Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΤα Κυκλαδίτικα προϊόντα παίρνουν άριστα

Τα Κυκλαδίτικα προϊόντα παίρνουν άριστα

|

Ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης και δημιουργίας του Μητρώου προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες ολοκληρώθηκε: 301 από 48 παραγωγούς και 13 κυκλαδονήσια – Επόμενη κίνηση: ο επανέλεγχος των υφιστάμενων εστιατορίων-μελών του δικτύου Aegean Cuisine

Ολοκληρώθηκε ο Α’ κύκλος αξιολόγησης και δημιουργίας του μητρώου προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες και θα προτείνονται στο δίκτυο Aegean Cuisine

Στο πλαίσιο των δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine στο Νομό Κυκλάδων και σε συνέχεια της πρόσκλησης που είχε απευθύνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων τον περασμένο Δεκέμβριο προς τους παραγωγούς που ασχολούνται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και την τυποποίηση τοπικών προϊόντων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Α’ κύκλος αξιολόγησης κυκλαδίτικων προϊόντων βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων (Aegean Cuisine Recommended Products).

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 επταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στο χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής, συνεδρίασε και προχώρησε σε γευστική δοκιμή και αξιολόγηση των 301 προϊόντων που απέστειλαν 48 παραγωγοί από 13 κυκλαδονήσια (Αμοργό, Άνδρο, Ίο, Κέα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σίκινο, Σίφνο, Σύρο και Τήνο).

Την επιτροπή απετέλεσαν οι εξής (αλφαβητική σειρά): Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος οίνου), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Μαριάννα Κομητοπούλου (Υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας του Παντοπωλείου της Μεσογειακής Διατροφής), Ηλίας Μαμαλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Ντίνα Νικολάου (chef), Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδιοκτήτης εστιατορίου Selene στη Σαντορίνη) και από πλευράς Επιμελητηρίου ο Διευθυντής Αλέξης Τσιάντης.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας τα μέλη της επιτροπής έλεγξαν τους φακέλους με τα δικαιολογητικά και δοκίμασαν τα προϊόντα με προκαθορισμένη σειρά βάσει κατηγορίας, συμπληρώνοντας για το καθένα ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη-ένταξης. Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αλλαντικά, αποξηραμένοι καρποί & φρούτα, αρτοσκευάσματα-πίτες, βότανα-μπαχαρικά, γαλακτοκομικά, γλυκά, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο-ελιές, ζυμαρικά, κρασί, μαρμελάδες, μεζέδες-ορεκτικά, μέλι, ξύδι, παξιμάδια-μπισκότα, ποτά, ροφήματα, σάλτσες, τουρσιά-διατηρητέα, τυριά, , φρούτα-λαχανικά, χυμοί.

Αυτή τη στιγμή το Επιμελητήριο Κυκλάδων επεξεργάζεται το σύνολο του υλικού αξιολόγησης, έτσι ώστε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ενημερώσει όλους τους παραγωγούς που κατέθεσαν αιτήσεις και να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση των προϊόντων που προτείνονται για το δίκτυο AegeanCuisine μέσα από τον Α’ κύκλο αξιολόγησης.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αρωγός στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή των Κυκλάδων εδώ και χρόνια, κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ενώσει όλους τους κρίκους της αλυσίδας που στοιχειοθετούν την γαστρονομία του τόπου μας, συνδέοντας τα εστιατόρια και τους χώρους εστίασης με τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας.

Το επόμενο βήμα είναι ο επανέλεγχος των υφιστάμενων εστιατορίων-μελών του δικτύου Aegean Cuisine και η ένταξη νέων, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δελτίο Τύπου Επιμελητηρίου Κυκλάδων 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Κυκλάδες, ιδανική επιλογή στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών

Η νέα τάση «μικρονησιών» κατακτά τους Γάλλους, με Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια να πρωταγωνιστούν στη λίστα του GenerationVoyage.

Νεκρός νεαρός φυσητήρας στις ακτές της Σάμου – Έρευνα για τα αίτια

Το μεγαλόπνοο θηλαστικό, μόλις τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρό σε μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους του Αιγαίου.

Πέθανε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο απόλυτος θρύλος της μόδας έφυγε στα 91 του (video)

Ο Ιταλός σχεδιαστής που όρισε το σύγχρονο στιλ και μετέτρεψε το όνομά του σε παγκόσμιο brand, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο.

Νάξος: Ανακαινίσεις σε δύο σχολεία, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, τι αναφέρει ο κος Μαυρομμάτης

Με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρούν έργα αναβάθμισης στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγγιδίων και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θαλλέλαιου, όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης.

Πάρος: Στην κορυφή των διεθνών ταξιδιωτικών λιστών και το φθινόπωρο

Από την παγκόσμια πρωτιά στο Travel and Leisure μέχρι τις νέες διακρίσεις της Expedia και άλλων διεθνών Μέσων, η Πάρος συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου και εκτός καλοκαιριού.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.