Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία του Διεθνούς Οργανωτή Ταξιδίων (Thomas Cook) – Οι πρώτες σκέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης (παγώνει το τέλος διανυκτέρευσης) και πως είναι η εικόνα σε Κρήτη, Κω και Ρόδο αλλά και ο φόβος για το επόμενο καλοκαίρι
Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία του Διεθνούς Οργανωτή Ταξιδίων (Tour Operator) Τhomas Cook, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του κλάδου. Από την πλευρά τους τουριστικοί παράγοντες του Λονδίνου εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό την φετινή χρονιά δεν θα είναι μεγάλες, ενώ η επόμενη τουριστική σεζόν θα εξαρτηθεί από τις εταιρίες που θα εξαγοράσουν το μερίδιο της Thomas Cook και την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Η κυβέρνηση προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας σε έκτακτη σύσκεψη για τις συνέπειες που θα έχει στην ελληνική αγορά το λουκέτο της Thomas Cook.
Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη
“Πάγωμα” του τέλους διανυκτέρευσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πλήττονται μετά την κατάρρευση της Thomas Cook συζητάει η κυβέρνηση ως ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει. Αρμόδια πηγή υποστηρίζει ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα.
Μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες θα ακολουθήσει νέα ευρεία σύσκεψη, ενώ με πρωτοβουλία του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, εστάλησαν ερωτηματολόγια στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια καλύτερης ποσοτικοποίησης των ζημιών.
Οι απαντήσεις θα ορίσουν και τα επόμενα μέτρα που θα εξετάσει να φέρει η κυβέρνηση όπως η μη καταβολή του ΦΠΑεπί των τιμολογίων που δεν θα πληρωθούν από την Thomas Cook. Για το κοινό διαφημιστικό πρόγραμμα που υλοποιούσαν ο ΕΟΤ και η Thomas Cook, αρμόδια πηγή επισήμανε ότι έχει «παγώσει» η εκτέλεση του συγκεκριμένου προγράμματος συνδιαφήμισης οπότε δεν θα εκτελεστεί το υπόλοιπο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών πήραν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αλλά και οι υφυπουργοί Α. Σκέρτσος, Α. Βεσυρόπουλος, Θ Σκυλακάκης, και Γ. Κεφαλογιάννης ενώ παρών ήταν και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής
Οι επιπτώσεις του “λουκέτου” της Thomas Cook στον ελληνικό τουρισμό
Κρήτη
Από την Κρήτη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού την εφετεινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης. Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη. Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, πάντα με τα όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.
Ο Πρόεδρος των Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ.Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6. χαρακτήρισε την πτώχευση του Thomas Cook ως «σεισμό» 7 Ρίχτερ στον τουρισμό από τον οποίο «περιμένουμε τσουνάμι το επόμενο διάστημα». Πριν από λίγο στις ειδήσεις του ΑΝΤΕΝΑ, ο κ.Βλατάκης εξήγησε ότι το τσουνάμι που έρχεται είναι πιο καταστροφικό από το σεισμό και αφορά τις απώλεις από την ματαίωση των κρατήσεων μέχρι το Νοέμβριο και τις ακυρώσεις των συμβολαίων, που υπογράφηκαν για το 2020, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, εργαζόμενους, εστιατόρια και γενικότερα στις τοπικές οικονομίες, όπως είπε.
Ο κ.Βλατάκης απέφυγε να δώσει εκτίμηση για τις απώλειες των ξενοδοχείων και των αντιπροσώπων του τουρ οπερείτορ στην Κρήτη, διατυπώνοντας την άποψη ότι πολύ δύσκολα θα αποζημιωθούν για τις απώλειες, καθώς η κάλυψη των εξόδων διαμονής αφορά μόνο την περίοδο από την ώρα της πτώχευσης (σήμερα το πρωί) και εντεύθεν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ξενοδόχοι της Κρήτης θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη περιοχή, καθώς υποδέχθηκε πάνω από 400.000 πελάτες της Thomas Cook.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων. Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ και μία πρώτη εκτίμηση -όπως ανέφερε- είναι ότι για το Ρέθυμνο το πoσό αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων.
Κως
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. “θα γονατίσουν από το κανόνι”…σημειώνει με νόημα η κυρία Σβύνου. Τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης: Σεισμός 7 ρίχτερ στον τουρισμό η κατάρρευση του Thomas Cook
Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη “χασούρα” από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει. Στο σημείο αυτό η κυρία Σβύνου ζητά από τα αρμόδα υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν.
Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφτεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, μετά την έξοδο της Thomas Cook.
Ρόδος
Σύσκεψη στη Ρόδο, στη διάρκεια της οποίας στάλθηκε το μήνυμα της συντονισμένης και ψύχραιμης διαχείρισης του προβλήματος που ανέκυψε έστειλαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος.
Προηγήθηκε συνάντηση στο γραφείο του περιφερειάρχη για την εκτίμηση της κατάστασης, στην οποία συμμετείχαν σε αυτήν η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο Ράνια Κοσιώρη, o αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ρόδου Κώστας Ταρασλιάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτήν την ώρα βρίσκονται στη Ρόδο 2.500 επισκέπτες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook.
Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε την αναστολή λειτουργίας της Thomas Cook Αγγλίας, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη και τόνισε: «Δική μας δέσμευση είναι ότι θα στείλουμε το μήνυμα μιας οργανωμένης ευρωπαϊκής χώρας, οι επισκέπτες της οποίας μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και εμείς θα ανταποδώσουμε αυτήν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη δείχνοντας έμπρακτα όλο τον σεβασμό τον οποίο αξίζουν. Βεβαίως θα αναδείξουμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι είμαστε μια ώριμη τουριστική αγορά η οποία με πολύ μεγάλο σεβασμό στους επισκέπτες της, έχει σχέδιο και ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός σχεδίου, ώστε με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία και με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση. Μέχρι στιγμής η συνεργασία μας με την υποπρόξενο της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο, Ράνια Κοσιώρη, μας δείχνει ότι όλο το σχέδιο είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται ομαλά κατά συνέπεια, δεν συντρέχει σήμερα κανένας λόγος ανησυχίας».
Κέρκυρα
Πρωτοφανείς εικόνες καταγράφονται από το πρωί της Δευτέρας στην Κέρκυρα, ύστερα από την επισημοποίηση της κατάρρευσης της Thomas Cook. Η είδηση της χρεοκοπίας της Thomas Cook συνοδεύτηκε, άμεσα, από ένα «πάγωμα» όλων των δρομολογίων, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους ξένους επισκέπτες και πελάτες του ταξιδιωτικού κολοσσού.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων, υπολογίζεται ότι πάνω από 3.000 τουρίστες -κυρίως από τη Βρετανία- βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, κ. Μπάμπη Βούλγαρη στο Crofu TV News ουσιαστικά μιλάμε για ”τσουνάμι” στον τουρισμό μετά από αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη η οποία αναμένεται να αλλάξει όλη την εικόνα του τουρισμού.
Από εκεί και πέρα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ανεβάζουν φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ουρές που έχουν σχηματιστεί από τουρίστες που περιμένουν, μάταια, να «πετάξουν» με κάποιο αεροσκάφος της Thomas Cook.
Αλλοι επιβάτες απαθανάτισαν τον πίνακα ανακοινώσεων – δρομολογίων του αεροδρομίου όπου φαίνονται οι ακυρώσεις των πτήσεων της Thomas Cook. Στην Κέρκυρα βρίσκεται και ο Εντουαρντ Χάρντι, ένας Βρετανός πολιτικός αναλυτής με έδρα το Λιντς. Μέσα από τον λογαριασμό του αναφέρει ότι «η πτήση επιστροφής (σ.σ. στην Αγγλία) ακυρώθηκε λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook». Ο Χάρντι τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε “κολλήσει” στην Κέρκυρα. Δεν έχουμε καμία επαφή με την Thomas Cook, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ή τη βρετανική κυβέρνηση».
Λέσβος
Περίπου 200 ‘Αγγλοι τουρίστες που ήρθαν στη Λέσβο βρίσκονται στο νησί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης τουριστικών, ταξιδιωτικών και ναυτικών πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτη Χαστζηκυριάκο, στο νησί αναμένοντες να τους γίνει γνωστό πώς θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης η χρεοκοπία της Thomas Cook «θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο ελληνικό όσο και στο λεσβιακό τουρισμό. Θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις λεσβιακές τουριστικές επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την Thomas cook διότι πλέον τίθεται θέμα πως θα πληρωθούν τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, καθώς ο όμιλος δεν πλήρωνε παραδοσιακά άμεσα, οπότε αυτή τη στιγμή κάθε ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας έχει οφειλόμενα τουλάχιστον δυο μηνών».
Όπως αναφέρει η Ένωση τουριστικών, ταξιδιωτικών και ναυτικών πρακτόρων Λέσβου «από την πρώτη στιγμή η μέριμνα μας είναι η διαδικασία επιστροφής των εγκλωβισμένων τουριστών. Δημιουργείται ένα τεράστιο κενό με τις πτήσεις από προορισμούς που έφερνε η Thomas Cook στη Λέσβο. Πρέπει να έχουμε όλοι υπόψιν μας ότι από εδώ και πέρα αλλάζει όλο το τουριστικό σκηνικό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουμε στον Λεσβιακό Τουρισμό προστίθεται και αυτό της Thomas Cook, οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας χρειάζονται άμεση στήριξη διότι αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, από το 2020 και μετά ίσως να έχουμε κραδασμούς στον Λεσβιακό Τουρισμό».
Σποράδες
Στις Σποράδες -και κυρίως στην Σκιάθο- όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες των νησιών.
Στην Σκιάθο, που αποτελεί της τουριστική ναυαρχίδα του Βόρειου Αιγαίου, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που χρόνια συνεργάζονται με την Thomas Cook, σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για καταστροφή και για ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία.
«Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε. Αυτές τις ημέρες που πλησιάζει το τέλος της σεζόν, το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από Άγγλους σε ποσοστό 75% που θα πρέπει να επαναπατριστούν. Βέβαια, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ο χρόνος πιέζει και μαζί θα πιέζουν και οι τράπεζες» ανέφερε επιχειρηματίας, ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου με μονάδα πάνω από 300 κλίνες.
‘Αλλος επιχειρηματίας στην Σκιάθο εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η ζημιά είναι ανυπολόγιστη αυτή την στιγμή και δεν μπορεί να αποτιμηθεί, παρά μόνο σε βάθος χρόνου. Έχουμε πολλούς τουρίστες από την Αγγλία, είναι πανικόβλητοι οι άνθρωποι, αλλά δεν θα τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού. Ψυχραιμία».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες, μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε των αριθμό των πελατών της εταιρείας που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί. Περίπου 1800 με 2000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσοι βρίσκονται στα νησιά μας. Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία».
Μεγαλύτερες οι επιπτώσεις το επόμενο καλοκαίρι;
Οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό δεν αναμένεται να είναι μεγάλες για την φετινή περίοδο, καθώς η χρονική στιγμή συμπίπτει με το τέλος της περιόδου αιχμής του καλοκαιριού, ενώ είναι διασφαλισμένα τα πακέτα του βρετανικού ομίλου προς την Ελλάδα, μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, εκτιμούν τουριστικοί παράγοντες στο Λονδίνο. Ωστόσο, η επίδραση που θα υπάρξει στην ελληνική τουριστική αγορά, κατά την επόμενη τουριστική σεζόν, θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις εταιρίες που θα εξαγοράσουν το μερίδιο της Thomas Cook, και εάν η πολιτική που θα ακολουθήσουν επηρεάσει τις ροές (capacity) προς τη χώρα μας.
«Δεν κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για την φετινή σεζόν τουλάχιστον, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ως Ελλάδα την επιστροφή των τουριστών στην πατρίδα τους, είτε πρόκειται για Βρετανούς, Γερμανούς (που είναι κατά πολλοί περισσότεροι από τους πρώτους), ή Σκανδιναβούς, που έχουν αγοράσει πακέτα Thomas Cook. Υπάρχει η διαβεβαίωση από το υπουργείο Τουρισμού ότι αυτό θα γίνει και όπως αναφέρουν όλοι οι οργανωτές ταξιδιών (tour operators) της Βρετανίας που έχουν αγοράσει πτήσεις με την Thomas Cook, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον επαναπατρισμό των Βρετανών» δήλωσε η υπεύθυνη του γραφείου του ΕΟΤ στη Βρετανία, Έμυ Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μετά την είδηση της κατάρρευσης μίας από τις παλαιότερες τουριστικές εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μέχρι στιγμής, ανέφερε, δεν υπάρχει ενημέρωση για ακυρώσεις πακέτων προς την Ελλάδα, αφού οι οργανωτές ταξιδιών που είχαν αγοράσει πτήσεις της Thomas Cook για να δημιουργήσουν ένα τουριστικό πακέτο, δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα. «Αντίθετα, λένε πως μέχρι τις 6 Οκτωβρίου είναι όλα τα πακέτα και οι πτήσεις διασφαλισμένα. Γιατί η διαμονή είναι εξασφαλισμένη από τους tour operators και μόνο οι πτήσεις ήταν της Thomas Cook, αλλά και αυτές είναι διασφαλισμένες από τα τουριστικά γραφεία, καθώς θα βρουν άλλη εταιρία για να ταξιδέψουν οι πελάτες τους, είτε προς ή από την Ελλάδα» εξήγησε η κ. Αναγνωστοπούλου.
Αναφερόμενη στο θέμα των αποζημιώσεων της εταιρίας προς ξενοδοχεία και υπαλλήλους της στην Ελλάδα, δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση αυτές θα δοθούν, είτε από την ίδια την εταιρία ή από τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά σίγουρα δεν θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς συνήθως απαιτείται χρόνος για να διευθετηθούν τέτοιες εκκρεμότητες. «Η εταιρία έχει πει ότι οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά και θα πάρει κάποιο χρόνο, θα υπάρξουν και κάποιες δικανικές αποφάσεις, ίσως χρειαστεί να καλυφθούν από το βρετανικό κράτος. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιες αποφάσεις» είπε.
Σύμφωνα πάντως με την κ. Αναγνωστοπούλου, ο ελληνικός τουρισμός για το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντικατάσταση του πτητικού έργου της Thomas Cook και από τη μείωση ή όχι του capacity. «Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πολλές επιπτώσεις, αντίθετα, εάν εξαγοραστούν από κάποιες εταιρίες που αναμένεται, θεωρώ ότι θα διατηρηθεί το έργο προς την Ελλάδα» σχολίασε.
H Thomas Cook είχε κλείσει το 2018 περίπου τρία εκατομμύρια πακέτα για την Ελλάδα, αλλά φέτος ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος. Τα πακέτα αυτά δεν προέρχονταν μόνο από τη Βρετανία, αλλά και από άλλες χώρες όπου διατηρούσε γραφεία η εταιρεία, όπως Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