Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΥδροπλάνα … κι όμως κινούνται

Υδροπλάνα … κι όμως κινούνται

|

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης επικύρωσε την νομιμότητα των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και εγκρίνονται οι προγραμματικές συμβάσεις για δημιουργία και λειτουργία σε 24 υδατοδρομία, ανάμεσά τους και η Νάξος με την Αμοργό 

Τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου… Και στο Αιγαίο έχουμε μία απίστευτη ναυμαχία σε λεκτικό επίπεδο ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με θέμα τα υδατοδρόμια όσον αφορά την αδειοδότηση και την κατασκευή τους… Από τη μία, η Περιφερειακή Αρχή επέρριψε αρχικά ευθύνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο Γενικό Γραμματέα, κάνοντας λόγο για γραφειοκρατικά εμπόδια. Τι απάντησε η Αποκεντρωμένη; Αιχμές για παράκαμψη του νομοθετικού πλαισίου από πλευράς Περιφέρειας, ενώ ακολουθεί μία ακόμη ανακοίνωση-απάντηση της Περιφέρειας κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης…

Αλλά όλα έχουν ένα τέλος… Και χθες είχαμε την ανάρτηση των κανονιστικών πράξεις που δημοσίευσε στην Διαύγεια ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Ν. Θεοδωρίδης. Τι περιελάμβαναν οι κανονιστικές πράξεις; Την επικύρωση της νομιμότητας των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με την έγκριση των σχεδίων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Σύρου, Νάξου, Πάρου – Αντιπάρου, Θήρας, Νότιας Δωδεκανήσου, Πάτμου, Κω,  Μυκόνου, Μήλου, Ίου, Τήνου – Άνδρου και Καλύμνου για τη μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων στη Σύρο, Νάξο, Πάρο, Θήρα, Ρόδο, Λέρο, Αστυπάλαια, Μύκονο, Μήλο, Σίκινο, Άνδρο, Αμοργό, Κέα, Κύθνο, Χάλκη, Νίσυρο, Σύμη, Κάλυμνο, Κάσο, Λειψούς, Κάρπαθο, Καστελλόριζο, Τήλο και Κω.

Στις αποφάσεις σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.2971/2001, όπως ισχύει, οι προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτουν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία εγκρίνονται από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν. και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Και όσοι έχουν διάθεση μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά τις ανακοινώσεις με τη χρονική σειρά που εστάλησαν: 

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στην προσπάθειά της να τορπιλίσει πάση θυσία τη μεγάλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στηρίζεται από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, την ίδρυση και λειτουργία δικτύου 25 υδατοδρομίων στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Αγνοώντας επιδεικτικά την απαίτηση της κοινής γνώμης στα νησιά, για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που θα άρει τις συνθήκες απομόνωσης και θα διαμορφώσει προοπτικές ανάπτυξης, φτάνει στο σημείο να προφασιστεί άγνοια των αποφάσεων και εγκρίσεων που ήδη έχουν δοθεί, τόσο από τον ίδιο τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, από τις 8 Δεκεμβρίου 2016,  όσο και του Γ.Ε.Ν., από τις 23 Ιουνίου 2016, για την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στα κατά τόπους Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία». Στην ίδια ανακοίνωση της Περιφέρειας επισημαίνεται ότι «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με έγγραφό της προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου προφασίζεται ότι δεν έχει γνώση των εγκρίσεων για την σύναψη των Προγραμματικών Συμβάσεων, γεγονός που έχει προφανή στόχο να δημιουργήσει νέα εμπλοκή, εκθέτοντας και αυτήν ακόμη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπως και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού» και καταλήγει «Κατόπιν αυτή της εμμονικής στάσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  για λόγους που ουδεμία σχέση έχουν με την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και  για περισσότερους από 15 μήνες επιχειρούν παντίοις τρόποις να εγείρουν ακραία γραφειοκρατικά εμπόδια για  ακυρώσουν την δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων». Κατόπιν τούτων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην οποία επισημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το έργο των υδατοδρομίων δεν έχει καμία ελπίδα να υλοποιηθεί.

