Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΆκης Τσελέντης: "Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή...

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

|

Με ανάρτησή του στα social media ο κ. Άκης Τσελέντης, μας ενημερώνει για τις εξελίξεις σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων Μεταξύ άλλων και κοινοποιώντας σχετικούς χάρτες, ο κ. Τσελέντης επισημαίνει ότι με τα μέχρι τώρα τώρα δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα 2 μεγάλα ηφαίστεια της περιοχής Νέα Καμένη και Κολούμπο όμως έχουμε άνοδο μάγματος που προσπαθεί να βρει διαφυγή στην επιφάνεια ώστε να εκτονωθεί η υπερβολική πίεση!

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Τσελέντη

“ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Δεν βλέπω το δέντρο και μου λείπει το δάσος.»
Στην επιστήμη πρέπει να υπάρχει ανοιχτό μυαλό, όχι δογματισμός και παρωπίδες αλλά σφαιρική σκέψη και φαντασία. Ο φανατισμός που βλέπουμε ώρες ώρες σε κάθε κρίση είτε σεισμολογική, είτε μετεωρολογική, είτε ιατρική, (βλ τις αθλιότητες που έγιναν με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς που μας επέβαλαν για τον COVID-19 για να βγάλουν κάποιες εταιρείες δισεκατομμύρια, μια εκ των οποίων μάλιστα είχε το θράσος να βραβεύσει την πολιτική ηγεσία για την δήθεν σοφή διαχείριση της κρίσης), μας οδηγεί μόνο σε επιστημονικό μεσαίωνα.
Θα επιθυμούσα αντί να δέχονται οι κάτοικο αυτή την επικοινωνιακή έκρηξη προβάλλοντας υπό τα φώτα μιας πρωτοφανούς δημοσιότητας τα πολλά μέτρα (και πολύ σωστά τα πήραν) που έλαβε η πολιτεία (σκήλους, χειρουργοί, διασώστες φορητά νοσοκομεία κλπ) να προβάλλει και τις εξόφθαλμες παρανομίες στον οικοδομικό ιστό επιβάλλοντας το νόμο και όχι οι πολιτικοί που επισκέπτονται το νησί να ατενίζουν τη καλδέρα με ρομαντική διάθεση και θαυμασμό με τα επικρεμάμενα επικίνδυνα αυθαίρετα λίγο ποιο δίπλα.
Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε.
Σας παρουσιάζω τη σεισμικότητα που καταγράψαμε στο Γεωδυναμικό τις ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 24 ΩΡΕΣ!
Κατανοώ την αγωνία των επαγγελματιών αλλά δεν επιτρέπεται με αυτή τη φαινομενική ελάττωση της αισθητότητας των σεισμών να παίρνουν το ρόλο του ειδικού επιστήμονα Ξενοδόχοι και Πολιτικοί και να κάνουν ανακοινώσεις του τύπου «περάσαμε τη κρίση και οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται» (να τους φιλοξενούμε σε αυτές τις παράνομες παγίδες θανάτου πάνω στο φρύδι και να τους γδέρνουμε με εξωπραγματικά μισθώματα!)
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.
Σας παραθέτω με λίγα απλά λόγια τι έχουμε καταλάβει έως τώρα ότι συμβαίνει στη περιοχή.
Όπως από τις πρώτες ημέρες σας ανέφερα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση σεισμών και ηφαιστειακής δράσης. Η έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στις τελευταίες 20 ημέρες είναι τεκτονομαγματικής φύσεως, δηλαδή αρχικά μαγματικής αιτίας, στη συνέχεια όμως αποκτά και τεκτονικές ιδιότητες.
Όπως ανεβαίνει το μάγμα αυξάνει την πίεση στα πετρώματα. Η ανοδική αυτή κίνηση προκαλεί θραύση στα πετρώματα δηλ καθαρά ηφαιστειακούς μικροσεισμούς. Παράλληλα προκαλείται και αύξηση των τάσεων στο φλοιό ενεργοποιώντας μικρορήγματα προκαλώντας και καθαρά τεκτονικούς σεισμούς.
Από την κατανομή των υποκέντρων των σεισμών στο χώρο (στο τρισδιάστατο μπλε σχήμα (όπου ο κατακόρυφος άξονας δείχνει το βάθος), παρατηρείται μια διασπορά μια (τυχαιότητα) και όχι συγκέντρωση τους κοντά σε κάποιο ρήγμα. Επίσης ξεκινούν πολύ ρηχά απο τα 4 km μόλις βάθος και φτάνουν τα 20 Km.
Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ενεργοποιηθεί τα 2 μεγάλα ηφαίστεια της περιοχής Νέα Καμένη και Κολούμπο. ΒΑ του Κολούμπο υπάρχει μια δομή με 18 ηφαιστειακούς κώνους.
Το κόκκινο βέλος δείχνει τον κύριο κρατήρα του Κολούμπο και με τον κόκκινο κύκλο την περιοχή που παρατηρούνται οι σεισμικές δονήσεις.
Έχουμε λοιπόν άνοδο μάγματος που προσπαθεί να βρει διαφυγή στην επιφάνεια ώστε να εκτονωθεί η υπερβολική πίεση! Δεν ξέρουμε όμως ακόμα αν θα βγει στον πυθμένα από μια νέα περιοχή κοντά στην Άνυδρο ή από τον ίδιο τον Κολούμπο.
Να μη ξεχνάμε ότι η Γη είναι ένα σώμα όπως το ανθρώπινο και οτιδήποτε συμβαίνει σε γειτονικές περιοχές μπορεί να παίζει το ρόλο του και να επηρεάζει.
Για παράδειγμα η έκρηξη των ηφαιστείων Αίτνα και Στρόμπολι στη γειτονική Σικελια ίσως συμβάλει θετικά στην εκτόνωση της πίεσης στην ευρύτερη περιοχή μας.
ΠΟΛΥ Παρατραβηγμένη σκέψη αλλά ίσως έχει κάποια μικρή λογική! Τα ΜΜΕ να μην το απομονώσουν αυτό για ακροαματικότητες και κλικ που σίγουρα κάποια θα το κάνουν με κίτρινα γράμματα
Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια και όχι εκρηκτική (είτε συμβεί στον Κολούμπο είτε βορειοανατολικά του στην Άνυδρο). Ας ελπίσουμε επίσης ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό του 1956.
Το σενάριο όμως τεκτονικού σεισμού της τάξης των 6R παραμένει και πρέπει να το έχουμε υπ όψη για αρκετό καιρό, ακόμη και αν έχει σταματήσει δραστικά η σεισμικότητα.”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Η επίσκεψη Σπανάκη και η επιχορήγηση ελέω σεισμικής ακολουθίας

