Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΑλ. Αρβανιτάς: "Ισραήλ vs Ιράν: Ο ακήρυχτος πόλεμος και η «μονοδιάστατη» αλήθεια"

Αλ. Αρβανιτάς: “Ισραήλ vs Ιράν: Ο ακήρυχτος πόλεμος και η «μονοδιάστατη» αλήθεια”

|

Εδώ και περίπου δέκα μέρες, ο πλανήτης βιώνει έναν ακήρυχτο πόλεμο: αυτόν ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Επειδή ακούμε και διαβάζουμε πολλά και αντιφατικά πράγματα, ας επιχειρήσουμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση με γνώμονα κυρίως την κοινή λογική:

– Το Ισραήλ δικαιούται να έχει στο οπλοστάσιό του πυρηνικές κεφαλές. Όλοι οι σοβαροί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι τα διαθέτει για… ειρηνικούς σκοπούς και δεν υπάρχει περίπτωση να τα χρησιμοποιήσει! Άλλωστε, έχει δώσει, χρόνια τώρα, τις εξετάσεις του, καθότι το κράτος αυτό εμφορείται και διαπαιδαγωγεί τις νέες γενιές των πολιτών του από ουμανιστικές αρχές. Το Ιράν από την άλλη απαγορεύεται διά ροπάλου να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Ξέρετε, φαντάζομαι, τους κινδύνους, έτσι;

– Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να επιτεθεί πρώτο. Το κάνει για να προστατεύσει τους πολίτες του και τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Κυρίως αυτές. Το Ιράν εννοείται ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Αν τολμήσει να προβεί πρώτο σε επιθετικές ενέργειες, με τη στάση του και μόνο αποδεικνύει πόσο επικίνδυνο γίνεται για την ανθρωπότητα.

– Το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην άμυνα. Αν κάποιος το χτυπήσει, εννοείται ότι επιβάλλεται να του κόψει το χέρι από τη ρίζα! Το Ιράν από την άλλη δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα. Αν δεχτεί επίθεση, να κάτσει στα αβγά του και να προσέχει τη διεθνή συμπεριφορά του.

– Όσοι συσχετίζουν τον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν με αυτόν ανάμεσα σε Ρωσία-Ουκρανία, μάλλον έχουν χάσει τον μπούσουλα. Τι σχέση, βρε αθεόφοβοι, έχουν αυτά τα δύο. Ε; Τι σχέση; Ήρεμα ρωτάω, προτού αρχίσω να εκνευρίζομαι.

– Το Ισραήλ μπορεί να έχει εις βάρος του τα περισσότερα καταδικαστικά ψηφίσματα από τον ΟΗΕ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κράτος, ωστόσο, βρίσκεται, χρόνια τώρα, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Το Ιράν μπορεί να μην έχει τέτοια αλισβερίσια με τον ΟΗΕ, αλλά δυστυχώς ανήκει στον «άξονα του κακού».

– Ο ηγέτης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μπορεί να κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, όμως, αυτά τα δικαστήρια έχουν κύρος μόνο όταν καταδικάζουν τον Μιλόσεβιτς και τους ομοίους του. Όχι όλους. Όσο για το Ιράν, όταν λήξει με το καλό η σύγκρουση αυτή, τότε να δούμε τι θα λέει ο ΟΗΕ και η Χάγη. Λίγη υπομονή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

– Το Ισραήλ ως γνωστόν είναι το πλέον δημοκρατικό καθεστώς του πλανήτη. Εκεί γίνονται αποδεκτές όλες οι αντίθετες φωνές. Στο έδαφός του ζουν… αρμονικά άπαντες. Αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα δεν χρειάζονται μεγάλη ανάλυση. Τα ξένα ΜΜΕ τα φουσκώνουν, γιατί εχθρεύονται το περιούσιο κράτος του Θεού! Όσο για τη ανεξιθρησκία, μιλάμε για υπόδειγμα συμβίωσης διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων. Το Ιράν, από την άλλη, είναι ένα δικτατορικό θρησκευτικό καθεστώς, στο οποίο τα δημοκρατικά δικαιώματα αποτελούν άγνωστη λέξη. Οποιαδήποτε σύγκριση όμως με τη Σαουδική Αραβία δείχνει εμπάθεια και έλλειψη γνώσης. Σε ποιο μπλοκ ανήκει το καθεστώς του Ριάντ, γνωρίζετε; Εκεί παύει η συζήτηση.

