Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΑλ. Φρατζέσκος: "Η καρδιά της Νάξου απειλείται, κανείς δεν πρέπει να μείνει...

Αλ. Φρατζέσκος: “Η καρδιά της Νάξου απειλείται, κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος”

|

«Η Νάξος μας κινδυνεύει. Η ταυτότητα του νησιού, το τοπίο, η κληρονομιά και το μέλλον των παιδιών μας απειλούνται από την αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών πάρκων», τονίζει με έντονη ανησυχία ο Αλέξανδρος Φρατζέσκος (ενεργός πολίτης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Προστασία Αγριας Ζωής Νάξου”) σε δημόσια ανάρτησή του.

Χωρίς υπερβολές, αλλά με σαφήνεια και τεκμηρίωση, απευθύνει κάλεσμα εγρήγορσης προς όλους τους πολίτες της Νάξου, κάνοντας λόγο για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας και δράσης απέναντι σε ένα έργο που χαρακτηρίζει “καταστροφικό”.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του Αλέξανδρου Φρατζέσκου  με τίτλο: “Η καρδιά της Νάξου απειλείται! Η ταυτότητα μας απειλείται!

” Ένα έργο που είναι ευθέως και χωρίς καμιά υπερβολή καταστροφικό για τα μοναδικά στον κόσμο Κυκλαδονησια, δρομολογείται σταδιακά συμπεριλαμβανομένων της Νάξου, της Δονούσας, της Πάρου, της Άνδρου, της Μύκονου, της Σύρου και της Σαντορίνης. Το έργο αυτό βασίζεται στην αναθεωρημένη Α.Ε.Π.Ο. (Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του 2023 που αφορά ένα δίκτυο αιολικών πάρκων στις Κυκλαδες και που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις πάνω από μια δεκαετία.

Στη Νάξο δρομολογούνται αιολικά πάρκα (βλέπε φωτό) 46 ανεμογεννητριών, ύψους 100 μέτρων και ενδεχομένως και μεγαλύτερων, ενώ στη Δονούσα ένα παραθαλάσσιο πάρκο 57 ανεμογεννητριών ύψους 280 μέτρων έκαστη!

Για την ακύρωση αυτής της Α.Ε.Π.Ο., προσέφυγαν το 2023 δικαστικά όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι των επηρεαζόμενων νησιών, εκτός από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Αυτή η κρίσιμη διαφοροποίηση του Δήμου μας, δημιουργεί έναν άμεσο κίνδυνο για τη Νάξο (και τη Δονούσα) καθιστώντας την το πλέον πιθανό νησί έναρξης της υλοποίησης ενός έργου με βέβαιες, καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, εφόσον δεν υπάρξει άμεση και αποφασιστική αντίδραση.

Διακυβεύεται το ίδιο το «πρόσωπο της Νάξου»:

# το μοναδικό φυσικό της ανάγλυφο, τα επιβλητικά μας βουνά που αποτελούν την ταυτότητά της από την αρχαιότητα, την ψυχή της εδώ και χιλιάδες χρόνια ιστορίας και παράδοσης.

Απειλούνται με μη αναστρέψιμη αλλοίωση και ερημοποίηση με συνέπεια την πλήρη υποβάθμιση:

– του φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδα, πανίδα, άγρια ζωή, υδροφόρος ορίζοντας),

– του τοπίου,

– της κτηνοτροφίας μας,

– του τουρισμού που βασίζεται στην εμπειρία και την αυθεντικότητα του τόπου μας,

– της ποιότητας ζωής μας.

Ταυτόχρονα καμία ανταποδοτικότητα για την τοπική μας κοινωνία η οποία θα θυσιάσει όλα αυτά για τα κέρδη μιας ιδιωτικής εταιρείας που θα εμπορεύεται την υπέρ-πλεονάζουσα παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και η οποία όταν αποφασίσει ότι τα αιολικά πάρκα δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία της, θα τα αφήσει να σαπίσουν πάνω στα βουνά μας χωρίς καμία υποχρέωση αποκατάστασης τους.

Επισημαίνεται πως ο κύκλος ζωής ενός αιολικού πάρκου είναι 25 χρόνια ή και λιγότερο, είτε λόγω φυσικών φθορών, είτε λόγω αναποτελεσματικής και μη συμφέρουσας παραγωγής ενέργειας.

Η καρδιά της Νάξου απειλείται, για αυτό η άμεση και μαζική συσπείρωση ολόκληρης της κοινωνίας καθίσταται όχι απλώς επιβεβλημένη, αλλά ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ.

Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος ή ανενημέρωτος για την έκταση της απειλής και την μετατροπή των Κυκλάδων και της Νάξου μας από νησιά με το μοναδικό στον κόσμο Κυκλαδίτικο τοπίο, σε μπαταρίες και σύγχρονες αποικίες ενέργειας!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να πράξει τα δέοντα για την προστασία των νησιών και μαζί να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας. Πολίτες, φορείς, σύλλογοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι σε ένα μέτωπο προστασίας για τη Νάξο μας!

Μόνο ενωμένοι, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι μπορούμε να σταθούμε ασπίδα απέναντι στην καταστροφή, να υπερασπιστούμε τα βουνά, τη φύση και το ανάγλυφο της Νάξου, την ιστορία της, την ταυτότητά της και το μέλλον των παιδιών μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Ιωάννα Συνοδινού: “Με την καρδιά στην Αμοργό, όταν το τρέξιμο γίνεται γιορτή ψυχής” (video)

Στο Amorgos Trail Challenge 2025, δεν μετρά μόνο ο τερματισμός, αλλά κάθε βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, στην κοινότητα, και στον εαυτό μας.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα