Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣτΕ: “Όχι” στον φορολογικό έλεγχο καταθέσεων πριν το 2012

ΣτΕ: “Όχι” στον φορολογικό έλεγχο καταθέσεων πριν το 2012

|

Τέλος στους αναδρομικούς φοροελέγχους που εκτείνονταν σε βάθος δεκαετίας με μόνο (βαπτισμένο ως τέτοιο) «νεότερο στοιχείο» αδήλωτα εισοδήματα τα οποία εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι φορολογούμενοι σε ελληνικές τράπεζες, βάζει με απόφασή του το Συμβούλιο Επικρατείας.

Κάτι αλλάζει στο τοπίο της φορολογίας στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν μετά την πενταετία, που είναι το όριο για τους φορολογικούς και οικονομικούς ελέγχους για τους πολίτες, να ληφθούν υπόψη καταθέσεις τους ή άλλες κινήσεις λογαριασμών τους στην Ελλάδα στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων η καταλογισμών, αποφάσισε το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεκαθαρίζοντας ότι πέραν της πενταετίας κανένα στοιχείο δεν μπορεί να θεωρείται νέο η συμπληρωματικό και να ανοίγει την πόρτα φορολογικών ελέγχων.

Το ανώτατο δικαστήριο με την απόφασή του στέλνει αυτόματα στο αρχείο εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς ποινικές και φορολογικές υποθέσεις που ήταν ανοικτές ως σήμερα, όπως οι λεγόμενες λίστες καταθετών και άλλες. Και τούτο διότι το ΣτΕ έκρινε ότι τα οικονομικά στοιχεία των καταθέσεων των φορολογουμένων στις τράπεζες τις ημεδαπές, πριν από το 2012 δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για ελέγχους από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Επίσης, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη οι τραπεζικές καταθέσεις (κινήσεις, υπόλοιπα, κ.λπ.) μετά την πρώτη 5ετία του φορολογικού ελέγχου, όποτε αυτός και αν έγινε χρονικά.

Όπως αναφέρει το taxheaven επικαλούμενο τη δικηγόρο κα Καλομοίρα Κωτσαλά που χειριζόταν την υπόθεση της φορολογούμενης που τελικά κατέληξε στο ΣτΕ,  με την εν λόγω απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας  δέχθηκε ότι, τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων του φορολογουμένου στις ημεδαπές τράπεζες ευρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου ή, τουλάχιστον, ο φορολογικός έλεγχος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση αυτών. Για τον λόγο αυτό, τα εν λόγω στοιχεία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως στοιχεία τα οποία δεν είχε, ούτε μπορούσε να έχει δικαιολογημένα υπόψη του ο έφορος κατά τον αρχικό έλεγχο ή την αρχική φορολογική εγγραφή.

Ως εκ τούτου, τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων, ανεξαρτήτως του αν στοιχειοθετούν την απόκτηση εισοδήματος, δεν μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωματικά» φορολογικά στοιχεία υπό την έννοια της διάταξης του άρθρου 68 παρ. 2 του Κ.Φ.Ε., προκειμένου να δικαιολογήσουν την έκδοση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου ή την παράταση της παραγραφής. Ανάλογες ήταν οι αποφάσεις του Εφετείου (3820/2016 και 3821/2016)  που είχε χειριστεί επίσης η δικηγόρος Καλομοίρα Κωτσαλά, η οποία είχε επισημάνει τότε) στο Capital.gr: «Περαιτέρω, δίδεται ορισμός των νέων στοιχείων και το δικαστήριο έκρινε ότι ως τέτοια δεν νοούνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην ημεδαπή. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η φορολογική αρχή έχει ανέκαθεν στην διάθεσή της τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνταν στην ημεδαπή και μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτούς,αιτούμενη της άρση του τραπεζικού απορρήτου. Συνεπώς, οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεν είναι νέο στοιχείο, το οποίο επιτρέπει την  κοινοποίηση φύλλου ελέγχου εντός της δεκαετίας, καθώς η φορολογική αρχή είχε την δυνατότητα να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός της συνήθους πενταετούς παραγραφής.  Άρα, οι χρήσεις από το 2007 έως το 2010 θεωρούνται παραγραμμένες».

Η επίμαχη απόφαση του Β΄  Τμήματος του ΣτΕ (2934/2017)  πέραν του ότι οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις στο αρχείο, στερώντας το ελληνικό Δημόσιο από έσοδα, δίνει ανάσα και σε χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται σε έλεγχο καθώς πέραν της πενταετίας τίποτα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη.

Ειδικότερα, το ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννης Δημητρακόπουλος)  έκρινε ότι δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία η κίνηση και τα υπόλοιπα των εγχώριων τραπεζικών λογαριασμών, μετά την 5ετία, καθώς έχει επέλθει παραγραφή. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, τον χρονικό αυτό περιορισμό επιβάλλουν οι συνταγματικές αρχές και ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"