Ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης σε χοίρους στην Βουλγαρία – Τι γίνεται στη γειτονική χώρα και πως αντιδρά το αρμόδιο Υπουργείο στην Ελλάδα
Σε μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη εξελίσσεται πλέον η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ). Παρόλο που η νόσος είναι παρούσα εδώ και αρκετά χρόνια, οι διαστάσεις επιδημίας που έχει λάβει και τα τελευταία ξεσπάσματα που εκδηλώθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο ανέβασαν τη λίστα των κρατών με επιβεβαιωμένα κρούσματα σε έντεκα, αυξάνοντας την ανησυχία των Αρχών. Μόλις στην αρχή της εβδομάδας, η Σερβία ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου σε οικόσιτους χοίρους, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE), με τα τρία κρούσματα να εντοπίζονται στην περιοχή του Βελιγραδίου και ένα στην περιφέρεια Ποντουνάβσκι.
Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν τις περισσότερες καταγεγραμμένες εστίες, με την πρώτη να βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθεί στην απώλεια όλου του ζωικού της κεφαλαίου. Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ακόμη η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Εσθονία, το Βέλγιο και η Ιταλία. Για την τελευταία ωστόσο, το κρούσμα που έχει καταγραφεί στη Σαρδηνία δεν σχετίζεται επιδημιολογικά με αυτά που πλήττουν την υπόλοιπη Ευρώπη.
Με εστίες να ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, χτυπώντας και εμπορικές εκμεταλλεύσεις, ήδη μέχρι τις 29 Ιουλίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη σε οικόσιτους χοίρους άγγιξαν τα 647 εντός του έτους, σύμφωνα με την Κομισιόν. Μόνο στη Ρουμανία καταγράφηκαν 553, στην Πολωνία 30, στην Ουκρανία 27, στη Βουλγαρία 22 και στη Λιθουανία 12. Στην περίπτωση των αγριόχοιρων η εικόνα είναι ακόμα πιο δραματική, αφού μέχρι τα τέλη Ιουλίου η Κομισιόν έχει καταγράψει 3.657 επιβεβαιωμένες εστίες. Στην Πολωνία εντοπίστηκαν 1.434 κρούσματα, στην Ουγγαρία 786, στο Βέλγιο 478, στη Ρουμανία 334, στη Λιθουανία 320 και στη Λετονία 195. Σύμφωνα με τον ΟΙΕ, την περασμένη εβδομάδα νέα κρούσματα στον αγριόχοιρο, που αποτελεί δεξαμενή της νόσου, προστέθηκαν στην Ουγγαρία, στη Λετονία και στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία, όπου η ΑΠΧ επέστρεψε μετά από τέσσερις μήνες στα βορειοδυτικά της χώρας.
Αντιδρά η Βουλγαρία στις θανατώσεις
Η χοιροτροφία στη Βουλγαρία βιώνει δύσκολες μέρες, με τον υφυπουργό Γεωργίας να παραδέχεται από την προηγούμενη εβδομάδα την αδυναμία της χώρας να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να νιώθουν ότι απειλείται ολόκληρο το χοιροτροφικό κεφάλαιο με αφανισμό, επιφέροντας ζημιές δισεκατομμυρίων.
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί χοιροτρόφοι σε επαρχίες που βρίσκονται κοντά σε επιβεβαιωμένες εστίες αρνούνται να θανατώσουν τα ζώα τους, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις, ενώ 31 κοινοτάρχες χωριών της επαρχίας Πάζαρτζικ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την υποχρεωτική θανάτωση οικόσιτων χοίρων, με το επιχείρημα ότι στην περιοχή δεν υπήρξε καινούργιο κρούσμα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Sofia Globe. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 80% των χοίρων σε αυτή την επαρχία έχει ήδη θανατωθεί, ενώ ομάδες κτηνιάτρων είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη θανάτωση οικόσιτων χοίρων στα νότια, όπου οι ιδιοκτήτες τους δεν κατάφεραν να το κάνουν μέχρι τη λήξη της διορίας.
Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Με τη νόσο να καραδοκεί προ των πυλών και την ανησυχία να κυριεύει τους παραγωγούς εγχώρια, στην άμεση λήψη μέτρων προχώρησε και η Ελλάδα, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, με απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων χοιρινού κρέατος από τη γειτονική Βουλγαρία, όπως αναφέρει το βουλγαρικό Novinite. Παράλληλα, την άμεση πρόσληψη 46 κτηνιάτρων για την αποτροπή εισόδου της νόσου και την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, εκδίδοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα ενημερωτικά έντυπα, όχι μόνο για παραγωγούς και κυνηγούς, αλλά και τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα. Παράλληλα, με πρόσφατη απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, συγκροτούνται συνεργεία δίωξης και θήρας ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων, με ρύθμιση των αρμοδιοτήτων και κλιμάκωση των μέτρων στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας.
Ταυτόχρονα, οι κατά τόπους ΔΑΟΚ βγάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώσεις για τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να λαμβάνουν κυνηγοί και χοιροτρόφοι. Με τους τελευταίους, βέβαια, να επισημαίνουν ότι αγριόχοιροι και οικόσιτα πρέπει να περιοριστούν και να καταγραφούν άμεσα αντίστοιχα ως μη ελεγχόμενες δεξαμενές της νόσου.
Και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Τι γίνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση που υπογράφει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φιλήμων Ζαννετίδης και εκεί διαβάζουμε ” Οι Διευθύνσεις κτηνιατρικής Δωδεκανήσου και Κυκλάδων ενημερώνουν το κοινό και ιδιαίτερα τους χοιροτρόφους, τους κυνηγούς και όσους πρόσφατα επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί στη γειτονική χώρα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ – ASF). Το νόσημα πρωτοεμφανίστηκε σε αγριόχοιρους στα σύνορα με τη Ρουμανία, ενώ μετακινούμενο νότια προσέβαλε χοίρους της συστηματικής και οικόσιτης χοιροτροφίας.
Η ΑΠΧ είναι ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. ΔΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ αλλά μπορεί να προκαλέσει τεράστιες οικονομικές απώλειες στη χοιροτροφία. Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ των χοίρων και των αγριόχοιρων, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον και μεταφέρεται εύκολα με τις συνήθεις μετακινήσεις εξοπλισμού και ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου είναι η ερυθρότητα έως και νέκρωση του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος (πτερύγια αυτιών, ρύγχος, κορμός – κοιλιά, πόδια), ανορεξία και απίσχνανση και τελικά θάνατος σε λίγες μέρες. Νεκροτομικά παρατηρούνται διόγκωση της σπλήνας και αιμορραγίες σε διάφορα όργανα.
Επαναλαμβάνεται ότι ο ιός δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο ο άνθρωπος μπορεί εύκολα να τον μεταφέρει. Για τους λόγους αυτούς:
- Οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να τηρούν ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στις εκμεταλλεύσεις των και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε επισκέψεις τρίτων σε αυτές.
- Εάν έχετε πρόσφατα επισκεφτεί τη Βουλγαρία και έχετε έλθει σε επαφή με χοίρους ή αγριόχοιρους ή ακόμα έχετε μεταφέρει χοιρινό κρέας ή παρασκευάσματα από χοιρινό κρέας από μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις της Βουλγαρίας, μην έλθετε σε επαφή με χοίρους στην Ελλάδα πριν τηρήσετε αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και μη δώσετε το κρέας ως τροφή σε χοίρους. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους κυνηγούς που ενδεχομένως έχουν επισκεφθεί τη Βουλγαρία για κυνήγι αγριόχοιρου.
- Όλες οι μετακινήσεις ζώντων χοίρων εντός της Ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση ή τη σφαγή θα πρέπει να γίνονται μετά από ενημέρωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών τόσο του τόπου προέλευσης όσο και του τόπου προορισμού.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες”.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα https://www.ypaithros.gr/