Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΑκ. Τσελέντης: "Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται, ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα"

Ακ. Τσελέντης: “Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται, ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα”

|

Μια νέα ανάρτηση έκανε ο Άκης Τσελέντης για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες το τελευταίο διάστημα. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σεισμική ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει, έκανε εκτίμηση για έναν κύριο σεισμό πιθανότατα μεγέθους 6 Ρίχτερ και ανέφερε ότι «ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες».

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Άκης Τσελέντης στο Facebook: «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ και «Ένα νησί που γίνεται, όσον αφορά τη δόμηση, της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα»

Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελλαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες.

1. Ο ένας λει ότι κατά 99% θα εκραγεί το ηφαίστειο.

2. Ο άλλος ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο (χθες τα μάζεψε μετά από δημόσια παρατήρηση του συγγενή του Πρωθυπουργού).

3. Ο άλλος ότι οι σεισμοί προέρχονται από την άνοδο τη μάγματος.

4. Ο άλλο ανέφερε ότι το 5ρι τότε που είχε γίνει μάλλον ήταν ο κυρίως σεισμός και ότι θα έκανε τους υπολογισμούς του (μάλλον με τη βοήθεια της τεχνικής νοημοσύνης που είναι αυθεντία) να το σιγουρέψει.

5. Πολλοί ότι θα τελειώσουμε σύντομα με μέγιστο τα 5R μετά βέβαια τις δικές μου εκτιμήσεις, τα 5 έγιναν 5,5 μετά 6 μετά λίγο παραπάνω από 6.

6. Ο άλλος ότι είναι σμηνοσειρά (λες και ο πολίτης καταλαβαίνει τι είναι η σμηνοσειρά)

7. Ο άλλος (μάλλον άσχετος με τη σεισμολογία» να δηλώνει ότι με υπολογισμούς του (!) όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί ξεθύμαναν το ρήγμα (όταν εγώ σε προηγούμενη ανάρτηση μου απέδειξα ότι η ενέργεια ενός 7ρι είναι 32,967 φορές της ενέργειας ενός σεισμού 4R!!) Δηλαδή όπως έλεγαν οι αρχαίοι «Πάρ’ τ’ αυγό και κούρευτο».

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ (δηλ. τι πιστεύω):

1. Η ακολουθία ΔΕΝ έχει εξασθενήσει (αυτό δε μπορείς να το ισχυριστείς όπως ακούω μέσα σε λίγες μέρες παρακολούθησης).

2. Έχει ΠΡΟσεισμικά χαρακτηριστικά.

3. Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα (sic)

4. Το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και την μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R (μην αρπάξουν το 7 κάποια κίτρινα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το κάνουν σημαία για να μαζεύουν κλικ).

5. Εύχομαι να γίνει ο κυρίως σεισμός γρήγορα γιατί όσο καθυστερήσεις θα αυξάνει το αναμενόμενο μέγεθος.

6. Δυστυχώς είτε έχει γίνει είτε δεν έχει γίνει ο κυρίως σεισμός θα έχουμε για μεγάλο διάστημα της τουριστικής περιόδου σεισμούς.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

1. Αν γίνουν 6R στην περιοχή της ακολουθίας σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια.

2. Επειδή το ρήγμα είναι κανονικό με μια συνιστώσα προς την κατεύθυνση του νησιού ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία.

3. Τσουνάμι θα γίνει αλλά θα είναι μικρό (λίγων μέτρων).

4. Αν πάρουμε το πολύ λιγότερο αλλά υπαρκτό σενάριο των 7R τότε θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες των παραπάνω επιπτώσεις και πολλές αστοχίες στη Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά και με σημαντικό τσουνάμι που θα φτάσει αρκετά μακριά.

ΑΝ ΕΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΤΗ ΘΑ ΕΚΑΝΑ

Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές.

1. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Θα φταίει ο σεισμός μετά αν ο μπάρμαν φάει κανένα μπουκάλι με βότκα στο κεφάλι;

2. Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.

3. Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.

Φυσικά όλα τα κανάλια και όλες οι εκπομπές φιλοξενούν «αυθεντίες», πολλές άσχετες με τη Σεισμολογία, που ξεστομίζουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων αμφιλεγόμενες απόψεις.

Χθες είδα ένα σοβαρό και έμπειρο σεισμολόγο, να τον κάνουν βόλτα, σε ζωντανή σύνδεση, με το ελικόπτερο του καναλιού πάνω από τη καλδέρα!

Φυσικά οι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους κάνουν. Με την τρομολαγνία αυξάνουν τηλεθεάσεις.

Μου έκανε άσχημη εντύπωση όταν χθες απεκάλυψα στην ανάρτηση μου την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να διεμβολίσουν την επιτροπή τοποθετώντας αυθαίρετα άτομο με συγγενική σχέση με την ηγεσία και τους παρατρεχάμενους του, κανένας δεν αντέδρασε εκτός από το πρόεδρο της επιτροπής τον Ευθύμη το Λέκκα που επενέβη σε επίπεδο υπουργού.

Ούτε ένα σχόλιο ούτε ένα like από τους συναδέλφους της επιτροπής! Πρέπει να κάνουν τα καλά παιδιά μήπως και τσιμπίσουν κανένα προγραμματάκι φαίνεται … Καλά τόσα χρόνια δεν έχουν καταλάβει ότι αν δε σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται; Μάλλον προτιμούν την ομελέτα με τα τοπικά Σαντορινιά ντοματάκια.

Για αυτό εγώ συνειδητά, παρά τις άπειρες και πιεστικές προσκλήσεις που δέχομαι καθημερινά, αρνούμαι να συμμετέχω σε αυτό το γαϊτανάκι της μαιντανοποίησης.

Μου ανέφεραν ότι δέχονται τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες να με βγάλουν στα κανάλια τους, δηλαδή να συμμετάσχω σε ένα show που δεν θα μπορώ να ξετυλίξω τις απόψεις μου και να με διακόπτουν αν λέω κάτι που δεν θα αρέσει στις ιδιοκτησίες των σταθμών τους.

Επέλεξα να αναρτώ τις όποιες απόψεις μου στον τοίχο μου που επισκέπτονται (το λέω από μετρήσεις του ΦΒ και δεν εννοώ τα like) εκατοντάδες χιλιάδες άτομα (τα οποία ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνουν να με διαβάζουν) τα οποία με τη σειρά τους τις κοινοποιούν.

Και κάτι άλλο τώρα:

Χθες παρακολουθώντας τις δηλώσεις του προέδρου των πολιτικών μηχανικών Σαντορίνης, δεν πίστευα στα αυτιά μου.

Ακούστε τι είπε το άτομο: «δεν γίνεται η πολεοδομία να ελέγξει αν κάποιος πήρε άδεια για μια αποθήκη και έκανε ολόκληρη παράνομη και στατικά ευάλωτη κατασκευή αν δεν υπάρχει εκ των προτέρων καταγγελία»

Δηλαδή η στατική και πολεοδομική ορθότητα της περιοχής στηρίζεται στη ρουφιανιά!

Ακολούθως, σταματώ στην ορθή δήλωση του Πρωθυπουργού χθες κατά την χθεσινή επίσκεψη του: «Προλαμβάνουμε τα γεγονότα αντί να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε μετά».

Δεν τον είδα όμως να θέτει τον δάκτυλον επί (εις) τον τύπον των ήλων και εξηγούμαι:

Έπρεπε να έχει μαζί του ομάδα ικανών υπαλλήλων και μηχανικών από την κεντρική πολεοδομία Αθηνών, οι οποία για 10 μέρες θα είχαν πάρει όλους τους φακέλους των αμφισβητούμενων κατασκευών στο φρύδι της καλδέρας και θα τους είχαν ξεσκονίσει για πολεοδομικές κλπ παρανομίες.

