Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΒόμβα από ΣτΕ "δεν ανήκει η χρήση παραλιών στους Δήμους"

Βόμβα από ΣτΕ “δεν ανήκει η χρήση παραλιών στους Δήμους”

|

Νέα δεδομένα δημιουργεί όσον αφορά τη χρήση αιγιαλού και παραλίας το Συμβούλιο της Επικρατείας κι αυτό γιατί αποφάσισε ότι οι Δήμοι δεν έχουν δικαίωμα χρήσης κάτι που είχαν με προηγούμενη απόφαση και η οποία λήγει τέλη Απριλίου του 2017 

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει ξεκινήσει μία συζήτηση όσον αφορά την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας… Οι Δήμοι ζητούσαν από το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία απόφαση εδώ και τώρα ώστε να εκδοθεί έγκαιρα Κοινή Υπουργική Απόφαση, εν όψει της επερχόμενης θερινής περιόδου. Με τα δεδομένα έως …χθες η ισχύουσα απόφαση λήγει στις 30 Απριλίου 2017 και, κάθε χρόνο, σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή της νέας, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να καθυστερούν τραγικά στην παραχώρηση των αιγιαλών για την εξυπηρέτηση των λουόμενων σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία. Αποτέλεσμα; Να χάνονται χρήματα για το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, πλην των επιχειρηματιών… Μάλιστα, οι Δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ ζητούσαν η παραχώρηση μέσω της νέα ΚΕΔΕ να έχει διάρκεια τριών ετών «ώστε οι εκμισθωτές να έχουν το περιθώριο να επενδύσουν σοβαρά, να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους με αυτόφωρα και άνευ ουσίας δικαστικές διαδικασίες.» Και αυτό που δεν είπαν; Το 2019 έχουμε εκλογές και καλό θα είναι να αποφύγουμε αυτές τις …διαδικασίες.

Αλλαγή δεδομένων

Κι ενώ οι Δήμοι είναι σε διαδικασία να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς ώστε να προλάβουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flashnews.gr έρχεται το ΣτΕ και “παίρνει πίσω” το δικαίωμα των δήμων για απλή χρήση του αιγιαλού και των παραλιών Σύμφωνα με την απόφαση που έχει στα χέρια του το Flashnews.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει ότι είναι άκυρη η συλλήβδην παραχώρηση, προς τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α., του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής τους περιφέρειας.  Όπως αναφέρει η αρμοδιότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ανήκει και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από κοινού με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου ακυρώνει την πρότερη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, ως προς το κομμάτι της παραχώρησης στους δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλιάς με το αιτιολογικό ότι αφενός, δεν προβαίνει σε εξατομικευμένη παραχώρηση αυτών προς το Δήμο, αλλά παραχωρεί συλλήβδην το σύνολο των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας όλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, και, αφετέρου, διότι εξεδόθη χωρίς τη σύμπραξη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση που ακυρώνεται όριζε την απευθείας παραχώριση στους ΟΤΑ με το οριζόμενο αντάλλαγμα, το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας. Το δικαίωμα αυτό μπορούσε να μεταβιβαστεί ολικά ή μερικά από κάθε Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία, ενώ ενεκρινόταν η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού προς τρίτους, με σύναψη σύμβασης μίσθωσης, έναντι ανταλλάγματος

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα flashnews.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής – Άνοδος 3,99% σε σχέση με πέρυσι

Μικρή αύξηση στην ακτοπλοϊκή κίνηση το φετινό καλοκαίρι – Η μεγαλύτερη άνοδος στον Αργοσαρωνικό

Κυκλάδες – Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Σαντορίνη, Νάξο και Μύκονο, βιασμός, παραβάσεις και κλοπές

Σειρά συλλήψεων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων για σοβαρά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

Νάξος (Φιλώτι): 20 χρόνια μνήμης και ποδοσφαίρου, το τουρνουά «Μανώλης Μάκαρης» μας συγκίνησε ξανά

Με επετειακό χαρακτήρα, το φετινό τουρνουά τίμησε τη μνήμη του Μανώλη Μάκαρη, συνδυάζοντας αθλητισμό, συγκίνηση και την παρουσία μικρών παιδιών που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες