«Η Νάξος μας κινδυνεύει. Η ταυτότητα του νησιού, το τοπίο, η κληρονομιά και το μέλλον των παιδιών μας απειλούνται από την αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών πάρκων», τονίζει με έντονη ανησυχία ο Αλέξανδρος Φρατζέσκος (ενεργός πολίτης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Προστασία Αγριας Ζωής Νάξου”) σε δημόσια ανάρτησή του.
Χωρίς υπερβολές, αλλά με σαφήνεια και τεκμηρίωση, απευθύνει κάλεσμα εγρήγορσης προς όλους τους πολίτες της Νάξου, κάνοντας λόγο για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας και δράσης απέναντι σε ένα έργο που χαρακτηρίζει “καταστροφικό”.
Αναλυτικά η τοποθέτησή του Αλέξανδρου Φρατζέσκου με τίτλο: “Η καρδιά της Νάξου απειλείται! Η ταυτότητα μας απειλείται!
” Ένα έργο που είναι ευθέως και χωρίς καμιά υπερβολή καταστροφικό για τα μοναδικά στον κόσμο Κυκλαδονησια, δρομολογείται σταδιακά συμπεριλαμβανομένων της Νάξου, της Δονούσας, της Πάρου, της Άνδρου, της Μύκονου, της Σύρου και της Σαντορίνης. Το έργο αυτό βασίζεται στην αναθεωρημένη Α.Ε.Π.Ο. (Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του 2023 που αφορά ένα δίκτυο αιολικών πάρκων στις Κυκλαδες και που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις πάνω από μια δεκαετία.
Στη Νάξο δρομολογούνται αιολικά πάρκα (βλέπε φωτό) 46 ανεμογεννητριών, ύψους 100 μέτρων και ενδεχομένως και μεγαλύτερων, ενώ στη Δονούσα ένα παραθαλάσσιο πάρκο 57 ανεμογεννητριών ύψους 280 μέτρων έκαστη!
Για την ακύρωση αυτής της Α.Ε.Π.Ο., προσέφυγαν το 2023 δικαστικά όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι των επηρεαζόμενων νησιών, εκτός από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Αυτή η κρίσιμη διαφοροποίηση του Δήμου μας, δημιουργεί έναν άμεσο κίνδυνο για τη Νάξο (και τη Δονούσα) καθιστώντας την το πλέον πιθανό νησί έναρξης της υλοποίησης ενός έργου με βέβαιες, καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, εφόσον δεν υπάρξει άμεση και αποφασιστική αντίδραση.
Διακυβεύεται το ίδιο το «πρόσωπο της Νάξου»:
# το μοναδικό φυσικό της ανάγλυφο, τα επιβλητικά μας βουνά που αποτελούν την ταυτότητά της από την αρχαιότητα, την ψυχή της εδώ και χιλιάδες χρόνια ιστορίας και παράδοσης.
Απειλούνται με μη αναστρέψιμη αλλοίωση και ερημοποίηση με συνέπεια την πλήρη υποβάθμιση:
– του φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδα, πανίδα, άγρια ζωή, υδροφόρος ορίζοντας),
– του τοπίου,
– της κτηνοτροφίας μας,
– του τουρισμού που βασίζεται στην εμπειρία και την αυθεντικότητα του τόπου μας,
– της ποιότητας ζωής μας.
Ταυτόχρονα καμία ανταποδοτικότητα για την τοπική μας κοινωνία η οποία θα θυσιάσει όλα αυτά για τα κέρδη μιας ιδιωτικής εταιρείας που θα εμπορεύεται την υπέρ-πλεονάζουσα παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και η οποία όταν αποφασίσει ότι τα αιολικά πάρκα δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία της, θα τα αφήσει να σαπίσουν πάνω στα βουνά μας χωρίς καμία υποχρέωση αποκατάστασης τους.
Επισημαίνεται πως ο κύκλος ζωής ενός αιολικού πάρκου είναι 25 χρόνια ή και λιγότερο, είτε λόγω φυσικών φθορών, είτε λόγω αναποτελεσματικής και μη συμφέρουσας παραγωγής ενέργειας.
Η καρδιά της Νάξου απειλείται, για αυτό η άμεση και μαζική συσπείρωση ολόκληρης της κοινωνίας καθίσταται όχι απλώς επιβεβλημένη, αλλά ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ.
Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος ή ανενημέρωτος για την έκταση της απειλής και την μετατροπή των Κυκλάδων και της Νάξου μας από νησιά με το μοναδικό στον κόσμο Κυκλαδίτικο τοπίο, σε μπαταρίες και σύγχρονες αποικίες ενέργειας!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να πράξει τα δέοντα για την προστασία των νησιών και μαζί να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας. Πολίτες, φορείς, σύλλογοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι σε ένα μέτωπο προστασίας για τη Νάξο μας!
Μόνο ενωμένοι, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι μπορούμε να σταθούμε ασπίδα απέναντι στην καταστροφή, να υπερασπιστούμε τα βουνά, τη φύση και το ανάγλυφο της Νάξου, την ιστορία της, την ταυτότητά της και το μέλλον των παιδιών μας.