– Το Ισραήλ, εκτός από τους πυρηνικούς στόχους, μπορεί, χωρίς συζήτηση, να βομβαρδίζει και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του εχθρού. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία του Ιράν αλλά ουδόλως θα επηρεάσει τη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη, το Ιράν δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Αν παρεμπιπτόντως κλείσει τα στενά του Ορμούζ, ξέρετε πόσο θα επηρεαστούν τα διεθνή χρηματιστήρια, πόσο θα ανέβει η τιμή του πετρελαίου και ποια προβλήματα θα δημιουργηθούν στην παγκόσμια παραγωγή; Πόσο θα τραυματιστούν οι πιο αδύνατες οικονομίες; Για παράδειγμα, πόσο νομίζετε ότι θα φτάσουν οι τιμές των προϊόντων στη χώρα μας; Και τι να σου κάνει και αυτή η έρμη κυβέρνησή μας; Ε; Τι;

– Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος της Τεχεράνης. Αυτό δεν θεωρείται εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά γίνεται για λόγους δημοκρατίας και σταθερότητας στην περιοχή. Το Ιράν από την άλλη απαγορεύεται να έχει άποψη -πολλώ δε μάλλον να επιχειρήσει να την επιβάλει- για τα συμβαίνοντα στη γειτονιά του και στον πλανήτη γενικότερα.

– Το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να εμπλέκεται στον πόλεμο της Συρίας, να βομβαρδίζει περιοχές ενός ανεξάρτητου κράτους, γιατί ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Πράγμα που προφανώς δεν έχει δικαίωμα το Ιράν, παρόλο που τα γεγονότα στα σύνορά του το αγγίζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

– Η κυβέρνησή μας βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δεν έχει σημασία ότι έσπευσε τάχιστα να πάρει θέση υπέρ της Ουκρανίας και του Ισραήλ στις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν. Σημασία δεν έχει ποιος επιτίθεται και ποιος αμύνεται, αλλά τι συμφέρει τους φίλους μας. Και στους φίλους δεν γυρνάς ποτέ την πλάτη, γιατί δεδομένα θα τους χρειαστείς, στις δύσκολες στιγμές, και αυτοί σίγουρα θα είναι εκεί, δίπλα σου.

Νομίζω ότι κατέβαλα σημαντική προσπάθεια ώστε να ξεδιαλύνουμε κάποια πράγματα. Για όσους, όμως, εξακολουθούν να κολλάνε σε ταμπέλες ποιος επιτίθεται και ποιος αμύνεται, ας ανατρέξουν στη ρήση του Ιούλιου Καίσαρα: «Si vis pacem, para bellum». Στα απλά ελληνικά: «Αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο». Τόσο απλά. Αν και πάλι δεν πειστήκατε, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Νισάφι, πια. Νισάφι…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Σερβία πετάει… Μύκονο: Νέες πτήσεις από την Air Serbia στην καρδιά του καλοκαιριού

Με νέα εποχική σύνδεση Βελιγράδι–Μύκονος και συνολικά 42 εβδομαδιαίες πτήσεις προς την Ελλάδα, η Air Serbia διευρύνει την παρουσία της στη δημοφιλή ελληνική αγορά

Νάξος: Μια γιορτή γεμάτη παιδικά χαμόγελα στον 2ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό

Με τραγούδια, παιχνίδι και συγκίνηση αποχαιρέτησαν τη σχολική χρονιά οι λιλιπούτειοι μαθητές, σε μια γιορτή που πλημμύρισε χαρά και θετικά συναισθήματα.

Η Σαντορίνη «τραγουδά» στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή στήνεται στα Φηρά το Σάββατο 21 Ιουνίου, με καντάδες, χορούς και μελωδίες που παντρεύουν την παράδοση με το σήμερα.

Πρόταση Ημέρας: “Ανατολίτικη καυτερή τηγανιά με χοιρινό και μανιτάρια” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Από τα παραδοσιακά μαγειρέματα της γιαγιάς έως τη fusion νοστιμιά της εποχής, η Μαριέττα Γαλάνη μετατρέπει κάθε συνταγή σε ιστορία – και το NaxosPress σε ένα πιάτο γεμάτο Κυκλάδες

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας