Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ κ. Βαρουφάκη για μυστικούς φοροελεγκτές προκάλεσε ουκ ολίγα επικριτικά σχόλια στην Ευρώπη
Οι αμερικανοί λένε ότι ανεξάρτητα εάν είναι αρνητική ή όχι μία διαφήμιση, σημασία έχει να ασχολείται κάποιος μαζί σου.. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να έχει σταματήσει (για μερικές ώρες) να δίνει συνεντεύξεις, βρίσκεται όμως πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τελευταίο του κατόρθωμα; Μα μία εκ των προτάσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: η “επιστράτευση” φοιτητών, οικιακών βοηθών, ακόμη και τουριστών για να αναλάβουν καθήκοντα μυστικού φορο-ελεγκτή.
Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους Financial Times, η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης στους πιστωτές ούτως ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας και να “ξεκλειδώσει” η δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από την αρθρογραφία του βρετανικού περιοδικού «Financial Times», με τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ να υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις για ένα «πρόγραμμα που θα ακολουθήσει το υπάρχον».
Σύμφωνα με τον κ. Σπίγκελ στις προτάσεις περιλαμβάνεται ορισμένες παραδοσιακές μεταρρυθμίσεις (όπως η δημιουργία ενός νέου «δημοσιονομικού συμβουλίου» το οποίο θα ελέγχει τις κρατικές δαπάνες αλλά και τα έσοδα). Υπάρχουν όμως και κάποιες “ανορθόδοξες προτάσεις”, ιδιαίτερα αυτή που ο Έλληνας υπουργός αποκαλεί «Onlookers’ VAT Evasion-Fighting Scheme» βάσει της οποίας ένας μεγάλος αριθμός έκτακτων «παρατηρητών» θα βοηθά την κυβέρνηση να “τσακώνει” εκείνους που προσπαθούν να αποφύγουν τους φόρους προστιθέμενης αξίας.
«Οι μη επαγγελματίες επιθεωρητές θα προσλαμβάνονται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμη, έκτακτη βάση (όχι μεγαλύτερη από δύο μήνες και χωρίς καμία προοπτική επαναπρόσληψης) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης και θα συμπεριφέρονται ως πελάτες, για λογαριασμό των φορολογικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με μικρόφωνο και κάμερα». Προστίθεται ακόμη ότι οι νέοι αυτοί υπάλληλοι, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και τουρίστες ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί εκτεταμένη φοροδιαφυγή, θα λαμβάνουν ωριαία αμοιβή και θα είναι «πολύ δύσκολο να τους υποπτευτούν οι φοροφυγάδες».
Παράλληλα, όμως, ο κ. Σπίγκελ υποστηρίζει ότι στην επιστολή Βαρουφάκη υπάρχει και αίτημα για «έναρξη σε υψηλό επίπεδο ενός διαλόγου» σχετικά με τη συμφωνία για το «Συμβόλαιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία», το οποίο, πάντως, ο αρθρογράφος των «F.T.» σπεύδει να χαρακτηρίσει ως «τρίτο πακέτο στήριξης».
Και βέβαια η σχετική … είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και όπως ήταν λογικό ξεκίνησε ένα απίστευτο πανηγύρι στο internet. Πρώτος και καλύτερος ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον (σ.σ. έχει κόντρα σε προσωπικό επίπεδο με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη) ο οποίος έκανε retweet μία φωτογραφία από ένα beach bar όπου χορεύουν καλλίγραμμες κοπέλες και με το κουίζ “βρείτε ποιός είναι ο ελεγκτής”. Ο αμερικανός δημοσιογράφος, χαρακτηρίζει την πρόταση ξεκαρδιστικό σχέδιο. Όμως ο κ. Νίξον δεν σταματά εκεί και με ειρωνικό ύφος σχολιάζει πως με καλωδιωμένους τουρίστες και άδειες τυχερών παιγνίων η Αθήνα επιδιώξει να πάρει ένα τεράστιο δάνειο, ενώ σε άλλο tweet εύχεται ο κ. Τσίπρας να στείλει σύντομα το σωστό σχέδιο.