Πέντε μέτρα θα πρέπει να απέχουν οι ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες από το κύμα με βάση τη νέα ΚΥΑ διατηρείται όμως την μαζική παραχώρηση των παραλιών στους δήμους
Να πούμε τα καλά νέα…. Τέλος τα τραπεζάκια και οι ξύλινες πλατφόρμες «επάνω στο κύμα». Οι δε ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από το κύμα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για όλους τους λουόμενους. Υπάρχουν όμως και τα …κακά νέα: ουσιαστικά οι έχοντες μέτωπο στη παραλία και διαθέτουν ξενοδοχεία ή επιχειρήσεις μπορούν χωρίς διαγωνισμό να εκμεταλλευτούν την παραλιακή ζώνη στο 50% της επιφάνειας που τους αναλογούν… Επίσης, στους κερδισμένους είναι και το Δημόσιο καθότι αυξάνει το ποσοστό από τα μισθώματα από το 20% στο 30%. Παραμένει όμως η ίδια φιλοσοφία της «μαζικής» παραχώρησης των παραλιών στους δήμους, αντίθετα με τις υποδείξεις πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ.
Η νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα και, αντίθετα με τις προηγούμενες, θα έχει διάρκεια ζωής 2 ετών, δίνοντας για πρώτη φορά στους δήμους το δικαίωμα να συνάψουν διετείς συμβάσεις μίσθωσης παραλιών. Η απόφαση ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να μισθωθούν τμήματα παραλιών σε δήμους ή ιδιώτες για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων (λ.χ. ξαπλώστρες με ομπρέλες), θαλάσσιες δραστηριότητες και καντίνες. Η νέα απόφαση περιέχει κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις, που είναι καλό να γνωρίζει το κοινό:
• Για πρώτη φορά απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με την εξαίρεση των ξύλινων διαδρόμων.
• Αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και το κύμα.
• Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν τον μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014). Οι καντίνες απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.
• Απαγορεύονται οι «αφαιρούμενες σκιάδες» (τέντες ή κατασκευές σκίασης) στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη).
• Απαγορεύεται η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).
Εκτός από τις υπέρ των λουομένων (και κατά του χάους) τροποποιήσεις, η απόφαση περιλαμβάνει και μερικές οικονομικού ή διοικητικού τύπου βελτιώσεις. Η πιο σημαντική είναι ότι αυξάνει το ποσοστό του μισθώματος που αποδίδεται στο Δημόσιο από 20% σε 30%. Επίσης, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα υπογραφής διετούς σύμβασης, καθώς η ΚΥΑ έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Τέλος, δίνει μια μικρή ανάσα στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες (που πρέπει διά νόμου να ελέγξουν τις συμβάσεις), αυξάνοντας την προθεσμία ελέγχου από 7 σε 12 εργάσιμες.
Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις της, όμως, η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών διατηρεί τη φιλοσοφία της άνευ εξαιρέσεων παραχώρησης όλων των παραλιών (η εξαίρεση κάποιων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των δήμων), κάτι που είναι αντίθετο με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, η απόφαση δεν υπογράφεται και από τον υπουργό Περιβάλλοντος.