Με τις δηλώσεις του ο Ν. Θεοδωρίδης απάντησε σήμερα στο ερώτημα αν η λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι αποτέλεσμα ανικανότητας ή σκοπιμοτήτων. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει στη δημοσιότητα και νέα έγγραφα για τα υδατοδρόμια που διαψεύδουν και εκθέτουν τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Με τις σημερινές, δημόσιες δηλώσεις του  Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκου Θεοδωρίδη, απαντήθηκε το ερώτημα που θέσαμε χθες. Αν η λειτουργία του είναι αποτέλεσμα ανικανότητας ή σκοπιμότητας. Πλέον, δεν έχουμε καμία αμφιβολία.

Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, ο κ. Θεοδωρίδης αδυνατεί να υποστηρίξει την αμέσως προηγούμενη! Διαπιστώνουμε ότι εγκατέλειψε το δήθεν επιχείρημά του περί  ΥΕΝ και τώρα ανακάλυψε το ΓΕΝ.

Κάθε φορά που εκθέτει δημοσίως την εμπάθειά του προς την Περιφερειακή Αρχή, εμείς απαντάμε με τα έγγραφα που τον διαψεύδουν.

Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, όχι μια, αλλά δύο εγκρίσεις που το ΓΕΝ έχει χορηγήσει όσον αφορά τις Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ ΠΝΑΙ και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, για τα  υδατοδρόμια.

Στο πρώτο έγγραφο, με ημερομηνία 18-04-2016, το ΓΕΝ αναφέρει σαφώς ότι δεν τίθεται κανένα κώλυμα όσον αφορά τα σχέδια των Προγραμματικών Συμβάσεων που να άπτεται θεμάτων Εθνικής Άμυνας και ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας.

Επειδή το παραπάνω έγγραφο προφανώς δεν ικανοποίησε τον κ. Θεοδωρίδη και την εργώδη προσπάθειά του να ακυρώσει το εγχείρημα, το ΓΕΝ απέστειλε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και δεύτερο έγγραφο, με ημερομηνία 23-6-2016, όπου και πάλι τονίζεται ρητώς ότι το ΓΕΝ δεν έχει καμία αντίρρηση όσον αφορά τις Προγραμματικές Συμβάσεις.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Θεοδωρίδης θα πρέπει να απαντήσει τι υπηρετεί, ποιους εξυπηρετεί και πως ασκεί δημόσια διοίκηση.

ΥΓ: Το επίπεδο μόρφωσης αποδεικνύεται

Ακολουθεί η απάντηση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης την  01.02.2017

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην κατασκευή υδατοδρομίων και ουδέποτε έθεσε γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια. Άλλωστε, η βασική αρχή που τη διέπει είναι η τήρηση της νομιμότητας και μόνο. Τα όποια εμπόδια επικαλείται ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με ανακοινώσεις του στον τύπο και με επιστολές του στα αρμόδια υπουργεία είναι απολύτως αναληθή και υποδηλώνουν την αγωνιώδη προσπάθειά του να παρακάμψει το νομοθετικό πλαίσιο με διάφορες μεθόδους και εφευρήματα. Είναι μία μέθοδος που προσπάθησε να εφαρμόσει και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, αφού ως γνωστόν “το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”.

Σύμφωνα με εντολή του Γενικού Γραμματέα Α.Δ. Αιγαίου, οι υπηρεσίες της εξετάζουν πάντα κατά προτεραιότητα τις αποφάσεις που αφορούν στα υδατοδρόμια και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας προκειμένου να διεκπεραιώνονται το ταχύτερο δυνατό. Ο Προϊστάμενος δε της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού Νοτίου Αιγαίου επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη σωστή διαδικασία ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Εξάλλου, η ίδια ακριβώς λογική διέπει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διευκολύνουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Περιφερειάρχης έσπευσε να στείλει επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι η Α.Δ. Αιγαίου δημιουργεί ακραία γραφειοκρατικά εμπόδια στην υλοποίηση των υδατοδρομίων. Παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι η έγκριση του ΓΕΝ, που επικαλείτο, αφορούσε προηγούμενες αποφάσεις ενώ ο ίδιος είχε ήδη λάβει νέες, εν αγνοία του ΓΕΝ και ότι στο μεταξύ έχει προβεί σε τροποποιήσεις των εγκεκριμένων, κατόπιν υποδείξεων του Υπουργείου.

