Τσακίζει τους αγρότες το νέο φορολογικό καθότι έρχονται όχι ένα αλλά τρία …τσεκούρια στο εισόδημά τους και περίπου μισό εκατομμύριο αγρότες βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα
Είσαι αγρότης ή όχι; Εάν είσαι, τότε θα βρεθείς μπροστά σε νέα οικονομικά δεδομένα. Εάν δεν είσαι; Τότε επίσης θα πρέπει να παραιτηθείς των επιδοτήσεων που έχεις λάβει. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή για περίπου 750.000 φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα, όμως με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη θα πρέπει να προχωρήσουν σε επιλογές. Με βάση τα δεδομένα αυτή τη στιγμή μόλις 175.000 είναι αυτοί που διατηρούν το χαρακτηρισμό του «αγρότη» ενώ οι υπόλοιποι θα βρεθούν απέναντι σε υπέρμετρα αυξημένους φόρους από το φορολογικό δόκανο που έχει στηθεί με βάσει τους τελευταίους νόμους. Κι αυτό γιατί αφενός ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων τους θα αυξηθεί από το 13% στο 22% και αφετέρου ο συντελεστής υπoλογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί από το 75% στο 100% του κύριου φόρου, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος. Και ουσιαστικά μιλάμε για ένα …κενό της τάξης των 575.000 φορολογούμενων που είναι στη μέση … κατάσταση.
Συγκεκριμένα:
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πέσουν στην παγίδα καθώς με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 65 και της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016, τις οποίες ψήφισε τον περασμένο Μάιο. Συγκεκριμένα:
1. Με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του ν. 4389/2016, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται πλέον ο φορολογούμενος ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 50% του ετησίου εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και τηρεί λογιστικά βιβλία για τις δραστηριότητες αυτές. Το καθεστώς που ίσχυε πριν προέβλεπε ότι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται αυτός ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 35% του συνολικού εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και δεν έθετε ως πρόσθετη προϋπόθεση την τήρηση λογιστικών βιβλίων.
Για να χαρακτηριστεί κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα πρέπει παράλληλα:
-να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης
-να ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του
-να είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση
2. Με τη διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016, προβλέπεται πλέον ότι οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου εισοδήματος που κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ (δηλαδή αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ). Ως αποτέλεσμα υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του συνολικού αγροτικού τους εισοδήματος! Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το φορολογικό έτος 2015, το αγροτικό εισόδημα φορολογείτο αυτοτελώς με 13% από το πρώτο ευρώ.
3. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παραγράφου 38 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 προβλέπεται ότι από το φορολογικό έτος 2016 ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους αυξάνεται από το 75% στο 100% του κύριου φόρου εισοδήματος. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.
Και όποιος αντέξει…