Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης υπηρεσίας Τεχνικού Συμβούλου για τέσσερα ταφικά μνημεία το Κοιμητήριο Αγ. Γεωργίου της Ερμούπολης Σύρου – Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας
Σημαντική ημέρα για την πολιτιστική κληρονομιά και πορεία της Σύρου… Ο λόγος; Μπήκε η υπογραφή για την σύμβαση εκπόνησης υπηρεσίας Τεχνικού Συμβούλου, προϋπολογισμού 58.800 € (πλέον Φ.Π.Α.) με σκοπό την συντήρηση και αποκατάσταση τεσσάρων διατηρητέων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο Αγ. Γεωργίου της Ερμούπολης Σύρου. Μάλιστα, ο Δήμαρχος κος Λειβαδάρας ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι “η συντήρηση των ταφικών μνημείων αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς η ανάδειξή τους θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας”
Αναλυτικά, το δελτίο ενημέρωσης από το Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφέρει:
“Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση εκπόνησης υπηρεσίας Τεχνικού Συμβούλου, προϋπολογισμού 58.800 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), για το έργο «Συντήρηση και αποκατάσταση τεσσάρων (4) διατηρητέων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο Αγ. Γεωργίου της Ερμούπολης Σύρου». Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα συνδράμει τις Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης σε όλα τα στάδια ωρίμανσης, δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου, λόγω του εξαιρετικά εξειδικευμένου αντικειμένου.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαο Λειβαδάρα: «Η συντήρηση και διάσωση των ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, τα οποία έχουν ενταχθεί στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries of Europe – ASCE) αποτελεί μείζον ζήτημα για εμάς, διότι αφενός αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αφετέρου η ανάδειξή τους πρόκειται να συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας.»
Η σημασία του κοιμητηρίου
Στην ΝΔ περιοχή της σημερινής Ερμούπολης της Σύρου στο κέντρο της συνοικίας «Νεάπολης» ιδρύθηκε το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου το 1837, επί δημάρχου Νικολάου Πρασσακάκη, οργανωμένο σε επτά τομείς. 56 μαυσωλεία, που ανήκουν στις επιφανέστερες οικογένειες της Ερμούπολης και ανεγέρθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο. Δέκα από αυτά φέρουν την υπογραφή των δημιουργών τους, κυρίως Ελλήνων και ιδιαίτερα Τηνίων, επηρεασμένων από το ρεύμα του κλασικισμού μεταξύ των οποίων ο Φ.Ταλιαδούρος, ο Ιωάννης Φυτάλης, οι Γεώργιος και Ιωάννης Βιτάλης και ο Αλέξανδρος Γ. Βιτάλης και οι Ν. Σπανός, Κ. Μαρμαρινός, Ν. Περάκης, Ι. Καρπάκης, και ο Ιταλός Α. Canessa.
Εκτός από αυτά υπάρχουν και άλλα ναόσχημα μνημεία ιωνικού ή δωρικού ρυθμού ή χριστιανικού τύπου και κυκλικοί ναΐσκοι, κατά το πρότυπο του μνημείου του Λυσικράτη στην Αθήνα. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα κιβώρια, που είναι μικροί ναΐσκοι χωρίς τοίχους αλλά μόνο με 4 κίονες δωρικού ή ιωνικού ρυθμού. Πιο συνηθισμένες είναι οι επιτύμβιες στήλες διαφόρων τύπων που φέρουν πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση.
Τα παραπάνω μνημεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά όχι μόνο για τα γλυπτά στοιχεία που διασώζουν, αλλά και για τις επιγραφές που προσφέρουν πλήθος ιστορικών πληροφοριών, λογοτεχνικών κειμένων και στοιχείων που βοηθούν στη συγκρότηση των γενεαλογικών δένδρων των οικογενειών που μετοίκησαν και εγκαταστάθηκαν εκεί. Η καταγραφή και η μελέτη τους που έγινε από την Ελένη Γαρέζου και την Πέπη Γαβαλά την περίοδο 1982-1984 απετέλεσε το αντικείμενο του τόμου «Γλυπτά μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου Ερμούπολης Σύρου» που δημοσιεύθηκε το 2006.