Ο νόμος (2971/2001) είναι ξεκάθαρος: «[…]2. Οι προγραμματικές συμβάσεις εγκρίνονται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας μετά από σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν. και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις των προγραμματικών συμβάσεων καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Εμπορικής Ναυτιλίας […]».

Είναι αυτονόητο ότι το ΥΕΝ και το ΓΕΝ δίνουν τη σύμφωνη γνώμη τους επί συγκεκριμένων αποφάσεων και οποιαδήποτε προσθήκη ή τροποποίηση αυτών πρέπει να τους αποσταλεί εκ νέου για τη σύμφωνη γνώμη τους.

Το πρώτο έγγραφο του ΓΕΝ, που ο κ. Περιφερειάρχης ισχυρίζεται ότι αποτελεί την έγκριση και το οποίο χρονολογείται από 18-4-2016, εκφράζει τη γενική άποψη ότι το ΓΕΝ δεν έχει αντίρρηση για τη δημιουργία των υδατοδρομίων. Το δεύτερο που χρονολογείται από 23-6-2016 δίνει τη σύμφωνη γνώμη του για τις υπ’ αριθ. 75-97/2016 αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που ελήφθησαν το Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, η Περιφέρεια, χωρίς να ενημερώσει το ΓΕΝ, έλαβε νέες αποφάσεις τον Αύγουστο του 2016. Όπως είναι αυτονόητο απαιτούταν νέα έγκριση, καθώς είχαν τροποποιηθεί άρθρα των συμβάσεων, κατόπιν υποδείξεων του ΥΕΝ, τα οποία το ΓΕΝ δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το Δεκέμβριο του 2014 η Α.Δ. Αιγαίου παρέλαβε 13 αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας με Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία με σκοπό τη μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων στα νησιά Αμοργό, Άνδρο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Καστελλόριζο, Λέρο, Λειψούς, Μήλο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σύμη και Σύρο.

Αφού πραγματοποιήθηκε ο σχετικός έλεγχος νομιμότητας και προσκομίστηκαν τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα, επικυρώθηκαν στις 27-1-2015, δεδομένου ότι οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των περιφερειών υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας, σύμφωνα με το άρθρο 225 του ν.3852/10, και όχι σε έγκριση. Στις 16-2-2015 ακολούθησαν 7 ακόμη αποφάσεις που αφορούσαν στα νησιά Θήρα, Κάρπαθο, Κύθνο, Κω, Νίσυρο, Σίκινο και Χάλκη, οι οποίες επικυρώθηκαν στις 16-3-2015.

Έπειτα από το υπ. αριθμ. 3113.10-80/07/15-5-15 έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής (τ. ΥΕΝ), το οποίο δεν εξέφραζε την εκ του νόμου απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του, η Α.Δ. Αιγαίου με το υπ. αριθμ. 36922/29-5-15 έγγραφό της ενημέρωσε τα ΔΛΤ Σύρου, Τήνου-Άνδρου και Νάξου, που είχαν αποστείλει προγραμματικές συμβάσεις για υδατοδρόμια, ότι δεν μπορεί να εγκρίνει τις αποφάσεις τους.

Ένα χρόνο μετά, και συγκεκριμένα στις 12-4-2016 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επανήλθε με 23 αποφάσεις για το ίδιο θέμα. Προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας και δεδομένου ότι τα ΔΛΤ συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το άρθρο 25 του ν.2971/01, η Α.Δ. Αιγαίου ζήτησε από την Περιφέρεια να  προσκομίσει τη σύμφωνη γνώμη τόσο του ΥΕΝ όσο και του ΓΕΝ.

Στις 11-5-2016 ο Περιφερειάρχης μας διαβίβασε το υπ’ αριθ. 3113.1/15762/16/24-2-16 έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το υπ’ αριθ. Φ.542/168/85/182184, Σ.1750 έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, τα οποία ανέφεραν: το μεν ΓΕΝ, ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να διαγνωσθεί κώλυμα αλλά θα πρέπει να υποβληθεί στο ΓΕΝ τεχνικός φάκελος για την αδειοδότηση υδατοδρομίων, το δε ΥΕΝ ότι δεν έχει αντίρρηση για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία.

