Σήμερα Πέμπτη (08/03) “ανοίγουν” οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να βιαστούν – Ποιοι και τι δικαιούται
Και η μεγάλη στιγμή έφτασε… Σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου “ανοίγουν” οι αιτήσεις για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να βιαστούν, καθώς η πλατφόρμα θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια που αναλογούν σε αυτήν. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr. ενεργοποιείται από σήμερα και μέσω αυτής θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Έχει ήδη αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του υπουργείου, εγχειρίδιο σχετικά με τον τρόπο καταχώρησης των στοιχείων. Η ακριβής ώρα έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών κεφαλαίων. Χρειάζεται ωστόσο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι ενδιαφερόμενοι καθώς το νέο πρόγραμμα έχει αρκετές «ιδιαιτερότητες». Οι ιδιοκτήτες των περίπου 32.000 κατοικιών πρέπει να δράσουν άμεσα.
Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα είναι το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής ανά περιφέρεια θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια που της αναλογούν. Ο στόχος είναι να μην υπάρξουν εκκρεμείς εγκεκριμένες αιτήσεις οι οποίες δεν καλύφθηκαν εξαιτίας της μη εξασφάλισης των απαιτούμενων κονδυλίων. Τα έργα των ωφελουμένων θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε εννέα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.
Όταν πιστοποιηθούν οι δαπάνες και το φυσικό αντικείμενο του έργου, με βάση τα δικαιολογητικά και τους όρους του προγράμματος, τότε θα λάβουν την αντίστοιχη άμεση ενίσχυση οι ιδιοκτήτες κατοικιών. Προκαταβολή προβλέπεται μόνο για όσους κάνουν χρήση τραπεζικού δανεισμού.
Τώρα, εκείνοι οι οποίοι θα λάβουν δάνειο από κάποια από τις δέκα τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (πρόκειται για τις τέσσερις συστημικές, την AtticaBank και πέντε συνεταιριστικές), η καταβολή της επιχορήγησης και η εκταμίευση του συνολικού ποσού ολοκληρώνονται μέσα σε δύο μήνες, από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης πιστοποίησης.
Πότε επιστρέφεται η επιδότηση
Όπως προβλέπεται στον Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος:
«Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/ τακτοποίησης στο ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν από την υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να έχει εκδοθεί βεβαίωση περαίωσης, από την οποία να προκύπτει η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης».
Το ακίνητο πρέπει να είναι καθ’ όλα νόμιμο και με εξοφλημένο το ανάλογο πρόστιμο.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη ορθή υλοποίηση, ακόμα και μετά την υλοποίηση του έργου, το ελληνικό δημόσιο υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να επιστρέψει την επιδότηση και μάλιστα έντοκα, ενώ θα υπάρξουν ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις για τους μηχανικούς.
Οριστική καταληκτική ημερομηνία για το εξοικονομώ κατ’ οίκον έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2021.
Αν και κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, εντούτοις επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο στην περίπτωση που οι περισσότερες αιτήσεις αποτελούν μέρος αίτησης/αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία.
Η επιδότηση
Όσον αφορά την επιδότηση, το ποσοστό της υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας 7 κατηγορίες. Έτσι, λαμβάνουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ. Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος.
Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες και το 50% στις δύο τελευταίες. Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία ορίζεται και ο ενεργειακός στόχος που θα πρέπει να επιτυγχάνεται από τις ενεργειακές παρεμβάσεις. Έτσι, θα απαιτείται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ για τις υπόλοιπες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης.