Τις παράνομες μισθώσεις επαγγελματικών σκαφών, τα «μαύρα» ναυλοσύμφωνα και το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό πετρέλαιο έχουν βάλει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Λιμενικό διενεργώντας διαρκείς ελέγχους στις τουριστικές περιοχές.
Τις παράνομες μισθώσεις επαγγελματικών σκαφών, τα «μαύρα» ναυλοσύμφωνα και το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό πετρέλαιο έχουν βάλει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Λιμενικό διενεργώντας διαρκείς ελέγχους στις τουριστικές περιοχές.
Το βάρος έχει πέσει σε ιστιοπλοϊκά και τουριστικά σκάφη με σημαία Τουρκίας που δεν φέρουν ναυλοσύμφωνα, είτε ναυλώνονται χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές, αλλά και σε μεγάλα yachts στα οποία έχουν διαπιστωθεί αποκλίσεις στα ναυλοσύμφωνα σε σχέση με τις πραγματικές εισπράξεις από τη μίσθωση. Παράλληλα έλεγχοι και μάλιστα «υψηλής τεχνολογίας» διενεργούνται από τους τελωνειακούς προκειμένου να διαπιστώνεται πως το φθηνό ναυτιλιακό πετρέλαιο με το οποίο εφοδιάζονται τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής δεν καταλήγει στο λαθρεμπόριο.
Σε ελέγχους που διενήργησε η ΑΑΔΕ σε τουριστικά σκάφη που πραγματοποιούν κοντινές πλόες σε νησιά του Αιγαίου διαπιστώθηκε πως τα ποσά που αναγράφονταν στα ναυλοσύμφωνα δεν συνέπιπταν με τα έσοδα των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης των σκαφών, οι οποίες είχαν πολλαπλάσιες εισπράξεις.
Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει διαπιστωθεί με σκάφη με τουρκική σημαία που κάνουν τουρισμό σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Αργοσαρωνικό χωρίς να έχουν κάνει ναυλοσύμφωνο, ήτοι αποφεύγοντας τη σχετική φορολογία. Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε πως σκάφη με κοινοτική σημαία δραστηριοποιούνταν έχοντας σύμβαση ναύλωσης με τόπο επιβίβασης και αποβίβασης την ελληνική επικράτεια, αλλά χωρίς να έχουν την προβλεπόμενη άδεια!
Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις τα σκάφη αναψυχής ακινητοποιήθηκαν και δεν τους επετράπη ο απόπλους μέχρι που κατέβαλαν το πρόστιμο που τους επεβλήθη ή κατέθεσαν εγγυητική επιστολή ύψους διπλάσιο του προστίμου. Να σημειωθεί πως η ακινητοποιήσεις σκαφών προβλέπονται από το νόμο 4487/2017 που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Αυγούστου και ο οποίος είναι δρακόντειος για τα σκάφη αναψυχής που εκτελούν παράνομες ναυλώσεις.
Έλεγχοι και στα καύσιμα
Η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει επιστήσει την προσοχή στις τελωνειακές αρχές, ώστε να αποτρέπονται εικονικοί ανεφοδιασμοί με ναυτιλιακό πετρέλαιο επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
Να σημειωθεί πως το ναυτιλιακό πετρέλαιο διατίθεται στο 50% της τιμής του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, αλλά το μειωμένο φόρο δικαιούνται μόνο οι πλοιοκτήτες -εκναυλωτές του σκάφους, που το χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς. Πιο απλά η απαλλαγή δεν παρέχεται σε όσους χρησιμοποιούν το σκάφος για ιδιωτική αναψυχή.
Για το λόγο αυτό στις ειδικές αποθήκες που χορηγούνται τα καύσιμα οι τελωνειακοί κάνουν φύλλο και φτερό τα έγγραφα των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων αναψυχής, εξετάζοντας την άδεια τους, το ναυλοσύμφωνο, τις καταστάσεις επιβατών και το προγραμματισμένα δρομολόγια.
Αλλά δεν στέκονται σε αυτό. Για να διαπιστώσουν το εάν το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής καίει τα καύσιμα του ή τα γίνεται μετάντλησή τους μετά τον ανεφοδιασμό, ήτοι λαθρεμπόριο, οι τελωνειακές αρχές χρησιμοποιούν συστήματα δορυφορικού εντοπισμού σκαφών.
Όταν μια θαλαμηγός ζητά καύσιμα τη μια εβδομάδα και μετά από μια εβδομάδα το ίδιο σκάφος ζητά εκ νέου ανεφοδιασμό, τα τελωνεία εξετάζουν με δορυφορικά συστήματα το εάν όντως το σκάφος έκανε διαδρομή ικανή για να καταναλώσει τα καύσιμα τους ή αιτείται εικονικού ανεφοδιασμού. Εάν κάλυψε λιγότερα ναυτικά μίλια σε σχέση με την προβλεπόμενη αυτονομία, τότε κινούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τον καταλογισμό των παραβάσεων.