Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΑκ. Τσελέντης για σεισμική ακολουθία: "Μην με λαβώνετε άλλο φωνάζει το πανέμορφο...

Ακ. Τσελέντης για σεισμική ακολουθία: “Μην με λαβώνετε άλλο φωνάζει το πανέμορφο αυτό νησί”

|

Μία ακόμη πρωινή (στα γνωστά αξημέρωτα) ανάρτηση στα social media του γνωστού σεισμολόγου Ακη Τσελέντη, ο οποίος μέσα από τη προσωπική του σελίδα καταθέτει καθημερινά σκέψεις, προτάσεις και αναλύσεις για την σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη με επίκεντρο Σαντορίνη – Αμοργό. Σε ποιους αναφέρεται και τι συμβουλεύει;

Η φύση μπορεί να εκδικηθεί αν δεν την σεβαστούμε. Ωραία η ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά ο σεισμός έρχεται να μας υπενθυμίσει πως δεν κάνει κουμάντο μόνο ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη.

Μην με λαβώνετε άλλο φωνάζει το πανέμορφο αυτό νησί. Φτάνει με το χτίσιμο στο φρύδι της καλντέρας. Φτάνει με τις αμέτρητες πισίνες πάνω στον γκρεμό.

Τι θέλουμε; Μία Σαντορίνη ανθεκτική πάνω στον βράχο του κορυφαίου ηλιοβασιλέματος (όπως λέει ο Τάσος Δούσης) ή μία Σαντορίνη ραγισμένη, έτοιμη να παραδοθεί στα τερτίπια του Εγκέλαδου όποτε μας επισκεφθεί;

Η φιλοσοφία του “δεν θα τύχει σε εμάς το κακό” είναι ξεπερασμένη και βλακώδης.

Μαθηματικά, εκεί που ο Εγκέλαδος έχει γράψει μεγάλους σεισμούς σίγουρα θα ξαναγράψει το ίδιο σκορ, όσες λιτανείες κι αν κάνουμε. Οι πρόγονοι μας έλεγαν «όπου έσεισε θα σείσει».

Επιπλέον η Σαντορίνη φωνάζει αυτές τις ημέρες: Δεν αντέχω άλλο σεισμολογικές μεταβαλλόμενες κατά το δοκούν θεωρίες και βαρύγδουπες προβλέψεις ατόμων που έπιασαν στασίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα και ο κόσμος να τρομοκρατείτε και να μην ξέρει τι να πιστέψει.

Για αυτό πήρα την απόφαση να απέχω από τα ΜΜΕ και σαν μέσον επικοινωνίας να επιλέξω τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου με έκπληξη διεπίστωσα ότι η επισκεψιμότητα του τοίχου μου είναι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες! Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με αυτό το ανούσιο τηλεοπτικό γαϊτανάκι ειδημόνων που στην ουσία δεν μας λέει τίποτα.
(Βέβαια υπάρχουν και σοβαρές φωνές όπως του Δντη του Γεωδυναμικού και αρκετών επιστημόνων από το Παν/μιο Αθηνών).

Επαναλαμβάνω αυτά που έγραψα σε μια από τις αναρτήσεις μου για το τι έχει ακουστεί:

1. Ο ένας λει ότι κατά 99% θα εκραγεί το ηφαίστειο.

2. Ο άλλος ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο.

3. Ο άλλος ότι οι σεισμοί προέρχονται από μια αμφίδρομη σχέση με το ηφαίστειο (την άνοδο τη μάγματος -Εγώ και ο καταξιωμένος Ομοτ. Καθηγητής Παπανικολάου). Διαβάστε τη χθεσινή ανάρτηση μου για να καταλάβετε το μηχανισμό.

4. Ο άλλος ανέφερε ότι το πρώτο 5ρι τότε που είχε γίνει μάλλον ήταν ο κυρίως σεισμός.

5. Πολλοί ότι θα τελειώσουμε σύντομα με μέγιστο τα 5R μετά τα 5 έγιναν 5,5 μετά 6 και χθες 6,5 και βάλε.

6. Ο άλλος ότι είναι σμηνοσειρά (λες και ο πολίτης καταλαβαίνει τι είναι η σμηνοσειρά)

7. Ο άλλος (μάλλον άσχετος με τη σεισμολογία) να δηλώνει ότι με υπολογισμούς του (!) όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί ξεθύμαναν το ρήγμα (όταν εγώ σε προηγούμενη ανάρτηση μου απέδειξα ότι η ενέργεια ενός 7ρι είναι 32,967 φορές της ενέργειας ενός σεισμού 4R!!)

Δηλαδή όπως έλεγαν οι αρχαίοι «Πάρ’ τ’ αυγό και κούρευτο».

Σήμερα άκουσα κάποιον άξιο συνάδελφο να λέει δημόσια ότι «έχουμε πόλεμο και μπορεί να ξεπεραστούν τα 6,5R» όταν στην αρχή της ακολουθίας που εγώ μίλαγα για μεγάλο σεισμό της τάξης των 6-7R με αμφισβητούσαν και μας έλεγαν ότι έχουμε μόνο αψιμαχίες και όχι πολέμους με τον Εγκέλαδο, σύμφωνα βέβαια με το Κυβερνητικό και μεγάλο-ξενοδοχειακό αφήγημα.

Δεν κατάλαβα επίσης αυτό το τηλεοπτικό show να φωνάζουμε τις τηλεοπτικές κάμερες κατά την εγκατάσταση ενός απλού σεισμογράφου λες και θα γινόταν η εκτόξευση του νέου πυραύλου του Elon Mask! Έχω εγκαταστήσει στη καριέρα μου χιλιάδες σεισμογράφους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Με είδατε ποτέ να το κάνω υπό τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων; Σε τι ωφελεί τον απλό πολίτη αυτό ο οποίος απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις.
Μετά τις τελευταίες πολεμικές δηλώσεις που θυμίζουν απειλές Hezbollah ο κόσμος είναι στα κάγκελα.

Ακόμα και πριν λίγο στις 2 τα χαράματα ένας μου έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο κινητό μου: «Κύριε Τσελεντη συγνώμη για το ακατάλληλο της ώρας. Έχω κλείσει δουλειά για σεζόν στην Πάρο. Θα φύγω σύντομα. Κινδυνεύει η ζωή μου από το τεράστιο τσουνάμι στο Αιγαίο πέλαγος όπως λένε πολύ συνάδελφοί σας; Αν είναι να κινδυνευω ας παω αλλού για σεζον.»

Θεωρώ αναγκαίο λοιπόν να απαντήσω στα εκατοντάδες ερωτήματα που μου στέλνουν τρομοκρατημένοι πολίτες κάθε μέρα στη σελίδα μου:

1. Τι μέγιστο μέγεθος περιμένουμε; Όπως το έλεγα από τη ΤΗΝ ΑΡΧΗ της ακολουθίας, το αισιόδοξο σενάριο είναι της τάξης των 6R. Στην προηγούμενη ανάρτηση μου ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ και την αμφίδρομη σχέση της με το ηφαίστειο Κολούμπο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ για να καταλάβετε πως εξηγείται αυτή η παρατεταμένη σεισμική δράση.

2. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Με πολύ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R.

3. Να εκκενωθεί το νησί; Φυσικά ΟΧΙ. Ακόμα και στο μεγάλο σεισμό του 1956 δεν είχαμε πολλές καταρρεύσεις, το νησί άντεξε. Βέβαια τότε δεν είχαμε όλες αυτές τι πολεοδομικές παρανομίες ειδικά κοντά στα όρια με τη καλδέρα με άθλιες θεμελιώσεις επάνω στην ασταθή Θηραϊκή Γη.

4. Θα έχουμε τσουνάμι; Δυστυχώς και με τα δύο σενάρια θα έχουμε. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να «κτυπήσει» στις ακτογραμμές πολλών νησιών αλλά με τα προηγμένα συστήματα προφύλαξης του Γεωδυναμικού και σχετική ενημέρωση του κόσμου ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ (αυτό δεν έχει γίνει) οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες.

5. Πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί; Αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα έχουμε το κύριο σεισμό και το μέγεθος του. Μέχρι τότε η παρούσα ΠΡΟσεισμική δράση θα συνεχιστεί (στο Αρκαλοχώρι κράτησε μερικούς μήνες) αλλά και όταν γίνει ο κύριος σεισμός λόγο του μηχανισμού που την προκαλεί ίσως συνεχίσει για λίγο. Θα έχουμε βέβαια πλούσια διαρκώς εξασθενούμενη (όχι όπως τώρα) ΜΕΤΑσεισμική ακολουθία. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι δυστυχώς θα έχουμε επίδραση στο τουριστικό προϊόν του νησιού για μερικούς ακόμα μήνες.

6. Αν παρέμενα στο νησί (το πιο λογικό) τι θα έκανα;

– Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Θα φταίει ο σεισμός μετά αν ο μπάρμαν φάει κανένα μπουκάλι με βότκα στο κεφάλι;

– Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.

– Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.

Όπως γνωρίζετε εγώ σαν δείγμα ευθιξίας, ενάντια στην προσπάθεια ποδηγέτησης της επιστημονικής επιτροπής τοποθετώντας εμβόλιμα άτομα χωρίς να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες υπέβαλα τη παραίτηση μου από τακτικό μέλος εξηγώντας τους λόγους.

Με έκπληξη άκουσα χθες μέλος της επιτροπής στα ΜΜΕ να υιοθετεί το σενάριο ότι δεν υπάρχει θέμα με αυτές τις εμβόλιμες πολιτικές τοποθετήσεις. Δεν τον είδα όμως να κατακρίνει δημόσια τις πολεοδομικές παρανομίες και τις επικίνδυνες θεμελειώσεις κοντα και πάνω στο φρύδι της καλδέρας. Έπρεπε να κάνουμε τα καλά παιδιά και να χαϊδέψουμε αυτιά μα γιατί; Δεν το έχει ανάγκη είναι από τους πλέον άξιους σεισμολόγους (καλύτερος από εμένα) που έχουμε.

Δεν αντιλέγω ότι η επιτροπή μπορεί να καλεί ειδικούς καταξιωμένους επιστήμονες (σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου στο κείμενο της παραίτησης μου). Να τους επιλέγουμε όμως με καθαρά επιστημονικά κριτήρια μέσα από τις δεκάδες ειδικών που έχουμε και όλοι αυτοί να εναλλάσσονται κατά περίπτωση και ΟΧΙ να καταλαμβάνουν apriory μόνιμα τις καρέκλες.

Από την άλλη άκουσα κάποιον πολύ συμπαθή κατά τα άλλα συνάδελφο στο Γεωδυναμικό (πιστεύω να ήταν νηφάλιος…) να μου συνιστά να αποσυρθώ από την ενεργό δράση και να μην αξιοποιώ τη τεράστια πείρα μου λέγοντας τη Ισπανική λέξη combrendo. Δυστυχώς επιβεβαίωσε ότι ουδείς χειρότερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου.

Δεν θα ξανασχοληθώ με τέτοιες γελοιότητες και θα επικεντρώνομαι, από εδώ και πέρα, στις αναρτήσει μου σε ουσιαστικά θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο ενδυόμενος (λάθος αλλά στην περίπτωση του πανικού που παρατηρούμε είναι αναγκαίο) τον μανδύα του «επαγγελματία εφησυχαστή» και όχι του επιστημονικού τρομολάγνου. Θα πω για μια ακόμη φορά ότι δεν σκοτώνει ο σεισμός αλλά ο πανικός και η άγνοια!

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ (ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΑΠΟΨΕ πριν την νηνεμία ακολουθεί η κατεγίδα) ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλβανία – Εκκλησία: Νέος Αρχιεπίσκοπος ο μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης

Η τελετή ενθρόνισης του νέου προκαθημένου της Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου

Βατικανό: Κυκλοφορεί και παρουσιάζεται στην Ελλάδα η αυτοβιογραφία του Πάπα Φραγκίσκου

Την προσεχή Πέμπτη (20/03) θα παρουσιαστεί με κάθε επισημότητα η αυτοβιογραφία του Πάπα Φραγκίσκου με τίτλο "Ελπίδα"

Τα προϊόντα περιποίησης που πρέπει όλοι να εντάξουν στην καθημερινότητα τους

Τα προϊόντα περιποίησης που πρεπει όλοι να εντάξουν στην καθημερινότητα τους - Ποια είναι

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη διακοπή ρεύματος αύριο (17/03) σε περιοχή της Γαλήνης

Σε ποια περιοχή της Γαλήνης αύριο Δευτέρα (17/03) θα έχει πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Μήλος – Αεροδρόμιο: Απέκτησε κατάστημα εντός η Autohellas Hertz

Autohellas Hertz: Ενίσχυση δραστηριότητας στις Κυκλάδες-Νέο κατάστημα στο αεροδρόμιο Μήλου

Αρχ. Χρυσόστομος: Η σαγήνη της βίας και το σύμπτωμα

Δεν είναι πνευματικός άθλος, δεν είναι αποτέλεσμα «βίας» του καλλιτέχνη πάνω στο υλικό του. Είναι εκδήλωση της βίας πάνω στο ιερό και στη φύση.

Κρουαζιέρα 2024: Περισσότεροι από 8 εκατ. επισκέπτες, στη κορυφή η Σαντορίνη

Ιστορικό ρεκόρ για το 2024 η κίνηση επιβατών μέσω της Κρουαζιέρας - Ο παράγοντας "Σαντορίνη" και η φετινή χρονιά

Πανναξιακός ΑΟ: Κέρδισε 2-0 τον Πύργο και περιμένει τον Παμμηλιακό στη Νάξο

Πρεμιέρα στη Β’ Φάση με «διπλό» στη Σαντορίνη για τον Πανναξιακό (2-0) την ίδια ώρα η Θύελλα Καμαρίου πέρασε από τη Μήλο με 3-0 ...

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “Να μην αυξηθούν τα εισιτήρια των πλοίων πρώτη μας προτεραιότητα”

Οι άξονες που θα κινηθεί ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και η πολιτική ενόψει της συνέχειας - Τι ανέφερε ο κος Στυλιανίδης

Premier League: Διπλό με over της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στη Λέστερ

Λέστερ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Κάνει αυτό που πρέπει στο 2.18 - Διπλό και διατήρηση ψυχολογίας ενόψει προημιτελικών Europa League

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Blue Star Delos: Εκτακτη προσέγγιση στην Σύρο, ποιος ο λόγος;

Το Blue Star Delos θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ έκτακτη προσέγγιση στην Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Σκαδό – Γυμνάσιο: Με μία ιστορία αγάπης και .. μίσους το ταξίδι των μαθητών στην Πάντοβα (video)

Μαθητές από το Γυμνάσιο Σκαδού ταξίδεψαν στην Πάντοβα της Ιταλίας όπου παρουσίασαν την ιστορία αγάπης και μίσους που φέρεται να διαδραματίστηκε στον Πύργο Κόκκου πριν πολλά χρόνια (video)

Καρυστιανού: Ποια είναι η Ναξιώτισσα δικηγόρος στο πλευρό της;

Η Μαρία Γρατσία που είναι συνεχώς στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού, είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2023 με τα ψηφοδέλτια της «Νίκης».

Νάξος – Fast & Easy: Μία δράση που ήρθε να καλύψει κάθε μας ανάγκη

Fast & Easy.. Γρήγορα και απλά... Μία δράση στις .. δύο ρόδες που έρχεται να καλύψει άμεσα κάθε μας ανάγκη

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τελευταίες πτήσεις σήμερα (10/03), κλειστόν έως τέλος Μαρτίου για εργασίες

Κλείνει σήμερα το αεροδρόμιο της Νάξου.. Πότε θα ανοίξει, ποιος ο λόγος που μπαίνει η ταμπέλα κλειστόν...

Θύελλα Καμαρίου: Ταξίδι είκοσι (20) ωρών μέσω Ιου και Πειραιά για να αναμετρηθεί στη Μήλο με τον Παμμηλιακό

Απίστευτο και όμως Κυκλαδίτικο: Είκοσι (20) ώρες θα ταξιδέψει η Θύελλα Καμαρίου από τη Σαντορίνη στη Μήλο για να αντιμετωπίσει τον Παμμηλιακό το απόγευμα Σαββάτου (15/03)

Aegean Air: Συνδέει την Θεσσαλονίκη με τη Σύρο και την Σμύρνη

Η Aegean Air θα συνδέσει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τη Θεσσαλονίκη με την Σμύρνη και την Σύρο - Πότε ξεκινούν τα δρομολόγια