Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΤο ράλι στο κακάο «πικρίζει» τις τιμές στη σοκολάτα

Το ράλι στο κακάο «πικρίζει» τις τιμές στη σοκολάτα

|

Με νέες ανατιμήσεις στις σοκολάτες κάνει ποδαρικό το 2025 δηλώνει στον ΟΤ ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος που ελέγχει τη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, όταν ήδη οι λιανικές τιμές της αγαπημένης απόλαυσης μικρών και μεγάλων έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) τα μπισκότα, οι σοκολάτες και τα ζαχαρώδη είναι η κατηγορία προϊόντων με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση το 2024 (+4,76%) μετά τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ράλι στις διεθνείς τιμές του κακάο.

Σοκολάτα ακριβότερη 3-7% στα σούπερ μάρκετ

«Εφέτος για κάποια προϊόντα της ΙΟΝ έχουν γίνει ανατιμήσεις της τάξης του 3% με 7% στα σούπερ μάρκετ» λέει ο κύριος Θεοδωρόπουλος «και πάλι δεν καλύπτεται το κόστος» προσθέτει, ενώ σημειώνει ότι οι τιμές στη μικρή λιανική (περίπτερα, ψιλικατζίδικα κ.λπ.) δεν έχουν αυξηθεί.

«Αγοράζαμε βούτυρο κακάο 4 ευρώ το κιλό και πλέον το αγοράζουμε 27 ευρώ» σημειώνει ο κύριος Θεοδωρόπουλος, εξηγώντας τους λόγους για τις νέες ανατιμήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το βούτυρο κακάο, που λαμβάνεται με το τρίψιμο των κόκκων κακάο, είναι βασικό συστατικό της σοκολάτας. Μια μέση μπάρα σοκολάτας γάλακτος περιέχει περίπου 20% βούτυρο κακάο.

Η ΙΟΝ δεν διαφέρει από τους παγκόσμιους κολοσσούς σοκολάτας, όπως η Hershey, η Mars, η Ferrero και η Lindt, που επίσης παλεύουν με τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους του κακάο και πολλές μεταφέρουν το βάρος στους καταναλωτές αυξάνοντας τις τιμές.

Πάντως μέσα στα τελευταία τρία χρόνια –από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Νοέμβριο του 2024- οι τιμές στη σοκολάτα και τα προϊόντα σοκολάτας στην ελληνική αγορά εκτινάχθηκαν κατά 25,3%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Υψηλότερα και από το bitcoin

Ας σημειωθεί ότι οι τιμές στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο κακάο κατέγραψαν ποσοστιαίες αυξήσεις υψηλότερες ακόμη και από το bitcoin το 2024.

Το κακάο άνοιξε στα 4.209 δολάρια ΗΠΑ ανά μετρικό τόνο τον Ιανουάριο του 2024 και εκτινάχθηκε στα 12.931 δολάρια ΗΠΑ ανά μετρικό τόνο τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 50 ετών.

Η επίδραση της κλιματικής κρίσης στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται περισσότερο από το 70% του κακάο παγκοσμίως, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για αυτό το ράλι.

Η Δυτική Αφρική (σ.σ. κυρίως η Γκάνα και η Ακτή του Ελεφαντοστού όπου παράγεται το 55% του κακάο) επλήγη από πολύ έντονες βροχοπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι και από ξηρασία το περασμένο φθινόπωρο.

Πρόσφατες αναφορές για τον όγκο των κόκκων κακάο στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις δείχνουν ότι είναι κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλότερο μέγεθος καλλιέργειας το 2025.

Εξ ου και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι λιανικές τιμές της σοκολάτας θα ανέβουν το 2025 τουλάχιστον 10%.

Dubai Chocolate

Σοκολάτες χωρίς… σοκολάτα

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι η αβεβαιότητα στις τιμές του κακάο μας επιφυλάσσει ένα μέλλον λιγότερο… σοκολατένιο –τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα- όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές.

Η «σοκολάτα Ντουμπάι» με γέμιση κρέμας φιστικιού και τραγανών, σπασμένων φύλλων κανταϊφιού, που έχει γίνει viral στο TikTok και στο Instagram, αποτυπώνει αυτή την πρόβλεψη.

Όταν τα φιστίκια Αιγίνης κοστίζουν λιγότερο από την ίδια τη σοκολάτα, δεδομένου του υψηλού κόστους του κακάο, θα δούμε προϊόντα σοκολάτας γεμάτα με κάτι άλλο, είτε πρόκειται για καραμέλα είτε για ξηρούς καρπούς είτε για φρούτα, λένε, ανησυχώντας για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, οι βιοτέχνες σοκολατοποιοί στην Αμερική.

Ήδη αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ για το 40% της βιομηχανοποιημένης σοκολάτας, όπως αναφέρει ο Karl Kvash, επικεφαλής του τομέα των σνακ στο Euromonitor International.

Πληροφορίες από: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα: Στο χείλος του αποκλεισμού από τον χάρτη της Ευρώπης για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα

Μαζικές ακυρώσεις, διεθνής κατακραυγή και ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας – Ποιος θα υπερασπιστεί το δικαίωμα να ταξιδεύεις ελεύθερα στην Ελλάδα με αυτοκινούμενο;

Νάξος: Η Δανάη Κουτελιέρη στο “Cash or Trash” με το αντικείμενο-κληρονομιά του πατέρα της (video)

Μια ξεχωριστή εμφάνιση με άρωμα Νάξου και ιστορία από την Πλάκα – Όταν η παράδοση συναντά την τηλεόραση και συγκινεί (video)

Με πάθος για την άνοδο: Ο Πανναξιακός υποδέχεται τον Απόλλωνα Καλυθιών στη «μάχη» των μπαράζ

Όλοι στο ΔΑΚ Νάξου την Κυριακή (11/05) στις 14:45 – Ο Πανναξιακός διεκδικεί το όνειρο της επιστροφής στις εθνικές κατηγορίες

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκινάει έρευνα στον κλάδο της ακτοπλοΐας

Διαπιστώνει ολιγοπωλιακές συνθήκες και μεγάλη αύξηση του κόστους των συμβάσεων για τις επιδοτούμενες γραμμές

Στοίχημα – Europa League: Η ισοπαλία μοιάζει ως πιο πιθανή επιλογή και ποντάρουμε τα λεφτά μας

Πρόταση ημέρας από τα ημιτελικά του Europa League Μπόντο Γκλιμτ - Τότεναμ: «Επαγγελματική» πρόκριση στο 4.00!

Νάξος – 2ο Γυμνάσιου: Μαθητές-τριες μαθαίνουν τα μυστικά της σεφουκλωτής στο “Naxion – Ναξίων γεύσεις” (video)

Μια γευστική εκπαιδευτική εμπειρία με άρωμα Νάξου στο πλαίσιο του etwinning προγράμματος “Heritage on a plate” (video)

Σαντορίνη: Παράταση μέτρων και νέες παρεμβάσεις από τον ΟΑΣΠ

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ η καλντέρα της Σαντορίνης – Έμφαση στην πολιτική προστασία και την ενημέρωση των κατοίκων

Δ. Λιανός: “Δεν μπήκαν στη διαδικασία να μιλήσουν πρώτα με τον Δήμο”

Οι κάτοικοι της Νάξου στέκονται ενάντια στη σχεδιαζόμενη τοποθέτηση ΑΠΕ στο νησί - Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Πειραιάς: Μεταμορφώνεται το λιμάνι σε 6 εβδομάδες, φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού με 10 παρεμβάσεις

Ο ΟΛΠ και το Υπουργείο Ναυτιλίας δρομολογούν άμεσες αλλαγές για τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών στον Πειραιά, με οδηγό την τεχνολογία, την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση

Κουφονήσι: Δώσε αίμα, χάρισε ζωή – εθελοντική αιμοδοσία (08 Μαϊου)

Μια πράξη αγάπης με τεράστια σημασία για την τοπική κοινωνία, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα