Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣύρος: Επιχειρησιακό πλάνο γεμάτο υγεία για το Νεώριο

Σύρος: Επιχειρησιακό πλάνο γεμάτο υγεία για το Νεώριο

|

Το επιχειρηματικό πλάνο της Onex για το Νεώριο: Σύμφωνα με αυτό, στα τρία χρόνια από την επαναλειτουργία, το ναυπηγείο θα έχουν φτάσει στην άμεση και έμμεση απασχόληση πάνω από 800 ατόμων.

Και οι μηχανές έβαλαν … μπρος. Έπειτα από έναν χρόνο απραξίας, τα ναυπηγεία της Σύρου, υποδεχόμενα το πρώτο πλοίο για επισκευές, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει περάσει ακόμα στους νέους ιδιοκτήτες, την Onex του Ελληνοαμερικανού Πάνου Ξενοκώστα.   Το πρωί της Τετάρτης (21/03) στη μικρή δεξαμενή των ναυπηγείων ανέβηκε το φορτηγό πλοίο «Sea Lady» χωρητικότητας 11.000 τόνων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής» τις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να φτάσει στη Σύρο για επισκευή και δεύτερο φορτηγό πλοίο, χωρητικότητας 55.000 τόνων.

Η Onex περιμένει να οριστεί η δικάσιμος προκειμένου και τυπικά να περάσει «στα χέρια της» το ναυπηγείο, αφού έχει ήδη συμφωνήσει με την πλευρά των σημερινών ιδιοκτητών, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Ταβουλάρη, αλλά και με την πολιτεία, για την καταβολή των οφειλών που έχει η εταιρεία προς το Ελληνικό Δημόσιο.  Το «παράδοξο» της επαναλειτουργίας του ναυπηγείου, που παρέμενε κλειστό λόγω των χρεών του, πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την επικύρωσή της από το δικαστήριο, οφείλεται στην ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των κ.κ. Ξενοκώστα και Ταβουλάρη για να αναλάβει τη διαχείριση στο μεσοδιάστημα μια τρίτη εταιρεία.

Το πλάνο 

Η πλευρά Ξενοκώστα αναμένει να κλείσει η υπόθεση προκειμένου να ανακοινώσει μια συμφωνία που θα της δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάζει passenger ferries μήκους μέχρι 120 μέτρων. Ποιο είναι το πλάνο της Onex για το Νεώριο; Αμεση αποπληρωμή των οφειλών της προηγούμενης διοίκησης σε πιστωτές, στους εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνοαμερικανικός όμιλος, σύμφωνα με το σχέδιο που θα κατατεθεί στο δικαστήριο, θα αναλάβει 30 εκατ. ευρώ χρέη προς τους πιστωτές (κυρίως ελληνικό Δημόσιο και τράπεζες) και άλλα 10 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει η Onex, πέραν των υποχρεώσεων 40 εκατ. ευρώ που αναλαμβάνει, θα προχωρήσει σε επενδύσεις 20 εκατ. (συντηρήσεις, επισκευές, εκσυγχρονισμοί, αυτοματισμοί, περιβαλλοντικά). Σύμφωνα με το πλάνο της Onex, πλέον των παλιών οφειλών, το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει οφέλη πολλών εκατομμυρίων από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και τοπική ανάπτυξη, που υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ στα επόμενα 20 χρόνια. Η Onex έχει διασφαλισμένες δουλειές για τα επόμενα 20 χρόνια, στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες.

Το αναπτυξιακό πλάνο περιλαμβάνει δημιουργία μουσείου, κέντρου έρευνας και τεχνολογίας, εκπαιδευτικού κέντρου και παγκόσμιου κέντρου ναυπηγικής και ναυτιλιακής αριστείας. Επιπλέον της συμφωνίας για τα ferries, στοχεύει να αναπτύξει νέους τομείς, όπως τη ναυπήγηση νέων σκαφών πολυτελείας, σκαφών και πλωτών μέσων ειδικών αποστολών και ωκεάνιων και παράκτιων εξεδρών-πλατφορμών εξορύξεων και μετασκευών πλοίων ειδικού σκοπού. Επίσης να επεκταθεί σε υπηρεσίες διαχείρισης, υποστήριξης σκαφών, επισκευών, spare parts management και εκπαίδευσης για στόλους της Μεσογείου. Στο σχέδιο που έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση η Onex περιλαμβάνονται διασφαλισμένες συμφωνίες μέσω δικτύου του ομίλου με πελάτες άνω των 25 εκατ. δολαρίων για το πρώτο έτος λειτουργίας και μεταξύ των 30 και 35 εκατ. δολαρίων μετά το τρίτο έτος. Σύμφωνα με το σχέδιο, στα τρία χρόνια από την επαναλειτουργία τους τα ναυπηγεία θα έχουν φτάσει στην άμεση και έμμεση απασχόληση πάνω από 800 ατόμων.

Οι επισκευές

Σημειώνεται ότι η επένδυση της Onex στα ναυπηγεία της Σύρου, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις της Cosco στη ναυπηγοεπισκευή, αναμένεται να αναβιώσουν έναν κλάδο που αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των επισκευασθέντων πλοίων το έτος 2017 ανήλθε σε 447, με ολική χωρητικότητα 4,599 εκατ. ΚΟΧ, σημειώνοντας αύξηση 0,4% στον αριθμό των πλοίων, αλλά μείωση 10,4% στην ολική χωρητικότητα σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του έτους 2016, έναντι μείωσης 13,8% στον αριθμό των πλοίων και 13,8% επίσης στην ολική χωρητικότητα που παρατηρήθηκε κατά το έτος 2016 σε σύγκριση με το 2015. Ο μεγαλύτερος αριθμός των επισκευών κατά το έτος 2017 πραγματοποιήθηκε εκτός δεξαμενών, αφού στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν πολλές διαθέσιμες, σε όλη τη διάρκεια του έτους. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου