Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΘεματικό επιστημονικό συμπόσιο «Νησιωτικότητα & Γαλάζια Οικονομία»

Θεματικό επιστημονικό συμπόσιο «Νησιωτικότητα & Γαλάζια Οικονομία»

|

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η παρακολούθηση και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Στερεή βάση για την προαγωγή και αξιοποίηση της Νησιωτικότητας και μία πιο αποτελεσματική πολιτική σε κρατικό, αυτοδιοικητικό και επιμελητηριακό επίπεδο αποτελεί το διήμερο θεματικό Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας»,  που διοργανώνεται 26 και 27 του μήνα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς .

Αυτό τόνισαν  την Τρίτη (23/05) στη διάρκεια της εκπομπής της ΕΡΤ «10 στην ενημέρωση» τόσο ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του INSULEUER Γιώργος Μπενέτος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών και Καθηγητής των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Άγγελος Κότιος.

Η Σχολή Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Εργαστήριο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (DevelopmentLAB), το Διατμηματικό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», καθώς και ο πανευρωπαϊκός οργανισμός INSULEUR «Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ο ΕΟΑΕΝ «Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών», ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν διήμερο επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας». 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός  πρόσθεσε ότι  «τα συμπεράσματα και τα πρακτικά του συνεδρίου θα σταλούν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα επιμελητήρια για μία εν γένει πολιτική και οικονομική αξιοποίηση τους»

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αναφέρθηκε τόσο στις  σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο δράσεις του INSULEUER για τη νησιωτικότητα, που  έχει αποκτήσει  τα τελευταία χρόνια σάρκα και οστά,  και επεσήμανε « για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι στην αποστολή μας αυτή έχουμε τη στήριξη της Πολιτείας».

Τέλος ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, αναφέρθηκε στη δομή  του συνεδρίου και στάθηκε ιδιαίτερα  στις στοχευμένες δράσεις  οι οποίες  με την διαρκή  συνεργασία  της επιστημονικής κοινότητας με την Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση και τον Επιμελητηριακό κόσμο θα αποτελέσουν  την  πλέον αποτελεσματική λειτουργία της Νησιωτικότητας.

Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς (πορτοκαλί αμφιθέατρο), την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου 2017.

Κεντρική επιδίωξη του Συνεδρίου είναι να οριοθετήσει την έννοια της «νησιωτικότητας», υπό το πρίσμα σύγχρονων πολιτικών & πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth), τη νησιωτική Συνοχή και την Έξυπνη Εξειδίκευση, δίδοντας έμφαση στον οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα που επηρεάζει την ενδογενή ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου.

Οι παραπάνω φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν μια πολυεπίπεδη συνάντηση, επιστημονικού, αλλά πρακτικού χαρακτήρα, σκιαγραφώντας τα μονοπάτια της σύγχρονης νησιωτικής διακυβέρνησης, το ειδικό   ρόλο των νησιωτικών Δήμων και Περιφερειών, το ρόλο της επιμελητηριακής “κοινότητας” και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τη μετάβαση στη νέα εποχή. 

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 Η παρακολούθηση και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στην πλατφόρμα https://islands2017unipi.eventbrite.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή