Η επιχείρηση Αιγαίο έχει ξεκινήσει και μετράμε λουκέτα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε Ύδρα, Κέρκυρα, Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονο και Άνδρο
Αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να πετύχουν. Να πατάξουν όσο μπορούν την φοροδιαφυγή. Αν και το κλίμα είναι εις βάρος τους από τη στιγμή που η φορολογία όλο κι αυξάνεται, δεκάδες άνδρες και γυναίκες της Οικονομικής Αστυνομίες, του ΣΔΟΕ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Επιθεώρησης Εργασίας, έχουν απλωθεί στις Κυκλάδες (και όχι μόνο) με στόχο να αποκαλύψουν και να πατάξουν κάθε είδους φοροδιαφυγή. Και η κωδική ονομασία όλης αυτής της προσπάθειας; «Επιχείρηση Αιγαίο»…. Και οι πρώτες καμπάνες έπεσαν… Από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη με γνωστά μαγαζιά εστίασης έως την Υδρα (έχει το προβάδισμά έως τώρα με δύο εστιατόρια), τη Κέρκυρα, την Κρήτη και βέβαια την Ανδρο ενώ στη Νάξο είχαμε χρηματικά πρόστιμα…
Το ελεγκτικό πρόγραμμα «Αιγαίο – Αργοσαρωνικός» προβλέπει 14.500 ελέγχους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι ελεγκτές έχουν εντολή να κοιτάζουν τα τραπέζια για τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί, να ρωτάνε πελάτες που κάθονται ή βγαίνουν από εστιατόρια, μπαρ και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να ζητάνε και να παίρνουν μαζί τους και τις ταμειακές ή τα POS μηχανήματα για «περαιτέρω έρευνα». Στόχος είναι να εντοπιστούν και ταμειακές μηχανές με πειραγμένα λογισμικά που «σβήνουν» λίγο πριν κλείσει το μαγαζί τις εισπράξεις της ημέρας.
Η άνωθεν εντολή
Με εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, το πλάνο των ελέγχων είναι γνωστό σε κλειστό κύκλο προσώπων και οι ίδιοι οι ελεγκτές δεν γνωρίζουν καν όταν ξεκινάνε πού θα πάνε να ελέγξουν και τι, για να τηρείται η μυστικότητα και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Μάλιστα από φέτος αν ο επιτόπιος έλεγχος εντοπίσει παραβάσεις, ο λογιστής της επιχείρησης καλείται στην τοπική ΔΟΥ για φορολογικό έλεγχο προηγούμενων ετών που φθάνει ακόμα και σε βάθος πενταετίας.
Οι αστυνομικοί και οι ελεγκτές, θα χρησιμοποιούν «ασφαλίτικα» τεχνάσματα και κόλπα, αφού θα πηγαίνουν ως πελάτες, ντυμένοι ακόμη και με βερμούδες και μαγιό, θα κατοπτεύουν τον χώρο, θα τσεκάρουν τις ταμειακές μηχανές, θα παραγγέλνουν δεύτερα και τρίτα ποτά, για να δουν αν οι ιδιοκτήτες κόβουν αποδείξεις και στη συνέχεια θα εισβάλλουν τα κλιμάκια, για να επιδώσουν τα πρόστιμα στους παραβάτες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, σκοπός των Αρχών είναι οι επιχειρηματίες των κέντρων να γίνονται ολοένα και πιο νόμιμοι, ιδιαίτερα στα μεγάλα μαγαζιά, διαφορετικά θα έρχονται αντιμέτωποι με συλλήψεις και τσουχτερά πρόστιμα.
Οι σαρωτικοί έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε καλοκαιρινά θέρετρα, πολυτελή σκάφη και τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται, συναυλίες επώνυμων καλλιτεχνών, αλλά και στα κέντρα που θα κάνουν τις εμφανίσεις τους, σε ιδιωτικές και δημόσιες μαρίνες -ακόμη και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Εκεί, υπάρχουν συγκεκριμένες εντολές για σαφάρι ακόμα και στις καμαριέρες, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι μεγάλος αριθμός Ελληνίδων, αλλά και αλλοδαπών γυναικών, εργάζονται ως ανασφάλιστες με μεροκάματα της πείνας και χωρίς φυσικά να δηλώνονται στην Εφορία.
Πότε μπαίνει λουκέτο
Κατά τον έλεγχο, αν οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι δεν εκδόθηκαν πάνω από 10 αποδείξεις ή ότι εκδόθηκαν χωρίς την ακριβή αξία ή ασχέτως του πλήθους των αποδείξεων, η αξία της απόκρυψης ξεπερνά τα 500 ευρώ,επιβάλλεται άμεσα η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες.
Αν η επιχείρηση πιαστεί ξανά στο ίδιο ή στο επόμενο φορολογικό έτος να είναι υπότροπος και να μην έχει κόψει τουλάχιστον 3 αποδείξεις, επιβάλλεται αμελλητί «λουκέτο» για 96 ώρες (τέσσερις ημέρες). Αν και πάλι πιαστεί υπότροπος στα δύο επόμενα φορολογικά έτη για τουλάχιστον 3 αποδείξεις, η επαγγελματική εγκατάσταση θα κλείνει αμελλητί για 10 ημέρες.
Αν επιχειρηθεί να εμποδιστούν οι ελεγκτές με απειλές ή με τη βία, η επαγγελματική εγκατάστασηθα κλείνει για 1 μήνα. Για να συμβεί αυτό, ο επιχειρηματίας θα καλείται σε ακρόαση εντός 5 ημερών. Ωστόσο η επιβολή του λουκέτου για 1 μήνα δεν αποτρέπεται, αν τυχόν έχει ήδη υποστεί ποινές για μη έκδοση αποδείξεων.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