Οι ευέλικτες μορφές εργασίας κοστίζουν ετησίως 2 ,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό
Στοιχεία – σοκ για το καθεστώς ζούγκλας που επικρατεί στην αγορά εργασίας φέρνει στη δημοσιότητα νέα επιστημονική μελέτη.
Η δημοσιοποίηση της μελέτης συμπίπτει με την αποκάλυψη των πρακτικών του Eurogroup της Δευτέρας από τα οποία προκύπτει πως ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν έθεσε θέμα εργασιακών και ειδικότερα συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ενώπιον των υπουργών Οικονομικών ότι το Ταμείο δεν έχει συμφωνήσει στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου το Σεπτέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης των Σάββα Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου) και Βασίλη Μπέτση (υποψήφιου διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου) η παρατεταμένη ύφεση και η υψηλή ανεργία στις συνθήκες βίαιης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που βίωσε η ελληνική οικονομία έχουν μετατρέψει σε ζούγκλα την αγορά εργασίας. Η μελέτη δείχνει ότι:
- Η μερική απασχόληση αποτελεί, κατά το 2016, το 50,3% των νέων προσλήψεων.
- Η ανασφάλιστη εργασία αφορά 1 στους 5 εργαζομένους (500.000 άτομα).
- Περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται ως μισθωτοί, στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
- Περίπου 200.000 άτομα, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, στην πράξη καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενοι.
- Περίπου 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά, η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.
- Το 38% των εργαζομένων έχουν αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.
Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι το προκαλούμενο έλλειμμα από την απώλεια των εισφορών προς το ασφαλιστικό σύστημα λόγω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) εκτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο τον χρόνο.