Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣΒΕΕ: Δεν θα αλλάξουν ονομασία τα Ελληνικά προϊόντα που φέρουν το όνομα...

ΣΒΕΕ: Δεν θα αλλάξουν ονομασία τα Ελληνικά προϊόντα που φέρουν το όνομα “Μακεδονία”

|

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή ονομασίας για ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ – Τι αναφέρει το Επιμελητήριο Πειραιά 

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή ονομασίας για ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει την σύσταση επιτροπής για τα εμπορικά θέματα.

Στο περιθώριο του Athens Energy Forum ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί η αλλαγή ονομασίας προϊόντων που παράγονται στη γειτονική χώρα για τον προσδιορισμό τους ως προέλευσης “Βόρειας Μακεδονίας”, ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση είναι κατοχυρωμένες οι Ονομασίες Προέλευσης που έχουν αναγνωριστεί από την ΕΕ ως Προστατευόμενες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στην Ελλάδα υπάρχουν 4.000 προϊόντα και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία. Ωστόσο η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ για οικονομική και διοικητική υποστήριξη της κατοχύρωσης των σημάτων σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο ήταν περιορισμένη.

Αναφορικά με τη μετονομασία του ΣΒΒΕ σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει διάθεση αντιπαλότητας με τους άλλους φορείς εκπροσώπησης της βιομηχανίας και ότι, αντίθετα, υπάρχει ανάγκη για δημιουργία ομοσπονδίας. Οι θέσεις των φορέων για την ανάπτυξη, πρόσθεσε, είναι κοινές. Διευκρίνισε τέλος ότι είναι μονοψήφιος ο αριθμός των επιχειρήσεων που είναι μέλη τόσο του ΣΕΒ όσο και του ΣΒΒΕ, ορισμένες εκ των οποίων έχουν εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσουν από τον δεύτερο χωρίς να υπάρχει ασυμβίβαστο ως προς την συμμετοχή τους στους δύο συνδέσμους.

Συναγερμός από τον Πειραιά 

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, αυτή από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Και με το καλημέρα, καλεί, την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία, να προστατεύσει τις επωνυμίες των ελληνικών προϊόντων που περιλαμβάνουν όλα τα παράγωγα του όρου “Μακεδονία”, ενώ προτρέπει τις επιχειρήσεις που έχουν εμπορικό συμφέρον να σπεύσουν να κατοχυρώσουν το σήμα τους. Σημειώνει δε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΘ, ο τίτλος χρησιμοποιείται στην επωνυμία 182 επιχειρήσεων όλων των κλάδων και από 39 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου.

Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, το “Μακεδονικό” σήμα, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθεί ως εμπορικό σήμα ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων, καθώς οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, όπως αυτό νομιμοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε διεθνώς. Ειδικότερα, και για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου “Μακεδονία”, το ΕΒΕΠ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει, κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία, ότι θα λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων και θα προστατευτούν οι επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν όλα τα παράγωγα του όρου “Μακεδονία”.

Αναφορικά με τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως σημειώνει, κανονικά δεν θα πρέπει να τεθεί κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα, που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει παράγωγα του όρου “Μακεδονία”, το ΕΒΕΠ θεωρεί αυτονόητο ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις ενδεχομένως συμφερόντων άλλων χωρών, με έδρα την γειτονική χώρα.

Προσθέτει δε ότι τα Επιμελητήρια και οι φορείς της Βορείου Ελλάδος ανέδειξαν επανειλημμένως, με επιστολές τους στη κυβέρνηση, το πρόβλημα, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για το θέμα, με τη πρόταση να παγώσει η διαδικασία και να εξεταστεί το ιστορικό της κάθε επιχείρησης που παράγει ή εμπορεύεται προϊόντα με τον όρο “Μακεδονία” και τα παράγωγά του.

Τονίζει, επίσης, ότι σημαντική είναι η πρωτοβουλία των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης και του ΣΒΒΕ που αφορά στην παροχή νομικής και διαδικαστικής υποστήριξης σε κάθε ελληνική επιχείρηση, για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων που περιέχουν τον όρο “Μακεδονία”. Η υπηρεσία αυτή, μάλιστα, θα παρέχεται σε οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνον σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν. Σε κάθε περίπτωση, το ΕΒΕΠ τονίζει ότι απαιτείται πλέον πολύ μεγάλη προσοχή στην εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή κατοχύρωση ελληνικών εμπορικών σημάτων από σκοπιανές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι μόλις 24 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει τα “Μακεδονικά” προϊόντα τους σε ευρωπαϊκό και 2 σε διεθνές επίπεδο.

Κορκίδης  Οποιος πρόλαβε το Κύριον Είδε 

Τις προκλήσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών ως προς τη “Μακεδονικότητα” των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων σχολίασε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης: “… Από σήμερα, οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας του τόπου, θα πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά τα άρθρα 13 και 14, που αφορούν στην οικονομική συνεργασία μας με τους γείτονες, ώστε να μην υποτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, από τις ασάφειες και τις σημαντικές παραλήψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι “όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εμπορικό συμφέρον θα πρέπει να σπεύσουν πλέον να κατοχυρώσουν το σήμα τους, αφού για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκέσουν οι εργασίες της διακρατικής επιτροπής για τα εμπορικά σήματα, θα ισχύσει το ‘όποιος προλάβει, τον Κύριον είδε’. Δυστυχώς, από σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, που θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες κατοχύρωσης του σήματός τους, θα πρέπει να διεκδικήσουν, με άγνωστο όμως αποτέλεσμα, την ‘Μακεδονικότητα’ των προϊόντων τους”.

Επιπλέον, o πρόεδρος του ΕΒΕΠ επεσήμανε “τον κίνδυνο του διασυνοριακού εμπορίου και την ‘αιμορραγία’ εκατοντάδων εκατ. ευρώ ετησίως προς τη γειτονική χώρα, καθώς και τις διατάξεις της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφορικά στο ‘περίκλειστο κράτος’, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”Και τέλος , ως Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, ομολογώ πως δυσκολεύομαι να ενθαρρύνω, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφο 9, τη στενότερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Ελλάδος και της… ‘Βόρειας Μακεδονίας’!”,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Σκληρή απάντηση των επιχειρηματιών στον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει «λαϊκισμό και κακοδιαχείριση» – Αμφισβητεί την «κοινωνική πολιτική» του Δήμου και ζητά δίκαιη τιμολόγηση στο νερό

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Κουφονήσια: 3.135 € από το Koufonisia Festival για τα παιδιά του νησιού

Οι εθελοντικές δωρεές του φετινού Φεστιβάλ στηρίζουν τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Κουφονήσια: Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς για τα «φουσκωμένα» τιμολόγια νερού (video)

Κατσαράς «Έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός – Δεν θέλαμε η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες να μείνουν χωρίς νερό»

Κ. Μουστάκη για ΕΕΕΕΚ Νάξου: «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» (video)

Η Κατερίνα Μουστάκη στον ΣΚΑΪ για το ΕΕΕΕΚ Νάξου «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» – Έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας για άμεση λύση

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media