Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣτα 35 ευρώ το επίδομα ΕΚΑΣ και μόνο για συντάξεις έως 580...

Στα 35 ευρώ το επίδομα ΕΚΑΣ και μόνο για συντάξεις έως 580 ευρώ

|

Επίδομα ΕΚΑΣ ήταν και πάει…. Όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους, για το ΕΚΑΣ θα διατεθούν μόλις 82 εκατ. ευρώ, ήτοι μείωση της τάξης των 238 εκατ. ευρώ για το επίδομα το 2018 σε σχέση με το 2017 και το 2019 τελειώνει μετά από 22 χρόνια ζωής 

Ισχυρό σοκ αναμένεται να υποστούν, σε μιάμιση εβδομάδα, περισσότεροι από 235.000 χαμηλοσυνταξιούχοι στους οποίους θα περικοπεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), καθώς μειώνεται μόλις στα 35 ευρώ τον μήνα και θα λαμβάνεται πλέον από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.022 ευρώ, ήτοι λαμβάνουν συντάξεις έως 585 ευρώ. Οπως προκύπτει άλλωστε από τον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους, για το ΕΚΑΣ θα διατεθούν μόλις 82 εκατ. ευρώ, ήτοι μείωση της τάξης των 238 εκατ. ευρώ για το επίδομα το 2018 σε σχέση με το 2017.

Κάπως έτσι, εξάλλου, και σε εφαρμογή του τρίτου μνημονίου σταδιακά, εντός του 2019 το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί, έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια «ζωής». Η συνολική περικοπή του επιδόματος, που δόθηκε για πρώτη φορά το 1996 ως προνοιακή παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους, από το 2016 ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, κατά τη διετία 2016-2017 η συνολική περικοπή του ΕΚΑΣ ανέρχεται σε 570 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 η επιπλέον μείωση θα έχει ως αποτέλεσμα σωρευτική απώλεια για τους χαμηλοσυνταξιούχους της τάξης των 808 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου 2018 έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Εργασίας να πραγματοποιηθούν φέτος νωρίτερα από την τελευταία εργάσιμη του μήνα, στις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι συνταξιούχοι να λάβουν ένα επιπλέον εισόδημα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Εκείνη την Πέμπτη λοιπόν, οι χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ότι η παροχή περιορίζεται δραματικά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η υπουργική απόφαση με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος το 2018 καθορίζει το επίδομα σε μόλις 35 ευρώ, από 115 που ήταν (για τα χαμηλά κλιμάκια). Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματατο οποίο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 7.022 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

Το ποσό αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 και δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Μάλιστα, ισχύει και ηλικιακό κριτήριο, ήτοι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους (για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας). Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους εντός του 2018, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα. Για παράδειγμα, συνταξιούχος 70 ετών που λαμβάνει σήμερα σύνταξη κύρια και επικουρική της τάξης των 510 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα του ανέρχεται σε 6.120 ευρώ, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου θα λάβει, αντί για 110 ευρώ, μόλις 35. Αντίστοιχα, συνταξιούχος με 7.972,00 ευρώ εισόδημα, βάσει του οποίου λαμβάνει σήμερα ΕΚΑΣ της τάξης των 28,75 ευρώ τον μήνα, θα το χάσει τελείως.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.