Με τα στοιχεία αυτά και τον υπεύθυνο της πολεοδομίας Σαντορίνης, τον πρόεδρο του τοπικού τεχνικού επιμελητηρίου και φυσικά το Δήμαρχο να επισκεφθεί κραυγαλέες περιπτώσεις και να ζητήσει ΔΗΜΟΣΙΑ μπροστά στις κάμερες, το λόγο γιατί έγιναν, και να απαιτήσει άμεσα την καθαίρεση ΟΛΩΝ των αυθαιρεσιών και την ενίσχυση της στατικής επάρκειας διαφορετικά την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας για όλα τα κτίρια.

Φυσικά να απαιτήσει και εισαγγελική παρέμβασή για τους εμπλεκομένους ιδιωτικούς και δημόσιους λειτουργούς.

Με αβροφροσύνες με τους τοπικούς φορείς και καθυσυχαστικές σεισμολογικές δηλώσεις δε γίνεται δουλειά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

AegeanBall Festival – Σύρος: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου

Με πρωτοβουλία της Stoiximan και την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη, το ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου απέκτησε νέα ζωή – Η έναρξη του AegeanBall Festival συνοδεύτηκε από συγκίνηση, χαμόγελα και πολλά εύστοχα σουτ!

Τήνος – ΜΟ.Μ.ΚΑ.: Συνεχίζει δυναμικά τις παρεμβάσεις με έργα ουσίας σε επίπεδο κυρίως αγροτικής οδοποιίας

Μεγάλη κινητοποίηση μηχανημάτων και προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του νησιού – Συγκινητική η συμβολή της ΜΟ.Μ.ΚΑ. στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Πανελλαδικές 2025: Πτώση κάτω από τη βάση για σχεδόν τους μισούς υποψηφίους

Μεγάλο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία και Αρχαία. Εξαιρετικές επιδόσεις μόνο σε επιλεγμένα μαθήματα. Πού αρίστευσαν οι μαθητές και τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα;

Νάξος – Μέλανες: Μια βραδιά παράδοσης, βράβευσης και συγκίνησης στον Κλήδονα (photos)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων "Κούρος ο Ελλήνας" τίμησε το έθιμο του Κλήδονα, γεμίζοντας την πλατεία με μουσική, χορούς και τη δύναμη της κοινότητας

Γιατί “κόπηκαν” τα υδατοδρόμια σε Σαντορίνη και Μήλο;

Σύγκρουση προσδοκιών και πραγματικότητας στα πιο τουριστικά νησιά της χώρας – Η ασφάλεια ναυσιπλοΐας και οι καιρικές συνθήκες καθοριστικοί παράγοντες.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Εκτακτο: Καταστροφική πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά – Εντολές εκκένωσης από το 112, απεγκλωβισμοί κατοίκων και τιτάνια επιχείρηση κατάσβεσης με επίγειες και εναέριες δυνάμεις

«Εσμεράλντα»: Όταν το μπαλέτο συναντά τη μαγεία της Νάξου (video)

Μια χορευτική εμπειρία υψηλής αισθητικής από τη Σχολή Μπαλέτου της Μαρίας Κατσικάρη – Μαρκοπουλιώτη στο Δημοτικό Θέατρο "Ιάκωβος Καμπανέλλης"

Δυναμική ενίσχυση: Ο Τζέρεμι Έβανς στη Μύκονο, εν αναμονή και του Τάιρι Άπλμπι

Ο ΑΟ Μυκόνου μπαίνει δυναμικά στη Stoiximan Basket League με την απόκτηση του Τζέρεμι Έβανς και βρίσκεται κοντά στη συμφωνία με τον ταλαντούχο γκαρντ Τάιρι Άπλμπι.

Σαντορίνη – Αθηνιός: Σύλληψη οδηγού λεωφορείου για απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση

Αγνόησε λιμενικό, στάθμευσε σε επικίνδυνο σημείο και επιχείρησε ελιγμούς απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα στελεχών – Παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις Αρχές

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία