άρθρο 7 για το δυναμικό και μέσα Πολιτικής Προστασία Δυναμικό και μέσα Εθνικού Μηχανισμού.
1. Για την εκπλήρωση των σκοπών του Εθνικού Μηχανισμού οι φορείς και οι οργανισμοί περιφερειακού και κεντρικού επιπέδου διοίκησης, τα Υπουργεία, οι Υπηρεσίες, οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το Ε.Κ.Α.Β., οι εθελοντικές ομάδες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις του Μητρώου Πολιτικής Προστασίας, οι πολίτες και κάθε άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας δύναται να συνεισφέρουν σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα.
Τέλος άρθρα 58 έως και 70 για την σοβαρότητα των Εθελοντικών οργανώσεων.
Πρέπει να υπάρχει ΑΜΕΣΑ επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης:
Νήσος Νάξος: Σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για δασικές πυρκαγιές – Πλημμυρικά φαινόμενα – Χιονοπτώσεις, Σεισμικών φαινομένων, θαλάσσιο Τσουνάμι.
Νήσος Αμοργός: Επιχειρησιακό σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για Σεισμικά φαινόμενα (λόγω ιστορικού σεισμών), θαλάσσιο Τσουναμι, δασικές πυρκαγιές – Πλημμυρικά φαινόμενα – Χιονοπτώσεις.
Νήσος Κουφονήσια: Επιχειρησιακό σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για Σεισμικά φαινόμενα (ιστορικό σεισμών Αμοργού) θαλάσσιο Τσουνάμι, Πλημμυρικά φαινόμενα, βλάβες βιολογικού – Χαμηλή πτώση τάσης.
Νήσος Σχοινούσα: Επιχειρησιακό σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για Σεισμικά φαινόμενα (ιστορικό σεισμών Αμοργού) θαλάσσιο Τσουνάμι, Πλημμυρικά φαινόμενα, Χαμηλή πτώση τάσης.
Νήσος Ηράκλεια: Επιχειρησιακό σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για Σεισμικά φαινόμενα (ιστορικό σεισμών Αμοργού) θαλάσσιο Τσουνάμι, Πλημμυρικά φαινόμενα, Χαμηλή πτώση τάσης.
Νήσος Δονούσα: Επιχειρησιακό σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα για Σεισμικά φαινόμενα (ιστορικό σεισμών Αμοργού) θαλάσσιο Τσουνάμι, Πλημμυρικά φαινόμενα, Χαμηλή πτώση τάσης.
Τις συγκεκριμένες δράσεις Πολιτικής Προστασίας ήταν για πολλά χρόνια από τις κύριες επαγγελματικές και επιστημονικές ενασχολήσεις μου με διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο μας. Δημιουργήσαμε πολλές ομάδες πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα, συμμετείχα σε νομοθετικές παρασκευαστικές εργασίες, σε άπειρες επιχειρησιακές δράσεις, όπως πυρκαγιές, αποχιονισμούς, πλημμύρες, καύσωνες, αντιμετώπιση κορωνοϊού κλπ.
Οι γνώσεις, η εμπειρία, η διάθεση από εμάς υπάρχει. Μπορούμε να βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε διαπαραταξιακή ομάδα. Διότι οι φυσικές καταστροφές μπορούν να έρθουν οποτεδήποτε πλέον, οι πυρκαγιές μπορεί να ξεκινήσουν όταν δεν το περιμένεις, και οι πλημύρες είναι μπροστά μας. Και οι καταστροφές δεν έχουν χρώμα. Απλά θέλουν πολύ καλή προετοιμασία αντιμετώπισης, γνώσεις και εμπειρία στο πεδίο όπου εμείς διαθέτουμε άπειρη στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
(*) Ο Ανδρέας Πράσινος (επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου, εκπροσωπώντας τους “Πράσινους” στον συνδυασμό “Νέα Εποχή για το Ν. Αιγαίο”) ταξιδεύει από τα Κουφονήσια προς άλλα νησιά, με το καΐκι του, ενημερώνοντας και συζητώντας με τους νησιώτες και νησιώτισσες