Στην Αμοργό ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης – Έκτακτη χρηματοδότηση για κάλυψη έκτακτων αναγκών

Aegean Air: Δωρεάν επιστροφή στη Σαντορίνη, για ποιους ισχύει

Aegean Air: Δωρεάν επιστροφή στη Σαντορίνη σε όσους ταξίδεψαν με την εταιρεία από 1/2/2025 έως 7/2/2025

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

ΑΟ Θήρας: Δωρεάν είσοδος για όλους τους Σαντορινιούς στη μάχη με τον Αρη

Με δωρεάν είσοδο για όλους τους Σαντορινιούς το εξ αναβολής παιχνίδι με τον Άρη στου Ρέντη για τον ΑΟ Θήρας - Που μπορείτε να το δείτε (video)

ΠΟΞ: Υπογράφηκε η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Αύξηση 8% στους εργαζόμενους

Αύξηση 8% στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία - Νέα κλαδική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ

Ν. Σαλτερή: “Ανεπίτρεπτο η Αμοργός να μένει χωρίς ειδικευμένο γιατρό και παιδίατρο”

Μετά την Ηρακλειά και η Αμοργός στην Βουλή για θέματα υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας - Τι αναφέρει η κα Σαλτερή που βοήθησε στην ανάδειξη του προβλήματος

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Τσικνοπέμπτη με σούβλες από νωρίς και ζωντανή μουσική το βράδυ

Τσικνοπέμπτη και όλοι οι δρόμοι οδηγούν "Στο Λαδόχαρτο" στη πόλη της Νάξου - Γιατί είναι η ιδανική επιλογή; Το βράδυ ζωντανή μουσική με τους Χλέκο - Σιδερή

Γ. Μαργαρίτης: “Ο Lennart Neubauer ήρθε για να μείνει και να γράψει τη δική του ιστορία στον παγκόσμιο αθλητισμό!”

Lennart Neubauer: Θρυλική νίκη στο FPT Cape Town - Τι αναφέρει ο Επαρχος Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού Γιάννης Μαργαρίτης για την επιτυχία του Ναξιώτη πρωταθλητή Κόσμου (video)

Υπουργείο Εσωτερικών: Επίσκεψη Σπανάκη σε Ανάφη, Αμοργό, Ιο και Σαντορίνη, Επιχορήγηση 850.000 ευρώ

Κατανομή ποσού 850.000,00€ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2025 σε δήμους της χώρας, προς κάλυψη επιτακτικών αναγκών τους

Περιφερειακά Αεροδρόμια: Ερχονται 14 οδηγοί – πυροσβέστες στις Κυκλάδες, οι 3 στη Νάξο

Τοποθετούνται οδηγοί – πυροσβέστες στα περιφερειακά αεροδρόμια – Πως κατανέμονται στα αεροδρόμια των Κυκλάδων

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες: Πόσο θα επηρεαστούν Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργός σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι;

Tι θα συμβεί αν Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργός δεχτούν τσουνάμι. Μιλά η Μαριλία Γώγου ως βασική ερευνήτρια των σχετικών μελετών για αυτά τα θέματα

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος: Ανοίγει τον Μάιο το ξενοδοχείο “The Key” στη Μικρή Βίγλα

Ερχεται νέο ξενοδοχείο πολυτελείας στη Νάξο (Μικρή Βίγλα) και ανοίγει τις πύλες του - Τι προσφέρει στους επισκέπτες (photo)

Μικρές Κυκλάδες: Αγωνία για την ανακοίνωση των καλοκαιρινών δρομολογίων της …άγονης γραμμής

Από τη μία οι σεισμικές δονήσεις από την άλλη η απουσία των δρομολογίων της άγονης γραμμής στις Μικρές Κυκλάδες και η αγωνία των επιχειρηματιών στο κατακόρυφο

Αμοργός & Σαντορίνη: Δίδυμος σεισμός 4,4 Ρίχτερ έσπασε την …ηρεμία των τελευταίων ωρών

Δυο δυνατοί σεισμοί 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Αμοργό, σε διάστημα δυο λεπτών - Τι περιμένουν οι ειδικοί

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Ιωάννα Συνοδινού: «Έχουμε φίλους της Αμοργού που δεν θα μας προδώσουν» (video)

"Η σεισμική δραστηριότητα μας προκαλεί ανησυχία μας είπε η κα Συνοδινού όμως κρατάμε την ψυχραιμία μας."