Δεδομένου ότι τα έγγραφα αυτά έδιναν μία γενική άποψη και όχι σύμφωνη γνώμη για καθεμία συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση, καθώς τα σχέδια των συμβάσεων δεν είχαν ελεγχθεί από τους ανωτέρω δύο φορείς, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Α.Δ. Αιγαίου με το Υπουργείο και επιβεβαιώθηκε η άποψη ότι για να εκδοθεί η σύμφωνη γνώμη τους επί των συγκεκριμένων αποφάσεων θα πρέπει να τους αποσταλούν οι αποφάσεις για έλεγχο. Έτσι, η Α.Δ. Αιγαίου απέστειλε με πρωτοβουλία της στο ΥΕΝ και το ΓΕΝ τις αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που περιείχαν τα σχέδια των συμβάσεων, και ζήτησε από τα ΔΛΤ να στείλουν τα υπόλοιπα στοιχεία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Τον Σεπτέμβριο 2016 η Α.Δ. Αιγαίου παρέλαβε νέες αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το θέμα των υδατοδρομίων, για τις οποίες ζητήθηκαν στις 11-10-2016 χρονοδιάγραμμα και πόροι. Η Περιφέρεια προσκόμισε τα στοιχεία σχεδόν δύο μήνες μετά. Κι ενώ στις 22-12-2016 η  Α.Δ. Αιγαίου επικύρωσε όλες τις αποφάσεις της Περιφέρειας, για τις οποίες το ΥΕΝ έδινε τη σύμφωνη γνώμη του, η Περιφέρεια στις 20-12-2016 ψήφισε νέες τροποποιήσεις των αποφάσεων αυτών!

Στο μεταξύ τρία ΔΛΤ του ν. Δωδεκανήσου έστειλαν για έγκριση τις αποφάσεις τους στις υπηρεσίες της Α.Δ. στη Ρόδο. Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, η Α.Δ. ζήτησε τις εγκρίσεις ΥΕΝ και ΓΕΝ. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το ΓΕΝ έχει απαντήσει από τις 23-6-2016 με το Φ.858.7/61/183640/23-6-2016 έγγραφο, το οποίο διαπιστώθηκε ότι δεν παρελήφθη ποτέ διότι είχε σταλεί σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία δεν υφίστατο. Σήμερα το εν λόγω έγγραφο δεν έχει πλέον ισχύ, εφόσον εγκρίνει τις συγκεκριμένες αποφάσεις (αριθ. 75-97/2016) και όχι τις νέες, που ελήφθησαν τον Αύγουστο του 2016 με αριθ. 180,181, 183-204/2016).

Αντί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου να επιρρίπτει συνεχώς ευθύνες στους διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται, θα έπρεπε ίσως να αναλογιστεί:

·  Γιατί δεν έστειλε τις προγραμματικές συμβάσεις εξ’ αρχής, πριν ακόμα τις φέρει προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο ΥΕΝ και στο ΓΕΝ ώστε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία;

·  Γιατί χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο προκειμένου να διορθώσει αυτά που του ζήτησε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής;

·  Γιατί χρειάστηκε δύο μήνες να στείλει στην Α.Δ. Αιγαίου το χρονοδιάγραμμα και την πρόβλεψη των πόρων στους κωδικούς του προϋπολογισμού, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι απαιτείται σε όλες τις προγραμματικές συμβάσεις;

·  Γιατί δεν είπε ποτέ ότι οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που εμπίπτουν στον έλεγχο νομιμότητας του άρθρου 225 του ν.3852/10, είχαν ελεγχθεί και επικυρωθεί ήδη από τις αρχές του 2015 από την Α.Δ. Αιγαίου;

·  Γιατί αφού «δουλεύει με τα τρία συναρμόδια Υπουργεία» και μόνο η Α.Δ. προβάλλει προσκόμματα, οι αρχικές αποφάσεις δεν έγιναν δεκτές από το ΥΕΝ; Μήπως γιατί δεν είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία;

·  Γιατί ενώ έστειλε νέες αποφάσεις για έγκριση στο ΥΕΝ δεν ενημέρωσε και το ΓΕΝ;

·  Δεν γνωρίζει ο Περιφερειάρχης ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των περισσότερων ΔΛΤ δεν έχουν ακόμη αποστείλει για έγκριση στην Α.Δ. Αιγαίου τις αποφάσεις τους για σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;

·  Γνωρίζει ότι για να συναφθεί μία σύμβαση απαιτούνται ενέργειες και από τους δύο συμβαλλόμενους;

·   Και τέλος, από πότε και με ποια δικαιολογία ανακηρύχθηκε ο ίδιος ως o «πατέρας» των υδατοδρομίων του Αιγαίου;

Ακολουθεί η τελευταία απάντηση της Περιφέρειας της 2/02/2017:

Με αστεία και φτηνά επιχειρήματα ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, “πνίγει” τις απαντήσεις του ΓΕΝ, αλλά όχι και την εμπάθειά του. Στο χαμένο e-mail κρύφτηκε και η αξιοπρέπεια του θεσμού που υπηρετεί

Τρεις σελίδες χρειάστηκε ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην πολύ φθηνή προσπάθεια του να «πνίξει» το προηγούμενο επιχείρημά του, ότι δήθεν δεν διαθέτει την έγκριση του ΥΕΝ για τις προγραμματικές συμβάσεις της ΠΝΑΙ με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, για τα υδατοδρόμια.

Επιχείρημα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, αφού τα έγγραφα του ΥΕΝ τον εξέθεσαν και αποκάλυψαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του και στο τρισέλιδο αφήγημα του απέφυγε κάπου να αναφέρει ότι τελικά την έγκριση του ΥΕΝ την έχει από τις 8 Δεκεμβρίου 2016, του την επανέλαβε το ΥΕΝ στις 16 Δεκεμβρίου (το έγγραφο επισυνάπτεται) και αυτός δηλώνει στις 18 Ιανουαρίου ότι δεν την έχει. Για αυτή την τελευταία  επιστολή του, της 18ης Ιανουαρίου, δεν βρήκε χώρο στο τρισέλιδο αφήγημα του να δώσει την παραμικρή εξήγηση.

    Όσο για την έγκριση του ΓΕΝ,  ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έχει δύο αναφορές, όπου και στις δύο δεν μπορεί να κρύψει ότι την έλαβε, αλλά προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από δύο απίθανα, ακόμα και για εκείνον, ”εφευρήματα” : την μεν πρώτη έγκριση του ΓΕΝ την βάφτισε «γενική άποψη» και η δεύτερη «πνίγηκε» στο απίθανο και φαιδρό  επιχείρημα ότι εστάλη σε… ανύπαρκτη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου !!!

    Το πιο διαφωτιστικό όμως κομμάτι της τρισέλιδης ανακοίνωσης του κ. Θεοδωρίδη είναι η τελευταία παράγραφος όπου στην κορύφωση της ιδιαίτερης ψυχικής κατάστασης κάτω από την οποία συνέταξε τον τραγικό απολογισμό του στο θέμα,  αναρωτιέται “πότε και με ποιά δικαιολογία ανακηρύχθηκε ο Περιφερειάρχης  Ν. Αιγαίου πατέρας των υδατοδρομίων του Αιγαίου”.

    Το μόνο τελικά που δεν κατάφερε να «πνίξει» ο κ. Θεοδωρίδης, είναι την προσωπική του εμπάθεια, που ξεχείλισε στην τελευταία παράγραφο της τρισέλιδης ανακοίνωσής του, για να απαντήσει με τον πιο σαφή τρόπο στο ερώτημα για ποίο λόγο πολεμά τόσο λυσσαλέα την προοπτική του δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά μας.

    Για να μην αφήσουμε όπως αναπάντητο το υπαρξιακό ερώτημα του κ. Θεοδωρίδη για το ποιός είναι ο “πατέρας’” των αγέννητων υδατοδρομίων του Αιγαίου και για να προστατεύσουμε την ελπίδα κάποτε αυτά να “γεννηθούν”’, απαντάμε : ΕΣΕΙΣ είστε κ. Θοεδωρίδη ο «πατέρας” και των υδατοδρομίων αλλά και όλων ημών . Γνήσιος ελεγκτής νομιμότητας, σκοπιμότητας και φρονημάτων!

Με πληροφορίες από την naxiotypia.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή